کد خبر: 1228571
تاریخ انتشار: ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۰
قبل از اینکه بنی‌صدر برود، عدم هماهنگی و ناسازگاری بین ارتش و سپاه به چشم می‌آمد، اما وقتی بنی‌صدر رفت، هماهنگی بین سپاه و ارتش خیلی بیشتر و یک وفاق ملی ایجاد شد، البته از طرفی در آن زمان صیاد شیرازی نیز فرمانده نیروی زمینی ارتش شد و این ارتباط بهتر شد

جوان آنلاین: روایت‌های متفاوت از عملیات والفجر مقدماتی کار را سخت کرده‌بود. بیش از ۱۰۰ نفر مصاحبه کردند و مدعی بودند تنها بازمانده کانال کمیل هستند. 
گلعلی بابایی، نویسنده کتاب «زمین‌های مسلح» در نشست نقد و بررسی این کتاب که در غرفه مجمع ناشران دفاع مقدس در نمایشگاه کتاب برگزار شد، گفت: این اثر چهارمین جلد از ۱۰ جلد حماسه ۲۷ است که به عملیات‌های والفجر (۱) و مقدماتی می‌پردازد. 
وی با اشاره به همکاری ارتش و سپاه در جنگ تحمیلی گفت: قبل از اینکه بنی‌صدر برود، عدم هماهنگی و ناسازگاری بین ارتش و سپاه به چشم می‌آمد، اما وقتی بنی‌صدر رفت، هماهنگی بین سپاه و ارتش خیلی بیشتر و یک وفاق ملی ایجاد شد، البته از طرفی در آن زمان صیاد شیرازی نیز فرمانده نیروی زمینی ارتش شد و این ارتباط بهتر شد. اولین نتیجه همکاری ارتش و سپاه و بهبود ارتباط این دو و هماهنگی بین آنها، شکست حصر آبادان بود و اوج آن عملیات آزادسازی خرمشهر بود و بعد از آن نیز خیلی عملیات‌های نزدیکی داشتند و بعضاً ادغام می‌شدند، اما شهید صیاد می‌گفت که دچار غرور شدیم. 
بابایی خاطر نشان کرد: از دلایل عدم موفقیت در والفجر مقدماتی چاق‌شدن بی‌رویه سازمان رزم به دلیل تبلیغات متعدد بود، به همین دلیل نیروی زیادی به منطقه آمده‌بود، ۲۴ گردان فقط در لشکر ۲۷ فعالیت داشت، وقتی یک تیپ به لشکر ارتقا پیدا می‌کند باید نیرو‌های باسابقه کار ستادی انجام می‌دادند، یکی از ضعف‌ها در والفجر مقدماتی کم‌تجربگی و ضعف مدیریتی در بدنه بود. این دو عملیات بسیار پرحاشیه بود و نوشتن درباره آن یک دل شیر می‌خواست؛ باید اشاره کنم که این کتاب ۲۰ سال بعد از اثر قبلی من منتشر شد و یک اثر زمان‌بر بود. نویسنده کتاب «زمین‌های مسلح» با اشاره به سختی‌های تحقیق و پژوهش در این اثر گفت: یکی از موانع نوشتن کتاب، روایت‌های متفاوت از عملیات والفجر مقدماتی بود. بیش از ۱۰۰ نفر مصاحبه کردند که همه مدعی بودند تنها بازمانده کانال کمیل هستند. رسیدن به مجموعه‌ای که بتوان حرف حق را بدون تحریف گفت کار بسیار سختی بود و لازم است در خصوص کانال کمیل کار بیشتری شود. برای نوشتن در خصوص کانال کمیل هر چه زمان می‌گذرد کار سخت‌تر می‌شود، زیرا حافظه راویان ضعیف‌تر می‌شود. بابایی درباره برنامه خود برای کتاب بعدی‌اش گفت: برنامه بعدی کتابی در خصوص عملیات بدر است. اخیراً در جمع‌آوری اطلاعات عملیات بدر تلاش کردیم که با فرماندهان عراقی صدام ارتباط بگیریم که آن‌ها روایت کنند. عملیات بدر را باید یکی از بهترین عملیات‌های ایران دانست که درست انجام نشد. 
صادق وفایی در بخش دیگری از این نشست اظهار کرد: خوبی کتاب‌های گلعلی بابایی این است که یک دید واقعی به جوانان می‌دهد. یک دید غلط از سوی جوانان از سمت رسانه‌ها وجود دارد که ما خواستار ادامه جنگ بودیم، اما این گونه نبود. عملیات والفجر مقدماتی قرار بود پایان‌دهنده جنگ باشد و ما زمین‌های نفتی را آزاد کنیم و وارد مذاکره شویم. وی افزود: کتاب مربوط به زمستان ۱۳۶۱ بعد از عملیات رمضان است و به خوبی آن زمان را روایت می‌کند. عملیات والفجر مقدماتی قرار بود پایان‌دهنده جنگ باشد، درک جنگ برای ما که آن زمان نبودیم، سخت است، به مردم می‌گفتند عملیات والفجر پایان‌دهنده جنگ است و شادی و شعف و غروری بین مردم و رزمندگان بود. آن زمانی بود که اردن، یمن شمالی، سودان به عراق کمک می‌کرد و صدام سعی می‌کرد با امریکا ارتباط برقرار کند و اروپا نیز به کمک عراق آمد. 
این منتقد ادبی خاطر نشان کرد: در کتاب زمین‌های مسلح، حال و هوای زمان جنگ به خوبی نشان داده‌شد، این کتاب شاید ۸۰ سال آینده دیده‌شود، حال و هوای جنگ در این کتاب به نوعی بیان شده‌است که به خوبی درک شود، به شخصه حال جنگ را با این کتاب به خوبی فهمیدم. در عملیات‌های مختلف به خصوص عملیات والفجر نیرو‌های نفوذی ضربه محکمی زدند و به همین دلیل عملیات لو رفت. موانع عجیبی در مسیر گذاشته بودند که بی‌سابقه بود و چندین رده موانع گذاشتند. جالب است بدانید در مقابل هر گلوله توپ در والفجر ۱ از سوی کشور ما، ۱۰ گلوله از سوی عراقی‌ها زده می‌شد، یعنی امکانات عراقی‌ها ۱۰ برابر ما بود، همه این واقعیات باید گفته‌شود، عملیات والفجر مقدماتی ناموفق بود، اما شکست خورده نبود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار