
در آخرين روزهاي سال 2014 ميلادي به عنوان يكي از سالهايي كه سينما با پديدهاي تحت عنوان توفان فيلمهاي حماسي- مذهبي مواجه شد اخباري به گوش ميرسد كه حكايت از تداوم روند ساخت اين فيلمها در سال پيش رو دارد. هاليوود در آستانه به راه انداختن جنگ با خداست؛ از تلاش براي ساخت فيلمهايي كه روايتيماديگرايانه از داستانهاي ديني و مذهبي كتب مقدس دارند تا برنامه ساخت فيلمهايي جديد و جنجالبرانگيز درباره عيسي مسيح كه مبنايشان كتابهاي حساسيت برانگيز درباره اين پيـامبرالهي است.
در حال حاضر 12 پروژه سينمايي و تلويزيوني با اقتباس از داستانهاي ديني به دستان كمپانيهاي بزرگ فيلمسازي و فيلمسازان بزرگ هاليوودي در دست ساخت است، آن هم در حالي كه هنوز هيچ يك از فيلمهايي كه پيش از ساخته شدن نتوانستهاند نظر مساعد گروههاي مذهبي و ديني را به خود جلب كنند.
طرح ساخت فيلمهاي جديد درباره حضرت مسيح(ع) كليد خورده است؛ نه تنها درباره حضرت مسيح بلكه هاليوود در تلاش براي توليد فيلم و سريال درباره حضرت يوسف، حضرت داوود و حضرت مريم(س) است. اين فيلمها زيرمجموعه گروهي از فيلمهاي ديني ميشوند كه توفان فيلمهاي مذهبي هزاره جديد را در حال رقم زدن هستند. غرب اگرچه در عصر سكولار خود زندگي ميكند اما حداقل 12 فيلم و سريال حماسي با الهام از كتاب مقدس مراحل مختلف ساخت را پشت سر ميگذارند.
روايتهاي نااميدكننده: از عيساي متعصب تا عيساي شورشيداستان برخي از اين آثار مستقيماً از كتاب مقدس بيرون آمده و ساير آثار نيز تم و مضمون كتب مقدس را دارند. شايد اين موضوع بهخاطر برخي نيازهاي عصر كنوني باشد اما موضوع اين است كه چند فيلمساز هاليوودي در تلاش براي ساخت اين قبيل فيلمها آن هم از نوع جنجال آفرينش هستند؛ آثاري بر پايه كتابهاي حساسيت برانگيز درباره حضرت مسيح(ع) كه برخي مفسران ميگويند واكنش تند مسيحيان سنتي را در پي خواهد داشت. در يك سو ديويد هيمن، تهيهكننده انگليسي قرار دارد كه در تدارك ساخت فيلمي بر پايه كتاب پرفروش «متعصب: زندگي و دوران عيسي ناصري» نوشته رضا اصلان است؛ در سوي ديگر نيز پل ورهوفن، كارگردان هلندي است كه تا كنون پنجسال را صرف ساخت فيلمي بر اساس كتاب خودش با عنوان «عيسي مسيح ناصري» كرده است.
رضا اصلان، عضو آكادمي امريكايي دين است. او هفته گذشته به تيتر اخبار سينمايي بدل شد، آن هم هنگامي كه يك خبرنگار از شبكه «فاكسنيوز» اعتبار و سند و مبناي نوشتههاي او را در كتابش به چالش كشيد. اصلان در كتابش، عيسي مسيح را عضو يكي از گروههاي برجسته شورشيان عليه امپراتوري روم معرفي ميكند. افراد بسياري اين كتاب را محكوم كردهاند از جمله «جاناس. ديكسون» كشيش و نويسنده مشهور امريكايي كه آن را عامل تخريب سريع اعتقاداتي درباره عيسي مسيح دانسته كه مسيحيت حدود 2 هزار سال را صرف آموختن آن به مردم كرده است.
احتمالاً روايتي از عيسي مسيح (ع) كه قرار است فيلم ورهوفن آن را روي پرده سينما بياورد نااميدكنندهتر هم خواهد بود. او عيسي مسيح را نه به عنوان پيامبري كه معجزه دارد بلكه به عنوان يك طرفدار اقناع كننده آئين و اصول اخلاقي جديد در آن دوران معرفي ميكند.
