صهیونیستها و امریکاییها به نوعی از نزدیک شدن به عادیسازی روابط میان تلآویو - ریاض به وجد آمدهاند که هیچ فرصتی را برای پیشبرد این روند از دست نمیدهند. شلومو کارعی، وزیر ارتباطات رژیم صهیونیستی عصر دوشنبه در رأس هیئتی شامل رئیس کمیته اقتصادی پارلمان و جمعی از مسئولان وزارت ارتباطات این رژیم وارد ریاض، پایتخت عربستان شد. این هیئت با مجوز از شخص بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر در کنفرانس بینالمللی پست در ریاض که تا امروز با حضور نمایندگانی از سراسر جهان ادامه دارد، شرکت دارد. به موازات این اقدام، منابع دیپلماتیک نیز از برنامه سفر آنتونی بلینکن به اراضی اشغالی پرده برداشتند. وزیر خارجه امریکا که تا پیش از پایان اکتبر راهی سرزمینهای اشغالی خواهد شد، علاوه بر حضور در رامالله و تلآویو، سفر به عربستان سعودی را هم در دستور کار دارد. شبکه آی ۲۴ در این مورد اعلام کرد: «این اولین بار نیست که پرواز مستقیمی از اسرائیل به عربستان سعودی انجام خواهد شد زیرا جو بایدن رئیسجمهور امریکا در ژوئیه ۲۰۲۲ هنگام سفر به منطقه از این مسیر استفاده کرد.»
چوب ضربالاجل بالای سر خلبانان
به نظر میرسد سرخوشی صهیونیستها از امکان ایجاد پل ارتباطی مستقیم و عیان با ریاض آنقدر زیاد است که حاضرند به قیمت نادیده گرفتن بحرانهای داخلی، چنین پلی را هر طور شده ایجاد کنند. شکاف محسوس در بدنه نیروهای نظامی، نقطه آسیب دیده از تحولات ناشی از روی کار آمدن کابینه افراطگرای نتانیاهو است. صدها سرباز در اعتراض به طرح تغییرات قضایی و قوانین جدید خدمت وظیفه، از گذراندن دوره سربازی در ارتش امتناع میکنند. آلون بن دیوید، تحلیلگر مسائل نظامی شبکه ۱۳ اخیراً گفته بود که کارایی نیروی هوایی اسرائیل هر روز در حال کاهش است. وی در این مورد به این نکته اشاره کرد: «فرماندهان یعنی خلبانان مجرب، چند هفته است که پرواز نکردهاند. آنان ناتوان شدهاند و هر چه زمان میگذرد این میزان ناکارآمدی افزایش مییابد.» دان هاریل، معاون سابق ستاد ارتش رژیم اشغالگر هم به صراحت هشدار داد که اقدامات کابینه منجر به آسیب در بین نیروهای ذخیره، به عنوان یکی از مهمترین یگانهای ارتش اسرائیل و از دست رفتن کارایی و توانمندیهای عملیاتی مهم آنها شده است. هاریل اوایل ماه گذشته نیز درباره صلاحیت ارتش اسرائیل برای ورود به هر جنگی ابراز تردید کرد. با این حال، صهیونیستها همچنان، رویکرد مقابله چکشی برای مواجهه با این وضع را دنبال میکنند. تومر بار، فرمانده نیروی هوایی رژیم اشغالگر، ضربالاجلی برای بررسی صلاحیت خلبانان و تصمیمگیری درباره تداوم کار این افسران در نیروهای ذخیره تعیین کرده است. طبق گزارش «شبکه ۱۳» رژیم صهیونیستی، بار در تاریخی مشخص با تمامی فرماندهان ارتش گفتگو کرده و از آنها خواهد خواست شاخصهای شایستگی خلبانان و وضعیت نیروی هوایی را ارائه کند. امکان دارد، خلبانانی هم که پس از این بررسی به خدمت بازنگردند، اخراج شوند. قرار است رزمایش بزرگی در پایان ماه اکتبر جاری با مشارکت نیروهای هوایی خارجی به رهبری نظامیان امریکایی در سرزمینهای اشغالی برگزار شود به همین دلیل، تاریخ تعیین صلاحیت نیروی هوایی ارتش، حدود دو هفته دیگر مشخص خواهد شد.
تضمینی نیست
ایهود باراک، نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی در تشریح وضعیت کنونی این رژیم گفت که تلآویو با چالشهای داخلی مربوط به موجودیت خود مواجه است که کمتر از چالشهای خارجی نیست. باراک با اعلام اینکه رهبران کنونی کور شدهاند، همانطور که در آستانه جنگ ۱۹۷۳ کور بودند، گفت: «اسرائیل از داخل در حال ویرانی و نابودی است. عادیسازی روابط با عربستان به عنوان سرآغازی برای به رسمیت شناختن اسرائیل از جانب کشورهای اسلامی دیگر، برای تلآویو مهم است و به منزله یک فرصت اقتصادی بسیار مهم است، اما راه آن پیچیده است و هیچگونه تضمینی برای دستیابی به آن وجود ندارد. ایهود باراک همچنین اعلام کرد که نسبت به توانایی دولت فعلی بنیامین نتانیاهو برای برآورده کردن آنچه که سعودیها و امریکاییها در مورد مسئله فلسطین میخواهند، تردید دارد. نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی همچنین تصریح کرد: «این یک شوخی تاریخی محسوب میشود؛ زمانی که روند عادیسازی روابط با عربستان به بلوغ رسیده در عین حال یک دولت غیرطبیعی در اسرائیل وجود دارد.»
این اظهارات باراک در کنار تحلیل شبکه عبری «کان» بیشتر معنادار میشود. این شبکه عبری با اشاره به مذاکرات درباره عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان با در نظر گرفتن سفر قریبالوقوع بلینکن به منطقه، اعلام کرد: «تفاوت موضعگیریها در دولت امریکا بر میزان و ماهیت امتیازهایی متمرکز است که اسرائیل باید به فلسطینیها بدهد. اسرائیل میگوید حاضر به موافقت با امتیازهای اساسی نیست و ما تنها حاضر به موافقت با (اعطای) تسهیلات به تشکیلات خودگردان فلسطین هستیم.» برخی میگویند مطالبات کافی برای ایجاد امید وجود دارد، اما برخی دیگر در دولت امریکا معتقد هستند باید اقدامات مهمتری انجام شود. برخی اعضای حزب دموکرات امریکا اتخاذ اقداماتی مهم را خواستار شدند.