ضرورت استقلال مالی و فردی اگرچه در بعضی موارد مؤثر بود، اما ملاکی برای ازدواج دختران نشد، زیرا یکی از ملاکهای ازدواج آرامش است که شاید با وجود استقلال مالی در محیط کار به دست نیاید. پس نگاه درست به ازدواج در دختران شاغل چیست؟ کارشناسان معتقدند دختران کارمند نباید با هویتگیری افراطی از کار و شغل، مراحل بعدی زندگی همچون ازدواج و فرزندآوری را فراموش کنند.
فراموشی هویت، تأثیر منفی در ازدواج دختران کارمند دارد
محسن نصری، جامعه شناس بر این باور است اگر یک دختر کارمند نگاه به شغلش بروز استعداد و خدمت به خلق باشد او در تشکیل خانواده و مدیریت آن موفق است، اما اگر این نگاه، صرفاً مالی و کسب درآمد باشد آن هم در دخترانی که شغل و درآمدی ندارند دلیل ازدواج تنها کسب درآمد و برآوردن هزینههاست. او معتقد است ازدواج باید با نگاه تشکیل یک زندگی اجتماعی انجام شود و ملاک آن درآمد مادی نباشد.
این جامعه شناس در ادامه گفت: «بعضی دختران وقتی کارمند میشوند یا به یک فعالیت اقتصادی، علمی و هنری میرسند، کل زندگیشان در کار و اشتغال خلاصه میشود. گویا به آرزوهایشان رسیدهاند، بنابراین هویتشان را فراموش میکنند و این فراموشی تأثیر منفی در ازدواجشان خواهد گذاشت. حال دختری که نگاهش به کار و فعالیت رسیدن به یک لیاقت، ظهور و بروز استعداد و ظرفیتها و اینکه انجام خدمت به دیگران باشد میتواند در زندگی اجتماعی و در تشکیل خانواده و مدیریت آن موفق باشد؛ بنابراین نگاه به اشتغال، درآمد و کار اگر در راستای رسیدن به آرزوها و تشکیل یک زندگی موفق باشد، ارزش دارد.» محسن نصری ادامه داد: «نگاه دیگری که در دختران شاغل وجود دارد، صرفاً فعالیت اقتصادی داشتن است. این هم میتواند آنها را از تشکیل یک زندگی موفق دور کند. دختری که میگوید میخواهم توانمندیهای بالقوه را بالفعل کنم، همه هویت خودش را در کار و فعالیت اقتصادی شکل میدهد. پس وقتی هویت به این سمت و سو رفت او در تشکیل زندگی مشترک موفق نخواهد بود، زیرا هنر و استعدادش را به نتیجه رسانده و به هدفش رسیده است و دیگر هدف و موفقیتی باقی نخواهد ماند که بخواهد آن را دنبال کند.»
خانوادهها نقش خود را فراموش نکنند
وی درباره نقش خانوادهها به عنوان یک نهاد تأثیرگذار در تصمیم و سرنوشت آینده فرزندان گفت: «خانواده نقش بسیار مهم و اثرگذاری در تربیت فرزندان ایفا و فرزندان از آنها الگوگیری میکنند. در حقیقت همان تربیت پدر و مادر در دوران کودکی و همچنین رفتار پدر و مادر به لحاظ اقتصادی و اجتماعی است که در ذهن فرزند یا فرزندان باقی خواهد ماند. چیزی که والدین به فرزندانشان آموزش میدهند از جمله نگاه به کار و درآمد، ارزش و قوانینی میشود که در ذهن کودکان نقش میبندد.» طبق نظر این جامعهشناس کارمند بودن دختران با یک نگاه منطقی میتواند در مسیر بروز استعداد و ظرفیت آنها باشد و صرفاً نگاه مادی آنها را از داشتن یک زندگی موفق دور میکند. بنابراین کارمند بودن برای دختران هم نقاط ضعف و هم نقاط قوتی دارد، پس باید نگرشها را هدفمند کرد.