وقتي موساي هاليوودي با شمشير دريا را دو نصف ميكند اين فيلمها در شرايطي براي اكران در سال 2015 ميلادي آماده ميشوند كه سال جاري ميلادي بستر نمايش چند فيلم حماسي- مذهبي بوده است؛ مهمترين آنها فيلم «نوح» به كارگرداني دارن آرنوفسكي و بازي راسل كرو و نيز فيلم «خروج: خدايان و پادشاهان» به كارگرداني ريدلي اسكات است كه هر دو با واكنش و انتقاد گروههاي مذهبي در غرب و حتي داخل ايران مواجه شدند؛ دلايل براي واكنش منفي به اين فيلمها كاملاً منطقي بود؛ هر دو فيلم روايتهاي گاه ماديگرايانه و سكولار از كتب مقدس دارند و مملو از اشتباهات تاريخي هستند. اتفاقات تاريخي فيلم «خروج: خدايان و پادشاهان» كه داستان حضرت موسي است در مصر ميگذرد و اشتباهات اين فيلم آنقدر زياد بوده كه مصريها در كنار مراكشيها عطاي نمايش آن را به لقايش بخشيدهاند.
مقامات مصري ميگويند كه اين فيلم صهيونيستي است و ادعاي ساخته شدن اهرام مصر به دست حضرت موسي و قوم يهود نيز يك اشتباه بزرگ و تحريف تاريخي است.
داستان فيلم «خروج: خدايان و پادشاهان» به كارگرداني ريدلي اسكات و با بازي كريستين بيل، روايتگر نحوه نجات پيدا كردن بردگان قوم يهود به دست حضرت موسي است. حضرت موسي قوم يهود را از بند فرعون رامسس مصر ميرهاند؛ درياي سرخ را به دو نيمه تبديل ميكند و همراه اين قوم امن و امان از وسط دريا ميگذرد. با اين حال اين فيلم به سمت و سويي رفته كه ماحصلش به نفع اسرائيليها باشد.
وزير فرهنگ مصر گفته است: «اين يك فيلم صهيونيستي است و نگاهي صهيونيستي به تاريخ دارد كه شامل اشتباهات تاريخي است؛ به همين خاطر تصميم گرفتيم كه مانع نمايش اين فيلم در خاك مصر شويم.»
از ديگر موضوعاتي كه مصريها به آن اعتراض دارند صحنه نصف شدن درياي سرخ به اذن خداوند و معجزه حضرت موسي است؛ پيامبري كه مورد احترام اديان يهوديت، مسيحيت و اسلام است. حضرت موسي(ع) در اين صحنه به جاي عصا مانند يك جنگجو شمشيري در دست دارد و دريا را از هم ميشكافد.
ظاهراً روايت صهيونيستي فيلم اشكالات مهم ديگري هم دارد از جمله اينكه در آن از نصف شدن درياي سرخ به عنوان يك پديده جزر و مد ياد شده است تا يك معجزه الهي! درست مانند فيلم «نوح» دارن آرنوفسكي كه در آن حضرت نوح به جاي هشدار دادن به مردم درباره خشم و غضب الهي به آنها درباره تغييرات آب و هوايي هشدار ميدهد! برداشتي مادي از تمام روايتهاي معنوي كتب مقدس! فيلم «نوح» حتي در امريكا نيز جنجال برانگيخته بود تا آنجا كه شماري از مؤسسات ديني مسيحي در اين كشور نمايش تصويري غيرمتعارف از حضرت نوح را به باد انتقاد گرفتند.
منتقدان و مفسران فيلم و سينماي امريكا تا كنون به فيلم «خروج: خدايان و پادشاهان» ريدلي اسكات روي خوشي نشان ندادهاند؛ اين فيلم هم در جلب رضايت گروههاي مسيحي در غرب ناكام مانده است و منتقدانش ميگويند كه ريدلي اسكات در ساخت آن بيش از اندازه از روايت كتاب مقدس فاصله گرفته و آزادانه عمل كرده ضمن آنكه او در اقدامي انتقادآميز از بازيگران غربي براي بازي در نقش شخصيتهاي خاورميانهاي بهره گرفته است!
ريدلي اسكات و دارن آرنوفسكي نرفته برگشتند !اين فيلمها ساخته شده و روي پرده اكران نشستهاند اما ظاهراً به غير از دو فيلم نامتعارفي كه قرار است درباره مسيح ساخته شود، محصولات ديگري نيز در دست ساخت هستند آن هم توسط كمپانيها و كارگردانان بنام و بزرگ هاليوود.
يكي از اين آثار يك مجموعه تلويزيوني تحت عنوان «قتل مسيح» است كه اتفاقاً ريدلي اسكات، كارگرداني آن را بر عهده دارد. او حتي مجالي نداده تا اكران و نمايش جهاني آخرين فيلم حماسي- مذهبياش از روي پرده پايين بيايد. از هم اكنون ميتوان ماحصل كار اسكات را پيشبيني كرد. او كارگرداني است كه با ساخت فيلم اخيرش درباره حضرت موسي نشان داده كه چندان پايبندي به حافظه تاريخ و دين ندارد. او از كتب ديني اقتباس ميكند اما اين اقتباس بيش از اندازه آزادانه است. كارشناسان ديني و مذهبي ميگويند در نمايش تصوير پيامبران الهي بايد دقت بيشتري به خرج داد؛ چراكه اين موضوع عقايد و ايدههاي ذهني مردم درباره مسيح را سر و شكل ميدهد.
