کد خبر: 1000557
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۶
آینده عربستان پس از سقوط نفت چه خواهد شد؟
پنج سال پس از به قدرت رسیدن محمد‌بن‌سلمان، دیگر از بی‌تجربگی و جوانی وی سخنی گفته نمی‌شود. شاهزاده سعودی، روز‌های پرفراز و نشیب زیادی پشت‌سر گذاشته است. کارنامه وی در برابر چشمان ما قرار دارد. سوءمدیریت، خونریزی و جنگ با اقدامات وی عجین شده است. او شاهزاده‌ای است که در نقش پادشاه بازی می‌کند.
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: در ماه میلادی گذشته و پیش از برگزاری نشست اوپک، محمدبن سلمان و پوتین، یک گفت‌وگوی تلفنی طوفانی داشتند. بدین ترتیب جنگ خونین قیمت‌ها در رینگ بازار جهانی نفت آغاز شد.

اشتباه بزرگ

محمدبن‌سلمان می‌داند که پیامد‌های آن اشتباه چقدر بزرگ بوده است. قیمت نفت سقوط کرده و با پرشدن مخازن ذخیره‌سازی، باید هزاران چاه نفت بسته شود. بیش از ۵۰درصد تولید ناخالص داخلی و ۷۰درصد درآمد‌های نفتی عربستان از بخش نفت‌و‌گاز تأمین می‌شود، اما این درآمد‌های هنگفت نابود شده‌اند.

به‌عنوان کسی که با پوتین دیدار کرده است، باید چانه‌زنی با رئیس‌جمهوری روسیه را کاری دشوار دانست. ریاض و مسکو در دو کشور سوریه و لیبی دارای مواضعی متفاوتند، اما در حال همکاری با رجب طیب اردوغان در شمال سوریه هستند.

سوق‌دادن پوتین به گوشه رینگ یک اشتباه بزرگ برای هر رهبری است، اما محمد بن‌سلمان با دادن اولتیماتوم و فریادکشیدن بر سر پوتین، مسیر خطرناکی را در پیش‌گرفته است. پوتین نیز بر سر وی فریاد کشیده و یادآور شده که تراز مالی اقتصاد کشورش بهتر از عربستانی‌ها در این بازی پوکر است. محمد بن‌سلمان در هفته‌های اخیر دریافته است که کارت‌های بازی وی چقدر ضعیف هستند. پیش از گفت‌وگوی تلفنی با پوتین عده‌ای به او مشورت داده بودند که این راهبرد تهاجمی به موفقیت نخواهد رسید. البته کوشنر، مشاور امنیت ملی امریکا پس از شنیدن برنامه‌های محمد بن‌سلمان حاضر به موضع‌گیری نشده بود و به همین دلیل ترامپ پس از سقوط قیمت نفت از این اتفاق چندان ناراحت نبود. وی می‌دانست که میلیارد‌ها دلار پول رانندگان امریکایی در خانه باقی خواهد ماند، اما پس از فهمیدن وضعیت بحرانی شرکت‌های نفتی امریکایی، موضع‌گیری متفاوتی را ابراز کردند.

عربستان سعودی بدون نفت

با عرضه نفت برنت با قیمتی کمتر از ۲۰دلار، شاهزاده عربستانی باید به رویداد‌هایی بیندیشد که پس از بی‌نیازی دنیا از نفت کشورش روی خواهد داد. هیچ‌کس درگذشته به چنین شرایطی فکر نمی‌کرده است.

در سال‌های اخیر، اقتصاد عربستان در سراشیبی قرار داشته است. پس از معرفی ملک سلمان به‌عنوان پادشاه عربستان در ۲۳ ژانویه ۲۰۱۵ میلادی، ذخایر ارزی عربستان ۷۳۲ میلیارد دلار بود. در دسامبر سال گذشته این ذخایر پس از گذشت چهار سال، با ۲۳۳ میلیارد دلار افت به ۴۹۹ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد. تولید ناخالص داخلی سرانه این کشور پادشاهی نیز براساس گزارش بانک جهانی از ۲۵ هزار و ۲۴۳ دلار در سال ۲۰۱۲ میلادی به ۲۳ هزار و ۳۳۸ دلار در سال ۲۰۱۸ میلادی کاهش یافته است. ثروت نفتی عربستان به‌سرعت در حال نابود شدن است. صندوق بین‌المللی پول محاسبه کرده که در سال جاری، بدهی خالص عربستان به ۱۹درصد تولید ناخالص داخلی این کشور می‌رسد. این عدد در سال آینده از مرز ۲۷درصد عبور خواهد کرد و با تداوم بحران کرونا و سقوط قیمت نفت در سال ۲۰۲۲ میلادی، این عدد از مرز ۵۰ درصد فراتر خواهد رفت.

