جوان آنلاین: همزمان با دهه کرامت، ششمین اجلاسیه بینالمللی کنگره جهانی حضرت رضا (ع)، با محوریت «حقوق و کرامت انسانی»، با حضور رئیسجمهور، تولیت آستان قدسرضوی و اندیشمندان و نخبگان علمی، فرهنگی و مذهبی ۲۱ کشور جهان در تالار قدس حرم مطهر رضوی برگزار شد.
رئیسجمهور در آیین اختتامیه اجلاسیه بینالمللی ششمین کنگره جهانی امام رضا (ع) گفت: کرامت انسانی، عدالت برای همه و ظلم برای هیچکس، باید به دستورالعمل زندگی تبدیل شود.
مسعود پزشکیان، با درود به روان پاک شهیدان، به ویژه شهید خدمت آیتاللهرئیسی، به حدیث معروف امام رضا (ع) با مضمون احیای امر اهل بیت (ع) اشاره و خاطرنشان کرد: در این حدیث آمده است: «خداوند، رحمت کند آن بندهای را که امر ما را زنده کند!». گفتم: چگونه امر شما را زنده کند؟ فرمودند: «علوم ما را فراگیرد و به مردم بیاموزد اگر مردم زیباییهای گفتار ما را میدانستند، از ما پیروی
میکردند.»
وی بیان کرد: تمام تلاش ما این است، امر اهل بیت (ع) را بتوانیم در جامعه زنده کنیم. خداوند به انسان کرامت داده است و در حدیث قدسی نیز آمده است، خدا زمین را به خاطر انسان خلق کرد، حیات انسان به علم و حیات علم، به اخلاص است.
پزشکیان عنوان کرد: بسته به نگاه انسان است که انسان میتواند رشد کند، اما تکبر و طغیان انسان است که قتل و غارت میکند بهجای کرامت ورزیدن، چراکه کرامت انسان بهخاطر پاکی، صداقت و راستی اوست.
رئیسجمهور عنوان کرد: نه سیاه، نه سفید، نه عرب و نه عجم، فرقی ندارد، معیار سعادت و رستگاری پیش خداوند فقط تقوی است، لذا تقوی یعنی حرکت و تصمیم بدون خطا و حرکت برای پروردگار.
وی تأکید کرد: اگر مشکلی وجود دارد و نمیتوانیم عدالت، کرامت و حق را در جامعه پیاده کنیم، مشکل، ما هستیم، من باید خودم را اصلاح کنم، نه مردم را.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: امام رضا (ع) بر مبنای حقمداری حتی با ملحد هم گفتمان کرامت گونه داشت و مناظره میکرد.
رئیس دولت چهاردهم با اشاره به آیات سوره شریفه «شمس» تأکید کرد: انسان با توجه به چشماندازی که مقابل خود میبیند، میتواند رشد کند، برخی با نامردی قتل و غارت میکنند و برخی دیگر با تزکیه نفس به جایی میرسند که به جز خدا، چیزی نمیبینند.
پزشکیان با بیان اینکه، امامرضا (ع) با منطق و دلیل با مردم رفتار میکردند متذکر شد: با عمل و رفتار خود، باید حق را در جامعه و برای جوانان پیاده کنیم، لذا اگر این جلسات منتهی بر حاکم شدن حق و عدالت شود، همه فطرتهای دنیا، خود به خود جذب خواهند شد و خواهند آمد.
وی ابراز کرد: با حضور نخبگان و عالمان این نشست امیدوارم از عدالت برای همه و ظلم برای هیچکس، به مرحله عمل برسیم، ما باید امتی بسازیم که راه امام (ره) در جامعه نشان داده شود، این راه عدالت برای همه و ظلم برای هیچکس است.
بازگشت به مکتب اهلبیت (ع)، راه نجات انسان معاصر
تولیت آستان قدس رضوی نیز در این همایش با اشاره به بحرانهای اخلاقی و انسانی عصر حاضر، بر لزوم بازگشت به آموزههای مکتب اهلبیت (ع) تأکید و ابراز کرد: در روزگاری که غبار جهل، ستم و فریب چهره حقیقت را پوشانده است و مدعیان حقوق بشر، خود عامل تضییع آن شدهاند، بشریت بیش از هر زمان نیازمند رجوع به سرچشمههای ناب معرفت وحیانی است.
آیتالله احمد مروی با اشاره به فجایع انسانی در جهان امروز، از جمله نسلکشی، گرسنگی، تخریب محیط زیست و فقر گسترده، گفت: حقوق بشر امروزه به ابزاری در دستان زورمداران تبدیل شده و فاصلهای عمیق میان آرمانها و واقعیات ایجاد کرده است. در چنین شرایطی، پیروان مکتب رضوی مسئولاند، تا با تبیین جامع کرامت انسان از منظر اهلبیت (ع)، پاسخگوی نیازهای معرفتی بشر معاصر باشند.
وی تأکید کرد: در مکتب رضوی، سخن از کرامت انسان بدون صحبت از «حریت» ممکن نیست زیرا آزادگی، شأنی اصیل در فطرت انسانی دارد. از اینروست که امام رئوف، در مواضع گوناگون، بر اراده مختار بشر تأکید فرمودهاند. انسان آزاد آفریده شده تا بتواند با اختیار و تعقل، مسیر هدایت را برگزیند. هرگونه استبداد، سلطهگری یا تحقیر انسانها، برخلاف اصل خلقت انسان است.
تولیت آستان قدس رضوی خاطر نشان کرد: جهان امروز بیش از هر زمان تشنه اندیشههایی است که نگاهی جامع و قدسی به کرامت انسان داشته باشند. وظیفه ماست که این اندیشه را در همه عرصهها، از جمله تولید فکر، رسانه، فضای مجازی، دیپلماسی فرهنگی و مراکز علمی گسترش دهیم، همانگونه که امام رضا (ع) در عصر خود با بیان متقن و رفتار کریمانه، حقیقت مکتب اهلبیت را بر تارک تاریخ نشاندند.
سعیدرضا عاملی، دبیر کنگره بینالمللی جهانی حضرترضا (ع) نیز در ادامه مراسم گفت: منشور حقوق بشر، فاقد بنیان توحیدی است و نمیتواند مصالح حقیقی انسان را تأمین کند و نتیجه آن، استمرار ظلم و نسلکشی در جهان، است.
وی افزود: ریاست کنگره از آغاز پنجمین دوره تاکنون، باهمت جهانی، مسیر گسترش معارف اهلبیت (ع) در سطح جهان را، هدایت کرده است. این هدف اساسی کنگره جهانی امام رضا (ع) است، چراکه در جهانی که از معارف متقن الهی محروم مانده، عرضه اندیشه تمدنی امام رضا (ع)، ضرورتی انکارناپذیر است.
این مسئول خاطرنشان کرد: این نگاه از نخستین کنگره امامرضا (ع) در سال ۱۳۶۲ به راهبری رهبر حکیم انقلاب اسلامی، آغاز شد و تاکنون استمرار داشته است. مأموریت ما، عرضه اندیشه الهی و تمدنی امام رضا (ع) در سطح جهانی است، قدرت پیام، اگر مهم و نیازمند باشد، قطعاً در دلها جای میگیرد.