دارن آرنوفسكي هم از اين قافله عقب نمانده است؛ او بار فيلم « نوح» را زمين نگذاشته ميخواهد باز هم يك فيلم حماسي- ديني جديد بسازد؛ اثري با بودجهاي عظيم درباره كشته شدن جالوت به دست حضرتداوود(ع)!
فيلم ديگري كه قرار است درباره مسيح ساخته شود اثري است كه كارگرداني آن را «سيروس نورسته» كارگردان ايرانيالاصل فيلم ضدايراني سنگسار ثريا برعهده دارد؛ عنوان اين فيلم «عيساي بزرگ: خروج از مصر» بوده و انزو سيستي تهيهكننده آن است كه در كارنامهاش فيلم «مصائب مسيح» مل گيبسون را دارد.
در عين حال كمپاني صهيونيستي «برادران وارنر» هم در تلاش براي ساخت فيلمي درباره حضرت داوود(ع) تحت عنوان «شاه داوود» است. اين كمپاني براي بهتصوير كشيدن غول قصه حضرت داوود، جري سوكولوسكي، بلند قدترين مرد كانادا را به استخدام خود در آورده است. كارگردان اين فيلم «تيم چي» است كه ظاهراً دوست نداشته غول فيلمش مانند غول فيلم «هالك شگفتانگيز» به شكل مصنوعي و با جلوههاي ويژه رايانهاي بازآفريني شود.
ساير آثار ديني كه قرار است هاليوود آن را روي پرده سينماهاي جهان بفرستد فيلمي موزيكال درباره حضرتيوسف(ع ) است؛ كمپاني فيلمسازي «راكت پيكچرز» متعلق به التون جان، آهنگساز و خواننده مشهور انگليسي در حال تهيه فيلمنامه اين فيلم است.
آثار ديگري چون «كلويوس (دهانه )» و «مريم، مادر مسيح» هم سريالهاي تلويزيوني با مضمون ديني- حماسي را تشكيل ميدهند كه در آينده پخش خواهد شد.
يك تير و دو نشانهاي هاليوود و سردرگمي مردم وقتي صحبت از علاقهمندي ناگهاني فيلمسازان هاليوودي به فيلمهاي حماسي- ديني ميشود دلايلي از اين دست مطرح ميشود كه داستانهاي كتب مقدس فوقالعادهاند؛ اين قبيل فيلمها مثل آثاري چون «شاه آرتور» يا «رابين هود» هميشه محبوب هستند؛ فيلمساز ميداند هميشه مخاطباني وجود دارند كه براي ديدن اين قبيل فيلمها به سينما بروند و نيز اينكه اين فيلمها پولساز هستند و خوب ميفروشند. اگر بعد از گذشت بيش از نيمقرن از ساخت فيلم پرفروش و ديدني «بن هور» چارلتون هستون ، كمپاني پارامونت باز هم به فكر ساخت نسخه جديدي از اين فيلم ميافتد تمام دلايلش براي اين كار منطقي است اما وقتي پاي صحبت از گرايش ناگهاني فيلمسازان جامعه سكولار غرب به ساخت و توليد فيلمهاي ديني وسط كشيده ميشود يك پاي قضيه ميلنگد. تا كنون جوامع ديني روي خوشي به فيلمها و پروژههاي بزرگي كه در اين زمينه ساخته شده است نشان ندادهاند؛ از فيلم بهشدت انتقادآميز «آخرين وسوسه مسيح» مارتين اسكورسيزي گرفته تا «نوح» دارن آرنوفسكي؛ از فيلم «خروج: خدايان و پادشاهان» ريدلي اسكات كه در آن موسي به نفع صهيونيستها همراه و شفيق قوم يهود ميشود و اهرام مصر را به كمك آنها ميسازد گرفته تا اكنون فيلم مسيح كه مبناي ساخته شدنش كتابي پرحرف و حديث درباره عادي بودن شخصيت عيسي مسيح و شورشي بودن او است.
فيلمسازان جامعه سكولار غربي در آستانه آغاز جنگي هستند كه از كنارش تنها گروه و عدهاي خاص نفع ميبرند. با اين حال مردم عام هنوز نميدانند كه اين جريان را واكنشي به سكولاريسم افراطي در دنياي كنوني بدانند يا يك توطئه فريبكارانه براي جلو بردن برخي اهداف از دريچه جديدي به نام « دين»!