جوان آنلاین: سالهاست در دو مقطع زمستان و تابستان قیمت سیمان به دلیل آنچه ناترازی انرژی (قطع گاز و برق) میگویند، با افزایش قیمت مواجه میشود. نکته قابل تأمل این است که در این یک دهه، صنایع سیمانی تلاش نکردهاند مانند سایر صنایع به صورت مستقل نیروگاه احداث و برق خود را در ایام پرمصرف سال تأمین کنند. این صنایع همواره با جاروجنجال وزارت نیرو را متهم میکنند و با کاهش عرضه سیمان به بازار، قیمتها را افزایش میدهند. امسال نیز مانند سالهای قبل در یک هفته اخیر عرضه سیمان به بازار کاهش یافته و قیمتها تا ۹۰درصد گران شده است. در این میان رؤسای تشکلهای سیمان و انبوهسازان نیز از احتکار در بازار سیمان خبر میدهند و معتقدند صنایع مسائل خود را پشت برق پنهان کردهاند.
قطعی گاز و برق اتفاق نامیمونی است که بیش از پنج سال است میهمان صنایع کشور به ویژه صنعت سیمان است که علت آن وجود ناترازی انرژی است. تابستانها صنعت سیمان با قطعی برق روبهرو است و در زمستان نیز قطعی گاز وجود دارد که باید منطقه به منطقه بررسی کرد چراکه شرکتهای سیمانی از نظر مکان جغرافیایی متنوع هستند، بنابراین شرکتهایی که در مناطق سردسیر هستند، با مشکل کمبود گاز و مجموعههایی که در مناطق گرمسیر قرار دارند از کمبود برق متأثر میشوند، البته شرکتهای سیمانی بهروز شدهاند و در مقاطعی که با کمبود مواجه نیستند، کلینکر تولید میکنند.
کلینکر با قابلیت انبارش در یک مرحله پیش از تولید سیمان قرار دارد چراکه سیمان، قابلیت انبارشدن ندارد و سریعاً میتواند خاصیت خود را از دست بدهد، بنابراین با ذخیره کلینکر، شرکتها میتوانند در بازههایی که با کمبود روبهرو هستند، مشکل کمبود برق و گاز را در تابستان و زمستان پشت سر بگذارند.
علاوه بر این سیمانیها در ۱۲ ماه سال مدام از دپوی سیمان در انبارهایشان، نبود ساختوساز، کاهش تقاضا و صادرات سخن میگویند، اما در ایامی که برق یا گازشان قطع میشود، بازار دچار نوسان و کمبود میشود.
وزارت نیرو مانند سالهای گذشته پیش از شروع فصل تابستان با وزارت صمت در خصوص نحوه تأمین انرژی صنایع در شش ماهه نخست امسال توافقاتی انجام دادند تا صنایع کمترین زیان را در این ایام داشته باشند. همچنین بسیاری از صنایع سالهاست برای تأمین انرژی خود به احداث نیروگاه اقدام کردهاند تا با کمبودانرژی مواجه نشوند. در این میان صنایع سیمانی که اغلب شبهدولتی هستند، هیچ اقدامی در این راستا انجام ندادهاند.
در هفتههای اخیر که به دلیل افزایش دما، تأمین برق در کشور با چالشهایی مواجه شده، صنایع سیمانی به بهانه نبود برق، عرضه سیمان را به بازار کاهش دادهاند و در برخی از شهرها قیمتها تا ۹۰درصد گران شده است.
احتکار در بازار سیمان تأیید شد
در این خصوص فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان در گفتگو با «رکنا» در خصوص افزایش قیمت سیمان میگوید: هم اکنون در کف بازار خوزستان سیمان وجود ندارد، در حالی که عرضه در بورس کالا بیشتر از تقاضاست و احتمال دارد، سوداگری و دلالی از بورس کالا تا مصرفکننده نهایی سیمان را احتکار کرده باشد. همچنین حمید فرمانی، رئیس سندیکای کارفرمایان صنعت سیمان نیز معتقد است: بازار سیمان در سال جاری هیچ نوسان و جهش قیمتی را تجربه نکرده و قیمتها بین مثبت و منفی ۵درصد بالا و پایین میشود. با تعامل سازنده بین صنعت سیمان و برق، بازار سیمان در آرامش است و به نحو مطلوبی مدیریت میشود و کمبودی از سمت عرضه نداریم.
فرشید پورحاجت میافزاید: به نظر میرسد مسئولان و صاحبان صنایع میخواهند همه چیز را پشت برق پنهان کنند، در حالی که طبق قانون مکلف به نیروگاهسازی هستند. بر اساس آمار تأمین برق و عرضه سیمان در بورس کالا، سیمان به وفور وجود دارد، اما مشخص نیست از بورس کالا تا مصرفکننده نهایی سیمان چه میشود.
وی با اشاره به مسائل صنعت سیمان و تأثیر بر ساختوساز تأکید میکند: در جلسهای که صبح دیروز داشتیم، متوجه شدیم صنعت برق مسئلهای در تأمین متناسب با نیاز کارخانهها ندارد، اما اینکه سیمان تولیدشده کجا میرود، آیا صادر یا احتکار میشود، نمیدانم. آنچه میدانم اینکه در خوزستان سیمان کف بازار نیست.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان تأکید میکند: نهادهای نظارتی و وزارت صمت کجا هستند، دستگاههای مربوط باید ورود و مسئله را حل کنند.
افزایش ۹۰درصدی قیمت سیمان به دلیل قطع برق
دبیر کانون سراسری انبوهسازان مسکن با اشاره به افزایش ۹۰درصدی قیمت سیمان در گفتگو با تسنیم، با اشاره به بروز مشکل تأمین برق کارخانههای تولید سیمان در کشور میگوید: برنامههای مربوط به پایداری شبکه برق کشور به تعطیلی کارخانههای سیمان منجر شده است.
پورحاجت با بیان اینکه این وضعیت در روند توزیع سیمان اخلال ایجاد کرده است، میافزاید: طی یک هفته اخیر سیمان در بازار برخی از شهرها و مراکز استانها نیست و کمبود سیمان عاملی برای تعطیلی کارگاههای تولید مسکن کشور شده است.
وی با اشاره به اینکه در زمان حاضر به دلیل اجرای برنامههای پایداری برق شبکههای خانگی، تولید شرکتهای سیمان شرایط مناسبی ندارد، میگوید: خروجی وضعیت امروز به گونهای شده است که طی ۲۰ روز اخیر سیمان با افزایش ۸۰ تا ۹۰درصدی به دست مصرفکننده میرسد.
در زمان حاضر هر کیسه سیمان بین ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار تومان به دست مصرفکننده میرسد، این در حالی است که سه هفته قبل هر کیسه سیمان با قیمت ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان توزیع میشد.
پورحاجت با یادآوری اینکه در زمستان میگویند گاز نداریم و در تابستان برق میافزاید: صورتمسئله کاملاً مشخص است و تولیدکنندگان سیمان باید برنامهریزی منظمی در این رابطه داشته باشند. میتوان با احداث نیروگاههای کوچکمقیاس، مشکل برق را حل کرد.
پورحاجت با تأکید بر اینکه در گاز نیز باید مدیریت صورت بگیرد، تأکید میکند: ایران جزو شش کشور اصلی تولیدکننده اصلی سیمان در دنیاست، اما چرا نمیتوانیم این مسئله را مدیریت کنیم. باید فرایندها را به نحوی تنظیم کنیم تا بتوانیم سیمان تولیدی کشور را در زمان پیک مصرف برق مدیریت کنیم.