کد خبر: 1157719
تاریخ انتشار: ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۸
فاز نخست طرح فيبر نوري افتتاح شد
بر اساس قانون تا سال۱۴۰۴ بايد ۸۰‌درصد خانوارها و ۱۰۰‌درصد كسب‌وكارها با متوسط سرعت ۲۵‌مگابيت‌ برثانيه به پهن‌باند ثابت دسترسي داشته باشند
مهسا گربندی

روز گذشته فاز نخست پروژه فيبر نوري افتتاح شد. در اين پروژه 3ميليون خانوار تحت پوشش قرار گرفتند و به گفته وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات تا پايان امسال، ۸ تا ۱۰‌ميليون خانوار تحت پوشش قرار خواهند گرفت.

فيبر نوري بخش مهمي از تجهيزات ارتباطي زيرساختي در جهان را تشكيل داده است؛ فناوري اصلي‌ای كه طي سال‌هاي گذشته در بخش ارتباطات ثابت ايران كمتر به كار گرفته شده بود، اما در دولت سيزدهم مورد توجه وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات قرار گرفته است.
طي سال‌هاي اخير، اينترنت پهن‌باند در بسياري از كشورها در حال گسترش بوده است، به طوري كه فقط از سال۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ميلادي، تعداد كشورهاي سازمان همكاري و توسعه اقتصادي كه پوشش ۷۰‌درصدي فيبرنوري ايجاد كرده‌اند، دو برابر شده است. جهش سرعت اينترنت به افزايش سطح نوآوري كسب‌وكارها و همچنين افزايش سطح امنيت داده‌ها مي‌انجامد. نتيجه مطالعه‌اي نشان مي‌دهد توسعه فيبرنوري در فرانسه باعث افزايش ايجاد مشاغل در بخش‌هايي مانند حمل‌ونقل، خدمات و بازرگاني شده و 5 تا 8‌درصد نرخ بيكاري را كاهش داده است. انتظار مي‌رود در كشور ما نيز با توسعه فيبر نوري طبق زمانبندي‌هاي مشخص شده، تغيير و تحولات مثبتي رخ دهد.
شبكه فيبر نوري زيرساخت توسعه كشور در چند دهه آينده است
روز چهارشنبه عيسي زارع‌پور، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات پس از جلسه هيئت دولت از افتتاح فاز نخست پروژه فيبر نوري در روز ارتباطات خبر داد و گفت: «يكي از مهم‌ترين پروژه‌هايي كه امروز كليد خواهد خورد، افتتاح مرحله نخست پروژه فيبر نوري منازل و كسب‌وكارهاست كه در اين مرحله 3‌ميليون خانوار تحت پوشش قرار مي‌گيرند كه شامل ۱۰۰شهر است. از اين تعداد ۱۰شهر بالاي ۷۰‌درصد پوشش داشته‌اند كه از امروز خدمات‌دهي در شهرهاي تحت پوشش به مردم عزيز آغاز خواهد شد. برنامه‌ريزي‌كرده‌ايم تا پايان سال ۸ تا ۱۰‌ميليون خانوار از آن ۲۰‌ميليون كه قول داده‌ايم تحت پوشش قرار بگيرند و خبر بسيار خوبي است.»
زارع‌پور اظهار داشت: «توسعه شبكه فيبر نوري اينترنت ثابت زيرساخت توسعه كشور در چند دهه آينده است. فارغ از اينكه سرويس داخلي يا خارجي مي‌خواهد در كشور فعاليت كند، اگر ما شبكه پرسرعت و با كيفيت در كشور نداشته باشيم، اين امكان ميسر نيست.»
او گفت: «ما با اين كاري كه انجام مي‌دهيم هم ظرفيت ارتباطات ثابت كشور و هم كيفيت آن را به نحو قابل ملاحظه‌اي افزايش مي‌دهيم که منجر به افزايش كيفيت و سرعت ارتباطات همراه خواهد شد، زيرا هم بار را از روي ارتباطات همراه برمي‌دارد و هم اينكه با رفتن فيبر نوري تا همه جاي شهرها و روستاهاي كشور بي‌تي‌اس‌ها و آنتن‌هاي ارتباطات سيار از طريق فيبر نوري به شبكه متصل مي‌شود كه عملاً مي‌توانند حداكثر سرعتي را كه در استاندارد آمده است به مردم عزيز ارائه دهند.»
تلاش براي تكميل پروژه فيبر نوري
طي 3سال آينده
زارع‌پور اظهار داشت: «ما اين پروژه را به شكل كاملاً شفاف و روشن در معرض قضاوت عمومي قرار داده‌ايم. از طريق يك سايت رسمي «RANFTTX. IR » هم‌اكنون مردم مي‌توانند مراجعه كنند و نقاط تحت پوشش را ببينند و اگر محله خودشان تحت پوشش است همان جا مي‌توانند درخواست بدهند و اپراتورها مكلف هستند طی يك ماه اين سرويس را براي آنها فراهم كنند، اگر هم محله آنها تحت پوشش نيست، طبق برنامه زمانبندي كه حداكثر سه سال آينده است، می‌توانند درخواست بدهند.»
او ادامه داد: «اين پروژه بزرگ و ملي است و نيازمند حجم بسيار زياد كار اجرايي است. مردم عزيز در شهرهايي كه هنوز تحت پوشش قرار نگرفته‌اند با صبوري ما را همراهي كنند. اين پروژه در كشورهايي مانند ما حداقل هفت، هشت سال طول كشيده است، ما مي‌خواهيم در سه سال آينده اين امكان را براي همه مردم فراهم كنيم.»
وزير ارتباطات تصريح كرد: «تعهد و قول ما به مردم اين است كه حداكثر تلاش‌مان را انجام می‌دهيم. همه اپراتورهاي بخش خصوصي بسيج شده‌اند و الان هشت شركت پروانه لازم را دريافت و در سراسر كشور كار را آغاز كرده‌اند. تعهد ما اين است حداكثر تلاش‌مان را بكنيم كه با سرعت اين امكان بسيار مهم و راهبردي را براي كشور و براي آحاد مردم فراهم كنيم.»
به گفته او، توسعه شبكه فيبر نوري بار را از روي ارتباطات همراه برمي‌دارد، به طوري كه با توسعه شبكه فيبر نوري در همه جاي شهرها و روستاهاي كشور، بي‌تي‌اس‌ها و آنتن‌هاي ارتباطات سيار از اين طريق به شبكه متصل مي‌شوند و مي‌توانند حداكثر سرعتي كه در استانداردها آمده است، به مردم ارائه دهند.
تحول در سيستم آموزشي كشور
با اجراي پروژه فيبر نوري
بر اساس مصوبه شوراي عالي فضاي مجازي تا سال۱۴۰۴ بايد ۸۰‌درصد خانوارها و ۱۰۰‌درصد كسب‌وكارها با متوسط سرعت ۲۵‌مگابيت‌ برثانيه به پهن‌باند ثابت دسترسي داشته باشند و دسترسي ۲۰‌ميليون خانوار و 5‌ميليون كسب‌وكار تا سال۱۴۰۴ به اينترنت پهن‌باند ثابت بايد بر بستر فيبر نوري شكل گيرد. همچنين از زمان شروع دولت سيزدهم هم عيسي زارع‌پور، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات به موضوع توسعه اينترنت ثابت تأكيد كرده و گفته بود كه براي توسعه ارتباطات ثابت و دسترسي عموم مردم در سراسر كشور به شبكه امن، پايدار، پرسرعت و ارزان بايد عزم و اراده ملي شكل بگيرد و نهضت فيبركشي در كشور راه بيفتد.
