با اتمام بازیهای مرحلهی گروهی، اکنون جامجهانی ۲۰۲۲ به نقطهی حساس خود رسیده است و هر باخت به قیمت حذف بیبازگشت تیم مغلوب تمام میشود. پس تیمها با توان بیشتری نسبت به دور گروهی با یکدیگر به مقابله میپردازند.
تقابل انگلیس-فرانسه و آرژانتین-هلند همان چیزیست که شیفتگان فوتبال در سراسر دنیا به انتظارش نشستهاند؛ دو فینال زودرس در مرحلهی یکچهارم نهایی. کارشناسان از هر چهار تیم بهعنوان شانسهای قهرمانی در جامجهانی یاد میکنند، البته آمار هم صحت این مدعا را رد نمیکند و برای هر کدام از این چهار تیم شانس خوبی برای بالا بردن جام قائل است.
تیم ملّی انگلیس در بازی اوّل مرحلهی حذفی به مصاف سنگال رفت و در انتها توانست با برتری کامل تاکنیکی و تکنیکی بازیکنان خویش از سد حریف آفریقاییاش گذر کند و به مرحلهی یکچهارم نهایی برسد. اشراف تاکنیکی یاران ساوتگیت در برابر شاگردان آلیو سیسه در طول ۹۰ دقیقهی بازی کاملاً مشهود بود و جای هیچ سوالی را در این میان باقی نگذاشت. نقطهی عطف موفقیت سهشیرها در این بازی همچون بازیهای قبل حضور هری کین در فاز تهاجمی بود که علاوه بر قرار گرفتن در نوک خط حمله میل زیادی به حرکت در جناحین و ایجاد فضا بین مدافعین حریف برای نفوذ بازیکنان خودی ایجاد میکرد. حال این بازیکن تنها یک گل ملّی با وین رونی افسانهای فاصله دارد تا بهعنوان بهترین گلزن تمام ادوار سهشیرها معرفی شود. سنگال امّا در حد و اندازهی نام خود نبود و در برابر تیم قدرتمند انگلیس حرفی برای گفتن نداشت؛ فقدان ستارهی بزرگی همچون سادیو مانه -که تیم را حول محور خود شکل میداد- هم مزید بر علت شد تا سنگال خیلی زود از دور رقابتها کنار رود. در دیگر بازی حساس مرحلهی یکهشتم نهایی هم فرانسه کار لهستان و لواندوفسکی را یکسره کرد و به یکچهارم رسید. لهستان در این بازی بد عمل نکرد ولی عملاً میانهی میدان را به فرانسویها سپرد تا کار برای قهرمان جامجهانی ۲۰۱۸ آسان شود. در صحنهی گل اولیویه ژیرو، بازیکنان فرانسه کار نفوذ به دروازهی شزنی را از میانهی میدان آغاز کردند و قلب خط دفاعی را شکافتند. شب بد لهستانیها با دبل امباپه پایان یافت تا لواندوفسکی شب تلخی را تجربه کند.
حال در مرحلهی یکچهارم نهایی جامجهانی قطر دو تیم پرمدعای انگلیس و فرانسه در برابر هم قرار میگیرند تا طرفداران فوتبال فینالی زودرس را به نظاره بنشینند. انگلیس تورنمنت را پر قدرت شروع کرد و تا اینجای کار هم فقط دوگل از ایران دریافت کرده است. آنها تاکنون نشان دادهاند که تیمی یکدست هستند و مهرههای روی نیمکتشان هم به اندازهی بازیکنان درون زمین مستعد حضور در هر بازی محسوب میشوند. تیم جوان و با انگیزهی ساوتگیت در جامجهانی ۲۰۱۸، اکنون به اوج پختگی رسیده و بازیکنان با پشتوانهی حضور در بازیهای لیگ برتر آمادگی بدنی بسیار خوبی پیدا کردهاند. سهشیرها همچون تیم ۲۰۰۶ و ۲۰۱۰ از حضور فوقستارهها در ترکیبشان بهرهمند نیستند ولی بهمراتب بهتر از آن تیمها راه نفوذ به دروازهی حریف را پیدا میکنند. در آنسو فرانسه با لشکری از مصدومان پای به آوردگاه جهانی گذاشته است و حال بسیار به فوقستارهای همچون امباپه متکیست. البته اولیویه ژیرو هم بهعنوان یکی از پیرترین بازیکنان حاضر در مرحلهی حذفی تورنمنت با عبور از رکورد گلهای ملّی تیهری آنری مهرهی مهمی برای خروسها و دیدیه دشان به حساب میآید که میتوان به موقعیتشناسی او در محوطهی جریمهی حریف امیدوار بود.
انگلیس و فرانسه برای اولینبار است که در مرحلهی حذفی جامجهانی روبهروی هم قرار میگیرند؛ هرچند تا پیش از این بازی دو مرتبه در مرحلهی گروهی و در جامهای جهانی ۱۹۶۶ و ۱۹۸۲ مقابل یکدیگر قرار گرفتهاند ولی این اولین دوئل دو غول بزرگ اروپا در مرحلهی حذفیست که به یک تیم زندگی میبخشد و دیگری را با غم شکست از قطر روانهی خانهشان میکند. سهشیرها از نیمکت قدرتمندتری نسبت به حریف خویش برخوردارند و خروسها فوقستارهای نظیر امباپه را در ترکیب خود میبینند. حال باید تا روز بازی منتظر ماند تا دید مواجههی بزرگان به چه نتیجهای ختم میشود. آیا کام فرانسویها برای حضور در مرحلهی نیمهنهایی شیرین خواهد شد یا این انگلیسیها هستند که با پیروزی در برابر رقیب قدیمی یک قدم به رویایشان برای قهرمانی نزدیک خواهند شد.
پیش از شروع مسابقات جامجهانی اغلب کارشناسان حساب ویژهای روی آرژانتین باز میکردند و این تیم را بهعنوان گزینهی اوّل قهرمانی در کنار برزیل، فرانسه و انگلیس قرار میدادند. با باخت در برابر عربستان سعودی امیدها به یاران اسکالونی کاهش یافت ولی در ادامه این آلبی سلسته بود که توانست دوباره نگاهها را به خود جلب کند. لیونل مسی و همتیمیهایش هرآنچه در توان داشتند را ارائه دادند تا بهعنوان تیم اوّل از گروه خود صعود کنند. مسی باز هم در مرحلهی یکهشتم منجی تیماش شد و برخلاف لائوتارو مارتینز که موقعیتهای گلزنی بهتری داشت توانست از حداقل فرصتهای خویش بهترین استفاده را ببرد و دروازهی زردهای استرالیا را باز کند. آرژانتین در یک بازی ساده استرالیا را از پیش رو برداشت تا ما شاهد فینال زودرس دیگری باشیم.
هلند، پس از یکدوره غیبت به جامجهانی بازگشته تا با بازیکنان جوان خود به کسب افتخاری دیگر بیندیشد. لالههای نارنجی همواره یکی از باسابقهترین تیمهای حاضر در ادوار مختلف جامجهانی بودهاند، امّا تاکنون با بداقبالی نتوانستهاند قهرمان این رقابتها لقب بگیرند. اکنون این دو تیم پس از ۲۴ سال در مرحلهی یکچهارم نهایی به مصاف هم میروند. حتماً شیفتگان فوتبال بازی پرخاطرهی هلند و آرژانتین در مرحلهی یکچهارم نهایی جامجهانی ۱۹۹۸ فرانسه را در خاطر خود ثبت کردهاند؛ بازیای که در نهایت با گل دنیس برگکمپ بزرگ به سود لالههای نارنجی پایان یافت. حال امّا آرژانتینیها انگیزهی بیشتری برای عبور از سد هلندیهای سرسخت دارند؛ زیرا این تورنمنت آخرین شانس مسی برای قهرمانی در جامجهانی محسوب میشود و همهی آرژانتین برای این بازیکن افسانهای به میدان میروند. هلند برای رسیدن به این مرحله زیاد در گروه خود به آب و آتش نزد و در بازی برابر شاگردان برهالتر بسیار روان و شناور بازی کرد تا در انتها آمریکاییها را مجبور به خداحافظی از قطر کند. حال باید دید که مسی و همتیمیهایش قادر خواهند بود تا از سد محکمی همچون ویرجیل فندایک و یورین تیمبر گذر کنند یا این کودی گاکپو است که با گلزنی در برابر آلبی سلسته نام خویش را همچون دنیس برگکمپ در تاریخ جامهای جهانی ثبت خواهد کرد.