کد خبر: 1204083
تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۴۰۲ - ۰۵:۴۰
برای رسیدن به این تجربه نیاز است سراغ سبک و سیره بانوی پاکان و مظهر بندگی و زندگی حضرت زهرا (س) برویم و باید جواب این سؤال را بدهیم که آیا هر کسی می‌تواند سراغ این چشمه زلال و جاری که باعث طهارت جان و روح انسان می‌شود، برود؟ یقیناً دسترسی به این چشمه زلال معرفت نیاز به شرایطی دارد که باید آن را مورد بررسی قرار داد.
حجت‌الاسلام علیرضا فرهنگ*

جوان آنلاین: جامعه امروزی که در معرض انواع و اقسام الگو‌های متفاوت و سبک‌های زندگی از طریق فضا‌های مختلف مخصوصاً رسانه بوده، بیش از هر زمان دیگری محتاج سبک و سیره‌ای است که بتوان به آن اعتماد کرد تا انسان را به سوی کمالات و ارزش‌های واقعی سوق دهد. همیشه این سؤال مطرح است که چرا بعضی از جوامع در حسرت یک زندگی بدون دغدغه و آرام‌بخش دست به هر کاری می‌زنند، ولی همچنان اندر خم یک کوچه به دنبال راهکاری برای خروج از بحران انسانیت هستند؛ سبکی که بتوان با الگو‌گیری از آن یک خانواده و جامعه آرمانی را تجربه و سعادت دنیا و آخرت را برای بشریت به ارمغان آورد.
برای رسیدن به این تجربه نیاز است سراغ سبک و سیره بانوی پاکان و مظهر بندگی و زندگی حضرت زهرا (س) برویم و باید جواب این سؤال را بدهیم که آیا هر کسی می‌تواند سراغ این چشمه زلال و جاری که باعث طهارت جان و روح انسان می‌شود، برود؟ یقیناً دسترسی به این چشمه زلال معرفت نیاز به شرایطی دارد که باید آن را مورد بررسی قرار داد.


شرط اول، دوری از خودمحوری
خودمحوری در مقابل خدامحوری است، یعنی اگر کسی بخواهد ببیند چقدر نسبت به سیره و سبک فاطمی در زندگی رفتار می‌کند، نیم‌نگاهی به رفتار‌های خود از زاویه خدا و خود کند، یعنی ببیند چقدر برای دستور خدا و اجراشدن حکم خدا در زندگی ارزش قائل است. حضرت زهرا (س) به حدی برای خدا ارزش قائل بود که عبادت و بندگی‌اش زبانزد خاص و عام شده بود، بنابراین راوی می‌گوید از حضرت صادق (ع) علت نامگذاری حضرت فاطمه (س) را به-زهرا- پرسیدم. فرمود:، چون وقتی که در محراب عبادتش به نماز می‌ایستاد، فروغ نورش برای ساکنان آسمان می‌درخشید، همانگونه که نور ستارگان آسمان برای زمینیان می‌درخشد (علل الشرایع، ج ۱: ص ۲۱۵.) مثل اینکه قلب و دل او متصل به وحی شده بود. او کسی بود که بعد از رحلت پیامبر (ص) قلبش محل نزول ملائک شده و با ملائک و جبرئیل همنشین شده بود و وحی الهی از طریق جبرئیل برای آرامش او نازل می‌شد. خدای متعال فرمود: اگر بنده‌ای از بندگان من نیز دست از خودمحوری بردارد و در راه بندگی خدا استقامت کند، یعنی خدا را در زندگی حاکم کند، یقیناً ملائک الهی قلب او را آرامش می‌دهد (سوره فصلت ۴۱) و در حد خودش بهره‌ای از سیره و سبک فاطمی خواهد برد.

شرط دوم، شناخت وظیفه در هر زمان
آنچه باعث می‌شود اندازه و ظرفیت انسان‌های باایمان مشخص شود، شناخت و انجام وظیفه در مقاطع مختلف زندگی مخصوصاً زمان‌هایی است که زندگی به بحران و سختی برخورد می‌کند. در این مقطع نیاز به صبر و بردباری بیش از حد افزایش پیدا می‌کند. کسانی می‌توانند از سبک زندگی فاطمی بهره‌مند شوند که در هر شرایطی وظیفه خود را انجام دهند و نسبت به سختی‌ها صبور باشند. حضرت زهرا (س) زمانی که در کنار علی (ع) به عنوان همسر مشغول زندگی بود، خود را کمک‌کار و همراه او می‌دید و وقتی هم دشمنان به خانه وحی و بیت او حمله‌ور شدند، با همه وجود از ولی زمان خود دفاع کرد. او دست فرزندان خود را می‌گرفت و برای احقاق حق به در منازل مهاجر و انصار می‌رفت تا آنان را از فتنه‌ای که گرفتار شده‌اند، نجات بخشد.

شرط سوم، اخلاص و یکرنگی
یکی دیگر از شروطی که باعث می‌شود سیره فاطمی را بتوان در زندگی ساری و جاری کرد، همرنگی و یکرنگی با اخلاق و رفتار خالصانه حضرت زهرا (س) است. اخلاص حضرت در عبادت، زندگی، حمایت از دین و به صورت کلی در همه رفتار‌های ایشان نمایان بود، از این رو بود که نام فاطمه زهرا (س) و زندگی او الگویی برای عالمیان و آزدگان عالم مخصوصاً حجت الهی و امام زمان (عج) شد، او که در وصف حضرت فرمود، دختر رسول خدا (فاطمه) براى من سرمشقى نیکو است، یعنی در وجود فرزند پیامبر (ص) گوهری است که باعث شده الگوی امام زمان (عج) شود.
* کارشناس مذهبی

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار