جوان آنلاین: مذاکرهکننده اصلی امریکا قبل از دور چهارم مذاکرات که امروز برگزار میشود، با تهدید گفت که «هیچ برنامه غنیسازی در ایران نباید باقی بماند. نطنز، فردو
و اصفهان باید بهطور کامل تعطیل شود». خبرگزاریهای امریکایی گزارش کردهاند که در دور چهارم بهرغم دور قبلی تیم فنی حضور ندارد و امریکا فقط میخواهد یک جواب از ایران بشنود! ظاهراً جواب ایران باید یکی از میان این دو، «تعطیل میکنیم» یا «تعطیل نمیکنیم» باشد و امریکا میخواهد آن را به دو واژه «پس صلح و توافق» یا «پس جنگ» تعبیر و تفسیر کند. این دیگر اسمش مذاکره نیست، چماق است! امریکا اگر مرد جنگ با ایران بود، نیم قرن فرصت داشت تا در زمان ضعیفتر بودن ایران چنین کند نه حالا که به طرفهالعینی با دوستان منطقهای ایران آتشبس میکند و نفسی تازه میکشد!
رئیس تیم مذاکرهکننده امریکا طی اظهاراتی با چاشنی ادعا و تهدید، خواستههای کاخ سفید از مذاکرات غیرمستقیم با ایران را تشریح کرد. چنین موضعگیری، آنهم در شرایطی که پیش از این، مذاکرات به تعویق افتاده بود و ایران نیز همچنان بر چارچوب مدنظر خود تأکید دارد، عملاً مذاکرات را در دور چهارم، به نقطهای رسانده است که در این نقطه، پاسخ پرسشهایی درباره چشمانداز پیش رو و اینکه آیا اصلاً روند جاری میتواند ادامه داشته باشد و به نتیجه برسد، روشن خواهد شد.
استیو ویتکاف، چهره خبرساز روزهای گذشته، در آستانه دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم هستهای میان تهران -واشینگتن، رشته اظهاراتی داشته که از یک سو، بوی تمایل به تعامل با ایران دارد و از سوی دیگر، به وضوح به معنای خط و نشان کشیدن و تهدید طرف ایرانی است. فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه که ریاست تیم مذاکرهکننده امریکایی را هم بر عهده دارد، روز پنجشنبه طی گفتوگویی با وبگاه «برایتبارتنیوز» گفت: «ما از ایران دعوت میکنیم که عضوی از جامعه ملتها شود. آنها مردمی باهوش، کوشا، با پیشینه تاریخی غنی و توانمند هستند. من دوستان ایرانی زیادی دارم که نویسنده، پزشک، وکیل و افراد فوقالعادهای هستند.» ویتکاف گفت: «ما به ایران میگوییم شما میتوانید یک کشور بهتر باشید. میتوانیم با شما تجارت و روابط استراتژیک داشته باشیم، اما نمیتوانید عامل تحریککننده باقی بمانید.» مذاکرهکننده ارشد امریکا با ایران تأکید دارد که هیچگونه برنامه غنیسازی در ایران نباید ادامه یابد و سه سایت اصلی نطنز، فردو و اصفهان باید بهطور کامل برچیده شوند. ویتکاف مدعی است که ادامه ندادن هیچگونه برنامه غنیسازی یعنی پایان کامل برنامه نظامی هستهای ایران، چرا که ایران به فناوری غنیسازی برای داشتن یک برنامه هستهای غیرنظامی نیاز ندارد. اظهارات تند ویتکاف باعث شد پرونده خالی از تجارب دیپلماتیک او، این روزها بیش از پیش خودنمایی کند و البته به اینجا ختم نشد. او ادعا کرد: «ایران امروز بسیار شکنندهتر از ۱۰ سال پیش است، زمانی که در دوران اوباما توافقی حاصل شد. من معتقدم که ایران گزینهای جز پذیرش شروط ما برای توافقی که منجر به انهدام کامل برنامه نظامی هستهایاش شود، ندارد.» ویتکاف افزود: «آزمایش اراده رئیسجمهور ترامپ از سوی ایران اقدامی ناپخته خواهد بود. ما توافق ضعیف را نمیپذیریم و اگر توافق پیشنهادی به اندازه کافی قوی نباشد، از آن خارج خواهیم شد. در صورت عدم نتیجهبخشی مذاکرات روز یکشنبه آینده، مسیر گفتوگو متوقف خواهد شد و ما بهناچار مسیر دیگری را در پیش خواهیم گرفت.» علاوه بر اینها، رجزخوانی ویتکاف دارای ادعاهای تکراری است: «در آینده نزدیک، قصد داریم بر ایران فشار بیشتری وارد کنیم تا از حمایت مالی و تسلیحاتی گروههایی نظیر حماس، حزبالله و انصارالله یمن دست بردارد. همچنین احتمال دارد مذاکرات بهتدریج به حوزههای فرهنگی و اقتصادی نیز گسترش یابد.»