با تداوم جنگ یمن، کودتای مصر و مداخله در مسائل دنیای عرب، خرید‌های هنگفت نظامی از ایالات‌متحده و ساخت شهر پرهزینه و زویایی نیوم، خزانه ریاض در حال خالی شدن است.

پیش از همه‌گیری کرونا نیز اقتصاد عربستان با رشد اندک ۳/ ۰ درصدی روبه‌رو بود و از سال ۲۰۱۷ میلادی نیز پروژه‌های ساخت‌وساز ۲۵ درصد کاهش یافته است.

با لغو حج عمره و واجب که سالانه ۱۰میلیون حاجی روانه این کشور می‌کرد، ۸ میلیارد دلار از درآمد‌های ارزی ریاض در هرسال از بین رفته است.

سرمایه‌گذاری‌های پراشتباه

یکی از نشانه‌های سرمایه‌گذاری‌های بد ریاض را باید در کاهش منابع صندوق ثروت ملی جست‌وجو کرد. عملکرد مالی عربستان در مقایسه با شیخ‌نشین‌های دیگر خاورمیانه بدتر بوده است. دولت‌های کویت، امارات و قطر هم اکنون شرایط بهتری دارند. موجودی این کشور‌ها به ترتیب ۵۲۲ میلیارد دلار، هزار و ۲۱۳ میلیارد دلار و ۳۲۸ میلیارد دلار است. عدد مشابه عربستانی‌ها ۳۲۰ میلیارد دلار است. صندوق بین‌المللی پول اعلام کرده که برنامه‌های ریاض برای رهایی از وابستگی به درآمد‌های نفتی فاصله زیادی تا تحقق دارد. تجربه خرید ده‌ها میلیارد دلار سهام غول‌های فناوری و نفتی نیز برای شیوخ ریاض چندان سودآور نبوده است.

فقدان محرک‌های مالی

عربستان برخلاف همسایگانش، فاقد توانایی ارائه تسهیلات مالی برای جبران پیامد‌های همه‌گیری ویروس کروناست. آن‌ها یک درصد تولید ناخالص داخلی خود را برای این موضوع اختصاص داده‌اند، اما نرخ مشابه برای قطری‌ها ۵/۵ درصد، بحرینی‌ها ۹/ ۳ درصد و اماراتی‌ها ۸/ ۱ درصد است. بسیاری از کارکنان دولت عربستان نظیر شرکت مخابرات در دو ماه اخیر دریافتی اندکی داشته‌اند.

در گزارش بلومبرگ بر حرکت اقتصاد عربستان به‌سوی بدهکارشدن تأکید شده، اما نمی‌توان زمان دقیقی برای این اتفاق تعیین کرد. با سقوط قیمت نفت و مبادله نفت رایگان در هفته‌های اخیر، شیخ محمد بن‌سلمان به‌سوی پرتگاه سوق داده شده است.

تأثیرات منطقه‌ای

دو ابزار ولیعهد عربستان برای پایه‌گذاری اقتصاد جدید این کشور شامل سرمایه‌گذاری خارجی و خصوصی‌سازی غول آرامکو در حال نابودی هستند. خزانه عربستان با مشکلات زیادی روبه‌رو شده و ممکن است به‌زودی شاهد سقوط تاج‌وتخت وی باشیم. بسیاری از رهبران خاورمیانه از سقوط وی خوشحال خواهند شد. مصری‌های زیادی در انتظار این پیش‌بینی هستند. در عصر پسانفت، محمد بن‌سلمان فاقد قدرت تأثیرگذاری داخلی و منطقه‌ای خواهد بود.

اگر رهبران کنونی ریاض سرنگون شوند، منطقه خلیج‌فارس و به‌ویژه رهبران و مردم مصر، سودان، اردن، لبنان، سوریه و تونس با آینده متفاوتی روبه‌رو خواهند شد. شهروندان این کشورها، نیروی کار عربستان را تأمین می‌کنند و لشکر بیکاران، کابوس رهبران آن‌ها خواهد بود.

به فهرست عوامل ناکامی‌های وی علاوه بر جوانی و بی‌تجربگی می‌توان دلایل زیادی را افزود. هرچند بسیاری از رهبران جهان عرب تمایلی به خبر نابودی خاندان سلطنتی عربستان ندارند.

عصر تغییر فرارسیده و قلعه‌های ماسه‌ای محمد‌بن‌سلمان، به‌تدریج در حال فروریختن است. این بازی ادامه دارد.

منبع: Middle East eye
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار