تغییرات اقلیمی از چند دهه قبل موجب کاهش بارشها و به تبع آن تحلیل رفتن منابع آبی در اکثر مناطق ایران شده است. سیستان و بلوچستان هم از این امر مستثنی نبوده و باید اعتراف کرد امروز موضوع آب و کمبود آن و خشکسالیهای ناشی از این اتفاق زندگی ساکنان مناطق مختلف این استان را تحتالشعاع قرار داده است.
بر همین اساس تأمین آب شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان همیشه در اولویت بوده، اما برخی کمکاریهای دولتهای قبل و سوءمدیریتها موجب شده تا اتفاق خاصی در اینباره رقم نخورد.
در آن زمان مسئولان وقت کشور از جمله رئیسجمهور، معاون اول رئیسجمهور، ۱۳ نفر از وزیران، دبیر شورای عالی امنیت ملی، رئیس سازمان صدا و سیما، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی، رئیس کل بانک مرکزی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، فرماندهان عالیرتبه نظامی و انتظامی و مسئولان دستگاههای مختلف و استاندار و نمایندگان ولی فقیه در استان سیستان و بلوچستان در این جلسه حضور داشتند.
از روی زمین ماندن کارها همین بس که بدانیم وقتی در ۱۸ اسفند ۱۳۸۱ رهبر انقلاب اسلامی به سیستان و بلوچستان سفر کردند، جمعی از مسئولان نظام در حضور ایشان برای بررسی راههای تسریع محرومیتزدایی از این منطقه جلسهای برگزار کردند.
در آن زمان مسئولان وقت کشور از جمله رئیسجمهور، معاون اول رئیسجمهور، ۱۳ نفر از وزیران، دبیر شورای عالی امنیت ملی، رئیس سازمانصدا و سیما، رئیس سازمانمدیریت و برنامهریزی، رئیس کلبانکمرکزی، رئیس ستاد کلنیروهای مسلح، فرماندهانعالیرتبه نظامی و انتظامی و مسئولاندستگاههای مختلفو استاندار و نمایندگان ولی فقیه در استانسیستان و بلوچستاندر این جلسه حضور داشتند.
یکی از مهمترین اهداف جلسه، تأمین آب شرب سالم و لزوم مقابله با خشکسالی در این استان بوده در حالی که در آن دوران، بحران کمآبی این منطقه تا این حد نبود.
البته بعد از گذشت ۲۰ سال چند هفته قبل و در دیدار مقام معظم رهبری با سیستان و بلوچستانی ها، معظمله از عملی نشدن مصوبات گله کرده و حال و روز امروز سیستان و بلوچستان را حاصل این کمکاریها عنوان کردند.
کمکاری دولتهای قبل
باید اعتراف کرد که بیتفاوتی و کمکاریهای دولتهای قبل در اجرای مصوبات سفر مقام معظم رهبری به سیستان و بلوچستان موجب شده تا علاوه بر بروز مشکلات زیادی برای ساکنان این منطقه، امروز مطالبه رهبر معظم انقلاب از دولت سیزدهم عملیاتی کردن مصوبات روی زمین مانده باشد. موضوعی که معاون اول رئیسجمهور آن را مدنظر و اشاره قرار داده و گفته که باور و اهتمام جدی دولت مردمی اجرای کامل مصوبات سفر رهبر معظم انقلاب است تا بتواند کاستیها و عقبماندگیهای استان سیستان و بلوچستان را تا حد امکان جبران کند.
محمد مخبر، سازمان برنامه و بودجه، استاندار سیستانوبلوچستان و معاونین خود را مکلف کرد تا در اسرع وقت و حداکثر تا پایان مهرماه طرح موجود را در زمانبندی سه ساله اصلاح و نهایی کنند به نحوی که همه ابعاد و جوانب این طرح نظیر ظرفیتهای استان، منابع مالی و امکانات مورد نیاز در آن دیده شود و بتواند چهره این منطقه را هم در بعد زیرساختها و هم در بعد رفاه اجتماعی مردم دگرگون کند.
هماکنون برنامهریزیهایی برای اجرای طرح تأمین اضطراری آب در سیستانوبلوچستان صورت گرفته است، کاری که استاندار هم به آن اشاره کرده و میگوید: «سه طرح انتقال آب دریای عمان با هزینه حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان، انتقال آب تهلاب با هزینه حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان و چاههای ژرف در حال انجام است.»
محمد کرمی با تأکید بر اینکه با بروز خشکسالی چندین ساله اشتغال مردم که بر پایه کشاورزی و دامداری بود با مشکلاتی مواجه شده که برای رفع آن باید شغل جایگزین تعریف شود، به مرزها هم گریزی زده و ادامه میدهد: «مرز فرصت است ولی مرز فقط برای صادرات کالا نیست، باید بررسی شود چه کالاهایی بیشترین صادرات را دارد تا در همین استان تولید شود که این امر سبب توسعه شهرکهای صنعتی، گسترش کارخانهها، افزایش اشتغال و رونق تولید میشود.»