سال گذشته اقدامات بسياري در جهت پيشبرد اين پروژه انجام شد، به گونه‌اي كه برخي استان‌ها تحت پوشش كامل اين فناوري قرار گرفتند. كار در ۴۵۵شهر آغاز و بيش از هزارو200كيلومتر فيبركشي انجام شده است و قريب 3‌ميليون خانوار تحت پوشش اينترنت پرسرعت مبتني بر فيبرنوري قرار گرفته‌اند. همچنين چندي پيش از سوي وزير ارتباطات اعلام شد آيين‌نامه بند «س» تبصره ۷ قانون بودجه تصويب شد، بنابراين با اين مصوبه «حساب توسعه شبكه فيبر نوري» با سرمايه اوليه هزارميليارد تومان ايجاد مي‌شود كه نقطه عطفي در تأمين مالي طرح ملي فيبرنوري منازل و كسب‌وكارهاست. علاوه بر موارد گفته شده، با اجراي اين پروژه و ساير اقدامات، مسير ايجاد ۱۰‌ميليون پوشش تا آخر سال هموار خواهد شد.
در راستاي تسريع و تكميل اين پروژه، روز شنبه عمليات اجرايي اتصال مدارس به طرح فيبر نوري با حضور مسئولات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات و آموزش پرورش در يك مدرسه واقع در شهر پرديس آغاز شد. وزارت ارتباطات مجريان مختلفي را در شهرهاي مختلف براي پيشبرد اين پروژه در نظر گرفته است و شهر پرديس هم به دليل وجود پارك علم و فناوري و ساير موارد از نظر توسعه‌يافتگي شهر ممتاز و برجسته‌اي است و همين امر سبب شد رقابت از سوي اپراتورها در اين زمينه رخ دهد، بنابراين وزارت ارتباطات تصميم به فازبندي در اين منطقه گرفت. طبق گفته مسئولان در حال حاضر بيش از ۴۰‌درصد تحت پوشش قرار گرفته‌اند و بيش از ۹۷كيلومتر حفاري انجام شده است تا در نهايت پرديس شاهد كيفيت ارتباطات خوب باشد.
آغاز اجراي اين طرح از مدارس مورد استقبال گرفت، به گونه‌اي كه سرپرست وزارت آموزش و پرورش معتقد است اين اقدام مصداق اجراي عدالت آموزشي است و مي‌توان با آن تحولات پساكرونايي را اجرا كرد و نكته مهم‌تر اين است كه روستاها هم به واسطه اين فناوري به سيستم آموزشي دسترسي پيدا مي‌كنند.
در راستاي اجراي پروژه فيبر نوري قرار است ۱۰ تا ۱۵‌درصد مدارس در سال جاري قبل از شهريورماه به فيبر نوري متصل شوند و تا پايان سال ۳۵‌درصد مدارس ديگر به اين فناوري وصل شوند و طبق اعلام تا آخر اين دولت تلاش مي‌شود همه مدارس از طريق فيبرنوري به شبكه متصل شوند.
فيبر نوري چيست و چه كاربردي دارد؟
كابل‌هاي فيبر نوري از رشته‌هاي بسيار نازكي از جنس شيشه يا پلاستيك ساخته شده‌اند. يك كابل مي‌تواند بيش از 100فيبر نوري را در خود جاي‌ دهد. هر فيبر نوري (تك رشته) مي‌تواند ضخامتي در حدود يك‌دهم تار موي انسان داشته باشد. اين تك‌رشته بسيار نازك، توانايي انتقال 25هزار تماس تلفني در لحظه را دارد.
فيبر نوري داراي پهناي باند بسيار بالاتر از كابل‌هاي معمولي است. از مهم‌ترين كاربردهاي فيبر نوري استفاده از آن در خطوط و شبكه‌هاي انتقال اطلاعات است كه با آن مي‌توان داده‌هاي تصوير، صوت و داده‌هاي ديگر را به راحتي با پهناي باند تا ۱۰گيگابيت بر ثانيه و بالاتر انتقال داد.
كاربرد فيبر نوري به عنوان يك وسيله جهت ارتباطات مخابراتي و شبكه‌هاي كامپيوتري كاملاً شناخته شده است. اين نوع كابل‌ها از آنجا كه داراي قابليت انعطاف‌پذيري هستند، مي‌توان آن را در داخل كابل قرار داد. فيبر نوري به خصوص جهت برقراري ارتباطات در مسافت‌هاي طولاني به صرفه و مناسب است، چون انتقال نور از طريق فيبر، با كيفيت بالاتري نسبت به كابل‌هاي الكترونيكي صورت مي‌گيرد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار