جوان آنلاین: «صفر» از راه رسید و حرکت زائران کربلا به سمت شهرهای مقدس عراق آغاز شده است. هر چه به اربعین نزدیکتر میشویم میزان حضور عاشقان اباعبداللهالحسین (ع) در مرزهای شش گانه ایران افزایش مییابد و در این میان گرمای هوا میتواند مشکلات زیادی به وجود بیاورد. امسال مراسم اربعین در دل روزهای داغ تابستان است و دمای هوا در بسیاری از شهرهای زیارتی عراق و حتی پایانههای مرزی مثل مهران به بیش از ۵۰ درجه میرسد. بر همین اساس باید مهمترین نگرانی مسئولان در زمینه سلامت زائران و گرمازدگی باشد و تمام توان خود را جهت آمادهسازی امکانات اورژانس و مراکز بهداشتی و درمانی برای خدمترسانی به زائران اربعین حسینی به کار گیرند.
از روزگذشته مرزهای بین دو کشور عراق و ایران شاهد حضور بیشتر زائران اربعین و مشتاقان زیارت عتبات عالیات بوده و امسال هم مثل سالهای گذشته مهران به عنوان اولین انتخاب و یکی از پرترددترین نقاط به شمار میآید. شاید یکی از دلایل انتخاب مهران این است که نقطه کوتاهترین مسیر تا عتبات عالیات است. به همین خاطر ایلام در هر محرم و صفر میزبان میلیونها زائر از اقصی نقاط کشور است.
آنطور که مسئولان اعلام کردهاند احتمالاً امسال هم مرز مهران میزبان ۷۰ درصد از کاروانهای زیارتی خواهد بود. گرمای هوا پدیدهای است که امسال میتواند مشکلات زیادی برای زائران و خادمان اربعین به وجود بیاورد. گرمای بیش از ۵۰ درجه شهرستان مهران از هم اکنون مسئولان را بر آن داشته تا تجهیزات و امکانات مورد نیاز را در این نقطه مستقر کنند. این یک واقعیت است که مراسم راهپیمایی اربعین امسال زیر آفتاب سوزان و گنبد حرارتی حاکم بر خاورمیانه برگزار خواهد شد و بر همین اساس گرمای طاقتفرسای ایلام و همچنین احتمال گرمازدگی به یک نگرانی برای زائران عتبات عالیات تبدیل شده است.
موضوعی که باید با حساسیت بیشتر مورد توجه مسئولان و متولیان امر قرار گیرد و اقدامات لازم در این زمینه لحاظ شود.
استقرار تجهیزات بهداشتی در مرزها
کارشناسان حوزه بهداشت و درمان اعلام کردهاند که گرما و احتمال گرمازدگی زائران اربعین حسینی یک نگرانی بزرگ است که برای رفع این مشکل باید تیمهای عملیاتی، فوریتهای پزشکی و نیروهای درمانی در نقاط مشخص شده و در پایانههای مرزی مستقر باشند. همچنین با افزایش تعداد زائران اربعین حسینی میزان نیروهای کادر درمان و همچنین دستگاههای تهویه هوا، آبپاشها و خدمات مربوطه افزایش یابند. آنها توصیههایی دارند از جمله اینکه زائران باید حتماً لباس خنک و نخی، کلاه، چتر یا چفیه به همراه داشته باشند و علاوه بر استفاده از مایعات سرد تا آنجا که امکان دارد در معرض گرما و آفتاب قرار نگیرند.
آنطور که مسئولان بهداشت و درمان ایلام اعلام کردهاند، با هماهنگیهای انجام شده با اورژانس کشور به منظور پوشش کنگره عظیم اربعین از تاریخ ۱۷ مرداد تا ششم شهریورماه تعداد ۱۰۲ دستگاه آمبولانس سبک، ۱۹ دستگاه اتوبوسآمبولانس، ۱۱ دستگاه موتورآمبولانس، پنج فروند بالگرد و همچنین ۴۵۰ نفر پرسنل تخصصی اورژانس پیش بیمارستانی به توان عملیاتی اورژانس ایلام اضافه خواهند شد، گفت: با توجه به اینکه اکثر زائرین اربعین، مهران را به عنوان مسیر سفر خود انتخاب میکنند، پیشبینی شده است از ورودیهای اصلی استان تا نقطهصفر مرزی به فاصله تقریبی هر پنج کیلومتر یک پایگاه ثابت یا سیار اورژانس ۱۱۵ مستقر شود. همچنین به منظور تخلیه بیمارستانهای استان و حفظ توان عملیاتی در زمان ازدحام، دو فروند هواپیمای C ۱۳۰ در حالت آمادهباش هستند که در صورت نیاز فراخوان خواهند شد تا بیماران و مصدومان را به بیمارستانهای تهران منتقل کنند.
در همین راستا رئیس اورژانس ایلام معتقد است: «گرمای بالا و حرارت حاکم بر شهرستانهای این منطقه و همچنین وضعیت آب و هوایی عراق میتواند پیامدهای منفی بسیاری از قبیل گرمازدگی به همراه داشته باشد. از این رو به زائران توصیه میشود حتماً دستهای خود را مرتباً با محلولهای ضدعفونیکننده و آب و صابون بشویند، در انتخاب مواد غذایی سالم به ویژه آب آشامیونی پاکیزه دقت بالایی داشته باشند و تا حد توان نیز از غذاهای دارای بستهبندی مجاز استفاده کنند.»
صیدنور علیمرادی با بیان اینکه زائران در صورت مشاهده هر گونه بیماری باید به پزشک مراجعه کنند، ادامه داد: «زائران میتوانند با استفاده از لباسهای خنک و نخی، استفاده مکرر از مایعات خنک، استفاده از مکانهای خنک تعبیه شده و همچنین پیادهروی در شب احتمال ابتلا به گرمازدگی و سایری بیماریها را کاهش دهند؛ ضمن اینکه کاروانها و لیدرها بهتر است به گونهای برنامهریزی کنند که زائران در کوتاهترین زمان پس از زیارت به کشور بازگردند، زیرا در صورت اقامت طولانی مدت مشکلات بیشتری نظیر سرماخوردگی، گرمازدگی، مشکلات گوارشی و... زائران را تهدید میکند.»
به گفته این مسئول، هموطنان میتوانند در هر ساعت از شبانهروز که دچار مشکلات پزشکی و آسیبهای اورژانسی میشوند با شماره سه رقمی ۱۱۵ تماس گرفته تا نزدیکترین آمبولانس برای آنها اعزام شود یا به صورت حضوری به این پایگاهها مراجعه کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام با بیان اینکه پرسنل و شیفت حضور آنها در پایانه مرزی مهران مشخص شده است، افزود: «گندزداها و کیتهای آزمایشگاهی نیاز است که با توجه به مشکلات مالی حتماً خریداری شود و همچنین آمادگیهای لازم برای مقابله با التور نیز وجود دارد.» علی نیکونهاد ادامه داد: «جلسات متعددی با آبفا و شهرداری مهران داشتیم و همچنین برنامهریزیهای لازم نیز برای مقابله با پشه آئدس و تبدنگی انجام شده است.»
همچنین احداث و تکمیل سایبان شهید سلیمانی و برکت به منظور ایجاد سایه و خنک نگهداشتن زائران در گرمای هوا با سیستم مجهز به مهپاش از سوی راهداری و حمل ونقل جادهای احداث شده است.
در همین راستا، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز هم از آمادهباش کامل همه بیمارستانهای خوزستان به ویژه بیمارستان شهدای نفت دشت آزادگان برای ارائه خدمات درمانی رایگان به زائران اربعین حسینی خبر داده و با اشاره به موضوع مقابله با پشهآئدس و بیماری تبدنگی، جمعآوری پسماندها، لاستیکهای فرسوده و آبهای سطحی را از مهمترین اقدامات برای مقابله با این پشه عنوان کرده و گفت: «با توجه به گزارشهای دانشکدهها و دانشگاههای علوم پزشکی خوزستان در مورد وضعیت پشه آئدس، بهسازی محیط از سوی شهرداریها مورد تأکید قرار گرفته است.» محمدحسین سرمست با بیان اینکه علاوه بر درمانگاههای مستقر در مرزهای شلمچه و چذابه، آمبولانسها نیز در طول مسیر به عنوان درمانگاههای سیار در خدمت زائران هستند، ادامه داد: «تیمهای سیار درمانی هم در طول مسیر زائران حضور خواهند داشت و به نیازهای هموطنان پاسخ میدهند.»