همگان پاسخ ایران را میدانند
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران که انتظار میرود امروز با ویتکاف دیدار کند، پیشتر در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران حق کامل دارد که چرخه کامل سوخت هستهای را در اختیار داشته باشد.» این رویکرد ویتکاف، مذاکرات هستهای غیرمستقیم کشورش با ایران را در نقطهای تعیینکننده قرار داده است. روزنامه امریکایی وال استریت ژورنال با اشاره به اینکه ویتکاف به ایران پیشنهاد کرده است که در ازای لغو تحریمها، برنامه خود را برچیند و اورانیوم غنی شده را از امریکا خریداری کند، نوشت: «موضع دولت ترامپ درباره برنامه هستهای ایران متزلزل بوده و به گفته مقامات دولت، موجب بحثهای داخلی قابلتوجهی شده است.» دنیس سیترونوویچ، رئیس سابق میز ایران در سازمان اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی معتقد است: «دور بعدی مذاکرات ایران و امریکا در عمان، دوری بسیار مهم خواهد بود. اگر ویتکاف بر «برچیدن کامل» پافشاری کند، همه ما پاسخ ایران را میدانیم. اما دو طرف میتوانند به یک توافق موقت برسند که در آن ایران به غنیسازی ادامه دهد، در حالی که بهصورت رسمی اعلام کند هدف نهایی مذاکرات، برچیدن کامل برنامه هستهای است.» وی گفت: «با این حال، بهوضوح داریم به لحظه حساس مذاکرات نزدیک میشویم. ایالات متحده نمیتواند این دو گزینه را برای همیشه همزمان حفظ کند. در نهایت باید انتخاب کند؛ یا برچیدن، یا محدودسازی.»
حضور تیم کارشناسان ایرانی
موضوع حضور کارشناسان در مذاکرات امروز، یکی دیگر از حاشیهسازیهای امریکاییهاست. شبکه خبری سیانان گزارشی منتشر کرد با این مضمون که مذاکرات روز یکشنبه در عمان فقط در سطح مقامات ارشد برگزار میشود که نشان میدهد دو طرف به بررسی چارچوبی کلی برای پیشبرد مذاکرات خواهند پرداخت. یک منبع آگاه به سیانان گفت که تیم فنی، که درباره جزئیات فنی توافق مانند رفع تحریمها مذاکره میکند، قرار نیست در این دور حضور داشته باشد. یک منبع آگاه دیگر ادعا کرد که انتظار میرود مذاکرات هم بهصورت مستقیم و هم غیرمستقیم انجام شود. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه به این اخبار واکنش نشان داد: «من میتوانم در مورد هیئت نمایندگی خودمان اظهارنظر کنم. هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران متشکل از کارشناسان و متخصصان موردنیاز در این مرحله از گفتوگوها، در خدمت منافع عالیه کشورمان است.»