در نشست نقد و بررسی فیلم سینمایی «شیرسنگی» عنوان شد که «مسعود جعفریجوزانی» از پیشگامان سینمای پس از انقلاب است که با ساخت اولین فیلم سینمایی خود با نام «جادههای سرد»، سینمای پس از انقلاب ایران را به جشنوارههای جهانی معرفی کرد تا پا را از مرزهای خود بیرون بگذارد.
جلسه نمایش و نقد و بررسی فیلم سینمایی «شیر سنگی»
The Stone Lion به کارگردانی «مسعود جعفری جوزانی» در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. این نمایش توسط انجمن حقوقشناسی و گروه حقوق خانه اندیشمندان علوم انسانی از منظر مردمشناسی، جامعهشناسی، فلسفه حق و حقوق عمومی انجام شد.
«داریوش رحمانیان» دانشیار دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در این جلسه گفت: زمانیکه دانشجو بودم، این فیلم را در اکران عمومی دیدم و خیلی از آن لذت بردم و یادم است، اشکم بارها جاری شد و واقعاً گریه میکردم و نمیتوانستم جلوی خودم را بگیرم. «مسعود جعفری جوزانی» از پیشگامان سینمای پس از انقلاب است که با ساخت اولین فیلم سینمایی خود با نام «جادههای سرد»، سینمای بعد از انقلاب ایران را به جشنوارههای جهانی معرفی کرد و سینمای ایران، پا را از مرزهای خود بیرون گذاشت و در سینمای دنیا حضور پیدا کرد و اثری است که به عنوان پل ارتباطی شرق و غرب شناخته شد.
خاصبودگی سینما در «شیر سنگی»
رحمانیان همچنین عنوان کرد: در فیلم سینمایی «شیر سنگی»، فارغ از هر نوع نقدی که ارائه کنیم، از نظر قدرت روایتگری، خاصبودن سینما را مشاهده میکنیم. چون تأثیر رسانه سینما و فهم و ادراک تاریخی آن بر مخاطب، خیلی حائز اهمیت است. وقتی کارنامه هنری «مسعود جعفری جوزانی» را مطالعه کردم، متوجه شدم من ایشان را یک کارگردان تاریخی میدانم، به غیر از کارهای ماندگاری از جمله سریال تاریخی «در چشم باد»، فیلم سینمایی «شیر سنگی» و فیلم سینمایی «در مسیر تندباد» که به مسائل تاریخ معاصر پرداختهاند، چندین کار تاریخی ناتمام همچون فیلم سینمایی «کوروش کبیر»، فیلم سینمایی «پوریای ولی»، سریال «خواجه نصیرالدین طوسی» فیلم سینمایی «باسکرویل» و سریال «یعقوب لیث» دارند که بنا به دلایل نبود بودجه متوقف شدهاند. آرزویم این است که در ایران، یک پیوندی بین تاریخ و سینما و عکس برقرار کنیم و برای ایران امروز و آینده، سینماگر مورخ و سینماگر تاریخدان بپرورانیم.
در بخش دیگری از این جلسه، «مسعود جعفری جوزانی» فیلمنامهنویس و کارگردان فیلم سینمایی «شیر سنگی» گفت: در کنار تولید آثار دیگر و همچنین تدریس در دانشگاه، وقتیکه تصمیم گرفتم فیلم سینمایی «شیر سنگی» را تولید کنم، میخواستم نگاهی داشته باشم به جنگی که سالهاست گریبان ما را گرفتهاست؛ جنگ بین سنت و مدرنیته. در هر زمانی یکسری سنتها شکل میگیرند و ما انسانها به این سنتها عادت میکنیم و چنان به آنها نگاه میکنیم که انگار هستی از دست میرود. چون تبدیل به واقعیت میشوند. معنی انتزاعی به یک چیز قابل لمس تبدیل میشود و حاضریم برای آن، دیگری را بکشیم. این چیزها قراردادی است و ما به آنها این معنی را میبخشیم.
در ساخت «شیر سنگی» نمیخواستم تعصب نشان بدهم
کارگردان فیلمهای سینمایی «سایه خیال» و «در مسیر تندباد» در پایان سخنانش تأکید کرد: در ساخت «شیر سنگی» نمیخواستم تعصب نشان بدهم و همه حرفهایم را در آن زدهام. «نامدارخان» از مدرنیته و اتفاقی که افتادهاست، دفاع میکند، از پدیده جدیدی دفاع میکند که زندگی را بهتر کردهاست. الان هم هر کسی که به این اثر نگاه میکند، از دید سیاسی و نگرشی که دارد آن را مشاهده میکند و از آن برداشت مینماید. طرح قانون، همیشه مسئله من بودهاست، چون در آن زمان، خیلی کمتر به آن فکر و نگاه میکردند. ما با قانونهای انسانی طرف هستیم به شرطیکه به خوبی و با عدالت رعایت شوند. سؤال این است که چرا جنگ میشود؟ چون جنگ اضداد است و ما بر مبنای افکار و مفاهیم انتزاعی به جان هم میافتیم، برای نمونه ما یک تکه از حقیقت را به دست گرفتهایم و فکر میکنیم که همه حقیقت دست ماست و، چون شما هم یک قطعه حقیقت را در دست دارید، فکر میکنید که همه حقیقت در دست شماست. وقتی که اینجوری فکر میکنیم و اینقدر جذب آن میشویم، چارهای جز کشتن همدیگر نداریم و یکی باید از بین برود.
در پایان این نشست، همچنین از نسخه اصلی و بازیابیشده پوستر فیلم سینمایی «شیر سنگی» اثر زندهیاد استاد «مرتضی ممیز» رونمایی شد و به امضای شخصیتهای حاضر در این مراسم رسید.