سرویس اجتماعی جوان آنلاین – مهسا گربندی: داستان از این قرار است که یک کارشناس صنایع غذایی به روزنامه جام جم گفت: «در تمام غذاهایی که در ماه رمضان، روزهداران به آن تمایل دارند و از خوردنش هم سیر نمیشوند، این حلیم است که بیشترین تقلب در آن انجام میشود. نام حلیم با گوشت همراه است و اولین نکتهای هم که این روزها در مرکز توجه مردم است، قیمت گوشت است. پس اینکه یک کیلو حلیم با گوشت به قیمت ۲۵ هزار تومان به فروش برسد و در عین حال در هر قاشق حلیم هم چند گرم گوشت دیده شود، بعید است؛ اینجاست که فرصتطلبان راههای تقلب خود را در پیش میگیرند.»
او در ادامه اظهار کرد: «اولین تقلبی که در حلیم پیش میآید، در زمینه گوشت است. استفاده از پوست مرغ، گوشت مرغ یخی به جای بوقلمون یا گوشت حیوانات دیگر. همچنین استفاده از سیرابی، گوشتهای تاریخ انقضا گذشته نیز برخی دوز و کلکهای فرصتطلبان هستند که به صورت غیرمجاز آشپزی میکنند. تقلب در حلیم، اما به اینها خلاصه نمیشود. اوج تقلب در حلیم، اما شاید به استفاده از پشم و پنبه به جای گوشت باشد که با اضافه کردن پنبه و پشم، در کنار مرغ ریشریششده جان مردم روزهدار را به بازی میگیرند.»
خبرنگار «جوان آنلاین» برای بررسی صحت و سقم اظهارات این کارشناس صنایع غذایی با رئیس اتحادیه کبابی، حلیم و غذاهای سنتی و همچنین معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفتوگو کرده است.
اگر در حلیم، پنبه پیدا کردید اعدامم کنید!
حسین محمدی با انتقاد شدید از مطالبی که در چند روز اخیر در برخی از رسانهها و شبکههای اجتماعی مبنی بر استفاده از پنبه در حلیم به خبرنگار «جوان آنلاین» میگوید: «من به عنوان رئیس اتحادیه این موضوع را یک شایعه، دروغ و جوسازی میدانم که فقط ۸۰ میلیون ایرانی را نگران کرده و به شعور آنها نیز توهین کرده است.»
رییس اتحادیه کباب و حلیم با بیان اینکه سال گذشته نیز این دروغ بزرگ منتشر شده بود، اظهار میدارد: «وقتی یک مو داخل غذا باشد همه متوجه آن میشوند، حالا چطور میشود که از پشم و پنبه در پخت حلیم استفاده شود و هیچ کس نفهمد!»
محمدی در پاسخ به این سوال که اگر برخلاف اظهاراتش یکی از واحدهای صنفی آش و حلیم تخلف کرده باشد و در داخل حلیم پنبه یا پشم ریخته باشد چه برخوردی خواهد کرد، میگوید: «به هیچ وجه این مسئله صحت ندارد و دور از واقعیت است! اگر چنین تخلفی را ثابت کردید، اعدامم کنید!»
واکنش وزارت بهداشت به حلیم پنبهای
از سوی دیگر، اما محسن فرهادی، معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره موضوع استفاده از پنبه در حلیم به خبرنگار «جوان آنلاین» میگوید: «امکان اینکه یک الیافی مانند پنبه را در حلیم حل کنید، بپزید و آنوقت قابل خوردن باشد و هیچ عارضهای هم نداشته باشد خیلی بعید بهنظر میرسد.»
فرهادی ادامه میدهد: «در سال گذشته نمونههای مختلفی از حلیم در مناطق مختلف را برای بررسی کیفیت و ارائه پاسخ قطعی به مردم به آزمایشگاه فرستادیم که آزمایشگاه جواب منفی داد، همان موقع هم برای اطمینان خاطر مردم این مسئله را اعلام کردیم. امسال نیز این بررسیها و ارسال نمونه حلیم به آزمایشگاه ادامه خواهد داشت.»
به گفته معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در بازرسیهای انجام شده، مواد اولیه حلیم را نیز مورد بررسی قرار دادهاند و در تمام این بررسیها پنبه یا پشمی در هیچ مرکزی مشاهده نشده و این مسئله مهر تاییدی بر شایعه بودن استفاده از پنبه در حلیم بوده است.
در صورت مشاهده تخلف با ۱۹۰ تماس بگیرید
فرهادی اظهار میدارد: «حلیم واقعی به خوبی میکس میشود و موقع صرف کردن آن متوجه نمیشوید که در آن گوشت وجود دارد یا پنبه. وقتی که این حلیم را زیر آب سرد قرار دهید محتوای گندمی و سایر الیاف آن شسته میشود و یک تودهای که دارای خاصیت الاستیسیته دارد باقی میماند و اشتباها تصور میشود که این توده پنبه یا پشم است! در صورتی که الیاف گوشت و مرغ در زمانی که میکس میشوند سفید رنگ خواهند شد و خاصیت ماهیچهای آن این است که خاصیت الاستیسیته دارند و موقعی که پخته میشوند نیز حالت کششی خود را حفظ میکند.»
معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت میگوید: «مردم در صورت مشاهده تخلفات احتمالی در این صنف میتوانند با شماره تلفن ۱۹۰ تماس بگیرند تا به بازرس محل ارجاع گزارش داده شود و بررسیهای موردنیاز از حلیمفروش معرفی شده صورت بگیرد.»