کد خبر: 1306398
تاریخ انتشار: ۱۹ تير ۱۴۰۴ - ۰۵:۰۰
امین کشوری، دکترای مطالعات زنان و خانواده و از مجریان یک طرح ابتکاری در حوزه پوشش:
سامان‌بخشی حجاب با اقناع و انگیزه‌بخشی به مخاطب امکان‌پذیر می‌شود به‎کار بردن ادبیات احساسی و احترام‎آمیز با مخاطب، تأثیر بسیاری در رویکرد مهرورزانه با مخاطب دارد. بیان نکات مثبت مخاطبان مانند زیبایی، بانمک‎بودن و معصومیت چهره می‎تواند شروع مناسبی برای گفت‎وگو با ایشان باشد. استفاده از ادبیات صمیمانه، دوستانه و عامیانه نیز به ایجاد حس خوب و محبت بین کنشگران و مخاطبان طرح یک حس خوب کمک می‎کند
نیره ساری

جوان آنلاین: بی‌شک بخشی از نابسامانی‌های حوزه حجاب، ریشه در نبود یک الگوی عملیاتی کارآمد برای مواجهه‌ای ایجابی و نرم دارد، الگویی که به‌ویژه در فضا‌های عمومی و سطح انگیزشی بتواند اثرگذار باشد. در این میان، تجربه موفق «طرح یک حس خوب» نشان داده است که می‌توان با رویکردی انگیزشی و مردم‌محور، گام‌های مؤثری در ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و مهار جریان‌های مخالف برداشت. دستیابی به چنین الگویی و بهره‌گیری از ظرفیت هدایتگری جریان‌های مردمی، ضرورتی انکارناپذیر در سامان‌بخشی به وضعیت حجاب در جامعه امروز است. امین کشوری، دکترای مطالعات زنان و خانواده و مجری اصلی طرح مذکور در گفت‌و‌گو با «جوان» جزئیات مختلف این طرح را بیان کرده است که در ادامه می‌خوانید. 

چگونه طرح «یک حس خوب» با ایجاد فضای گفتمانی و استدلالی به جای نگاه الزامی، توانسته انگیزه پذیرش حجاب را در مخاطبان بدپوشش تقویت کند و چه راهکار‌هایی برای گسترش این رویکرد به فضا‌های مجازی و مکان‌های پرتردد شهری پیشنهاد می‌شود؟
طرح تبلیغی ترویجی شهری «یک حس خوب» با هدف‎گذاری بر مخاطب بدپوشش و دختران و زنانی که استاندارد‌های پوشش اسلامی را دارا نیستند، به عنوان یک تجربه نرم و مهرورزانه از تابستان ۱۳۸۷ کار خود را آغاز کرد و تا الان در تهران و نقاط مختلف کشور اجرا می‌شود. هدف اصلی از ایجاد غرفه‌ها راه‌اندازی فضای استدلالی و گفتمانی در حوزه مسائل زنان و به‎ویژه عفاف و حجاب، بازتعریف شکل کار فرهنگی در عرصه حجاب، جذب مخاطبین بدپوشش، پاسخ به شبهات حول حجاب، زنان، ارائه مشاوره، ارائه محتوای دینی، مذهبی، مهارتی و ایجاد فضای با نشاط و احساسی و زیبا برای بانوان و دخترانی است که استاندارد‌های پوشش اسلامی را دارا نیستند. یک حس خوب، ادعای بزرگی ندارد، در ابتدا دنبال با حجاب کردن بی‎حجاب‎ها هم نیست، هرچند به صورت طبیعی، عده‎ای باحجاب می‎شوند؛ بلکه به دنبال آن است که گروه هدف و مخاطبین طرح، انگیزه لازم را برای پذیرش حجاب کسب کرده و در فرایندی اقناعی آن را به عنوان معروف بپذیرند. ممکن است در لایه انگیزشی، برخی مخاطبین طرح یک حس خوب در لب مرز و در آستانه کم‎حجابی باشند و اجرای طرح می‎تواند به ماندگاری حجاب و پوشش اسلامی در آنها کمک کند. البته در مرحله بعدی طرح، یعنی راه‌اندازی پاتوق‎های زنانه یک حس خوب، حتماً پذیرش حجاب و ارتقای سبک زندگی اسلامی ایرانی محقق خواهد شد. 
با توجه به موفقیت طرح «یک حس خوب» در جریان‌سازی فرهنگی و ایجاد پاتوق‌های زنانه، چگونه می‌توان از تجربیات آن برای طراحی نسخه‌های بومی در شهر‌های مختلف ایران و ارتقای سبک زندگی اسلامی_ایرانی استفاده کرد؟
این طرح قابلیت تعمیم در محل‎های آسیب‎خیز و پر تردد شهری، ایستگاه‎های مترو، پارک‎ها، بوستان‎ها و تفرجگاه‎ها، پاتوق‎های دخترانه، مراکز خرید و مجتمع‎های تجاری، فضا‌های دانشگاهی و اماکن مقدسه و حرم امامزادگان را داراست که برای هرکدام از این مکان‎ها می‎توان با نسخه بومی و متناسب با آنها پیش رفت و برنامه‎ریزی داشت. 
مواجهه ایجابی با مسئله حجاب در محیط‌های عمومی چه مبانی، اصول و سیاست‎هایی را می‌طلبد؟
مبانی مواجهه ایجابی با مسئله حجاب در محیط‌های عمومی بر اصول اخلاقی و دینی استوار است. این مبانی شامل دعوت به خیر، نصیحت، هدایت، تعاون بر نیکی و تقوا، تواصی به حق و عمل به اصل امر به معروف و نهی از منکر می‌شود. در این مسیر، اصلاح تدریجی فرد بدحجاب و انتقال گام‌به‌گام آموزه‌های مرتبط با حجاب از ارکان مهم تلقی می‌شوند. در بخش اصول و بایدها، مخاطب‌شناسی و مهرورزی دو اصل کلیدی‌اند که باید در تمامی مراحل مدنظر قرار گیرند. استفاده از خلاقیت میدانی و رعایت زیبایی‌شناسی در روش‌های اجرایی، این فرآیند را کارآمدتر می‌کند. همچنین موقعیت‌شناسی در انتخاب زمان و مکان مناسب برای گفت‌و‌گو و ارشاد، تأثیر اقدامات را دوچندان می‌کند. در نهایت، مجموعه‌ای از سیاست‌ها برای اجرای موفق این رویکرد پیشنهاد می‌شود، از جمله نگاه درون‌خانوادگی به مخاطب، توجه به شرایط روحی و موقعیت فرد در هنگام مواجهه و پذیرش غیرمشروط او. مردمی کردن طرح‌ها، تأکید بر فعالیت‌های گروهی و اجرای زنانه برنامه‌ها نیز از جمله نکاتی هستند که تضمین‌کننده پایداری این مسیر خواهند بود. 

آیا می‌توان با شناخت دقیق ویژگی‌ها و نیاز‌های مخاطبان متنوع در طرح «یک حس خوب»، پیام‌های فرهنگی را به‌گونه‌ای طراحی کرد که حداکثر تأثیرگذاری را بر گروه‌های مختلف بدپوشش داشته باشد؟
در هر کار اثرگذار اجتماعی، نیاز به در نظر داشتن وضعیت مخاطب برای به‎دست آمدن نتیجه حداکثری است؛ مخاطبان مواجهه ایجابی در محیط‎های عمومی، دختران و زنانی هستند که استاندارد‌های پوشش اسلامی را دارا نیستند که اگر وضعیت و شرایط آنها در نظر گرفته نشود و پیام طرح به درستی از سوی آنها دریافت نشود، اهداف مورد نظر اجرایی نشده و مخاطبین با طرح‎های ایجابی به خوبی ارتباط نمی‎گیرند. به طور کلی مخاطب‎شناسی مهم و دارای زیرمجموعه‎هایی است و این مفهوم کلی را چند زیرمفهوم همراهی می‎کنند، توجه به تنوع مخاطبان، تنوع در مدل‎های جذب ابتدایی، توجه به آسیب‎های مخاطبان، ملاحظه‎های ارتباطی کنشگران حجاب، استفاده از کنشگران با ویژگی‎های خاص و تداوم ارتباط بخشی از مهم‎ترین مفاهیم کمکی می‎باشند. 

با توجه به تنوع فرهنگی و اجتماعی مخاطبان بدحجاب (از سبک زندگی غربی تا بافت سنتی)، چگونه می‌توان محتوای طرح «یک حس خوب» را برای پاسخگویی به نیاز‌ها و دغدغه‌های این طیف‌های مختلف شخصی‌سازی کرد؟
مخاطب‎شناسی به معنای توجه به تنوع مخاطبان است، مواجهه ایجابی با مسئله حجاب در محیط‎های عمومی، مخاطبین متعددی دارد: اشخاص دارای سبک زندگی غربی، افراد دارای بافت سنتی، خانم‎های با حجاب نامناسب، آنهایی که هم اهل سفر مذهبی هستند و هم به خارج از کشورسفر سیاحتی دارند، بخشی از مخاطبین محسوب می‎شوند. مخاطبین طیف‎های متنوعی را شامل می‎شوند. برخی در خصوص حجاب آگاهی کافی ندارند، بین عده‎ای از مخاطبین دختر و پدران‌شان، ارتباط عاطفی پدر دختری وجود ندارد، رابطه زناشویی نامناسب، یکی دیگر از طیف‎های بدحجابی را شامل می‎شود، برخی مخاطبین لجبازی سیاسی دارند، عده‎ای خواستگار ندارند، عده‎ای در اثر نگاه صفر و صدی حاکمیت به اندازه حجاب، بدپوشش شده‎اند. مخاطبینی وجود دارند که در فضا‌های روشنفکری قرار می‎گیرند و تحت‌تأثیر همسالان خود هستند و سایر مواردی که طیف‎های گوناگون مخاطبین را در بر می‎گیرد و باید به آنها توجه کرد. 

چگونه باید ارتباط مؤثرتری با مخاطبان بدپوشش در فضا‌های عمومی برقرار کرد؟
ارتباط اولیه با مخاطبان ممکن است به گونه‎های مختلفی شکل بگیرد و در قالب‎های ساده یا با تدارک مفصل‎تری رخ دهد. بنابراین حالا که مخاطبان متنوع هستند، پس لازم است روش‌های ارتباط‌گیری با آنها هم متفاوت باشد. استفاده از یک میز ساده در فضا‌های پر تردد، فعالیت گذری و عبوری، فعالیت در قالب ایستگاه رمان یا به صورت اهدای کتابچه‎های روایت تحول زنان ایرانی، بخشی از شیوه‎های متنوع برای شکلگیری ارتباط اولیه است؛ در این میان کانکس‎های یک حس خوب، برنامه مفصل‎تری برای حضور در کانون‎های بدحجابی و برقراری ارتباط اولیه با مخاطب دارد. توجه به گرمایش و سرمایش داخل کانکس، طراحی جذاب بیرونی و داخلی، ورودی مخاطب‎پسند، رایحه خوش محیط، فضای سنتی، جایگاه عکس، گلدان طبیعی، پذیرایی دل‎چسب بخشی از اجزای این کانکس‎ها می‎باشد. 

آیا با شناسایی و توجه به آسیب‌های اجتماعی و روانی مخاطبان بدحجاب، مانند مشکلات خانوادگی یا افسردگی، در طرح «یک حس خوب» می‌توان به بهبود شرایط زندگی آنها و پذیرش حجاب کمک کرد؟
به نظر می‌رسد برخی زنان و دختران کم‎حجاب دارای آسیب‎هایی باشند که توجه به آنها جزیی از طرح یک حس خوب بوده و از اهمیت بسزایی برخوردار است. بنابراین مجریان و کنشگران نسبت به وجود برخی مشکلات در زندگی مخاطبان خود باید حساس بوده و با هوشمندی رفتار کنند. وجود خیانت در میان همسران برخی مراجعین، فاصله و اختلاف تربیتی برخی از آنها با مادران یا فرزندان خود، طلاق، اعتیاد و افسردگی از مهم‎ترین آسیب‎هاست. 

پذیرش غیرمشروط و ایجاد رابطه صمیمانه بین کنشگران و مخاطبان در طرح «یک حس خوب»، اعتماد اولیه را برای تأثیرگذاری فرهنگی تقویت خواهد کرد؟
برانگیختن احساسات، افزایش یافتن مهارت گفت‎وگو در میان کنشگران، اولویت داشتن گفت‎وگو نسبت به تذکر لسانی، توجه به تشویق‎کردن محجبه‎ها در کنار مواجهه ایجابی با خانم‎های بدحجاب و اولویت داشتن تشویق دختران محجبه دهه ۸۰ و دهه ۹۰ بخشی از مهم‎ترین ملاحظه‎های ارتباطی کنشگران حجاب است. در این میان توجه به مزاج مخاطبین نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی دیگر از ملاحظات برخورد اولیه برای تعامل با مخاطبان، پذیرش غیر مشروط و تغافل اولیه نسبت به ظاهر آنهاست تا اعتماد اولیه شکل گرفته و کنشگر بتواند فرآیند تغییر مخاطب را شروع کند. پذیرش غیر مشروط یعنی این احساس به مخاطب منتقل شود که «من تو را دوست دارم و به تو احترام می‎گذارم.» هنگامی که محبت بین کنشگر و مخاطب شکل گرفت، مخاطب آرام آرام از او تأثیر می‎گیرد، مهم ایجاد یک رابطه صمیمانه است که پذیرش غیر مشروط نقش مؤثری در ایجاد آن دارد. 

آیا حضور کنشگرانی با تجربه‌های مشابه بدحجابی یا مشاوران و زنان ره‌یافته به اسلام در طرح «یک حس خوب» می‌تواند به جلب اعتماد و تأثیرگذاری عمیق‌تر بر مخاطبان کمک کند؟
استفاده از کنشگران با ویژگی‎های خاص برای تأثیرگذاری حداکثری بر مخاطب نیز دارای اهمیت بالایی می‎باشد، این بدان معناست که کنشگرانی وجود دارند که نسبت به مخاطب و ویژگی‎های فیزیکی و روحی او آشنایی داشته و دارای سوابق فعالیت قبلی می‎باشند. حضور مشاور در کانکس‎های یک حس خوب، به پاسخ‌گویی به سؤالات مخاطبان کمک می‎کند. حضور خانم‎های خارجی که ره‌یافته به اسلام و حجاب می‎باشند و تبادل گفت‎وگو میان آنها و مخاطبان، تأثیر بسزایی دارد. در بیرون از غرفه‎ها، خانم‎هایی ایستاده‎اند که غالباً خودشان سابقه بدحجابی داشته و در اثر شرایط و اتفاقاتی متحول شده‎اند، این گروه از خانم‎ها، ارتباط اولیه با مخاطب را انجام داده و آنها را به کانکس یک حس خوب دعوت می‎کنند. 

اثربخشی فرهنگی و تغییر رفتار پایدار در مخاطبان در این طرح چگونه تضمین می‌شود؟
تداوم ارتباط با مخاطبین بعد از برقراری ارتباط مهرورزانه ابتدایی، مهم بوده و به تعمیق معرفت و استمرار اثربخشی طرح‎های ایجابی کمک می‎کند. ارتباط در فضای مجازی، برقراری تماس، گذاشتن قرار‌های اجتماعی و دعوت از آنها در پاتوق زنانه با اجزای تعریف شده، بخشی از برنامه‎های کنشگران برای تداوم ارتباط با مخاطبان است. 

چگونه طرح «یک حس خوب» با بهره‌گیری از رویکرد مهرورزانه و زیرمفهوم‌های آن مانند ارتباط صمیمانه، هدیه‌دادن و پاتوق‌های زنانه می‌تواند به جلب اعتماد و تغییر نگرش مخاطبان بدپوشش نسبت به حجاب اسلامی کمک کند؟
یکی از ابعاد مهم در مواجهه ایجابی، مهرورزی و رفتار‌های محبت‎آمیز با مخاطب است، مهرورزی توانایی دارد تا یک حس خوب را در مخاطب ایجاد کرده و در لایه روانی و انگیزشی، مخاطبین را با خود همراه کرده و به طرح تبلیغی ترویجی شهری «یک حس خوب» و حجاب اسلامی علاقه‎مند کند. مواجهه ایجابی با مخاطبان در محیط‎های عمومی، دعوت به خوبی‎ها با مهرورزی و هدیه است. محبت‎کردن، باعث می‎شود گسست عاطفی بین محجبه‎ها و کم‎حجاب‎ها از بین برود و به پذیرش بالای مخاطبین در فضای احساسی کمک کند. به واقع، با طرح یک حس خوب و رویکرد ایجابی، یک تلنگر جذاب و دل‎چسب برای مخاطبین رقم می‎خورد که در انواع مختلفی قابلیت تداوم و استمرار دارد. از جمله تاکتیک‎های تعاملی مهرورزانه گفت‎وگوی چهره به چهره با مخاطب است که پیام کنشگر و احساسات مهرورزانه او را به راحتی در اختیار مخاطب قرار می‎دهد. بعد از ارتباط رو در رو با مخاطب، نوبت به دعوت از او برای حضور در غرفه می‎باشد. بهانه‎های متعدد، متنوع و خلاقانه‎ای را می‎توان برای تقویت انگیزه مخاطب برای حضور در غرفه در نظر گرفت که طراحی چالش برای کودکان و بزرگسالان، یکی از آنهاست. از طرفی هدیه‎دادن، موجب پذیرش مخاطب و شکستن مقاومت او شده و راحت‎تر می‎شود یک حس خوب را در مخاطبان ایجاد کرد. انواع بستن روسری برای مخاطب برای ثبت تجربه محجبه‎شدن و عکاسی از او، از دیگر تاکتیک‎های مهم در مواجهه ایجابی می‎باشد. همچنین گفت‎وگوی مهرورزانه زیرمفهوم مهم دیگر مهرورزی در رویارویی ایجابی است، به‎کار بردن ادبیات احساسی و احترام‎آمیز با مخاطب، تأثیر بسیاری در رویکرد مهرورزانه با مخاطب دارد. بیان نکات مثبت مخاطبان مانند زیبایی، بانمک‎بودن و معصومیت چهره می‎تواند شروع مناسبی برای گفت‎وگو با ایشان باشد. استفاده از ادبیات صمیمانه، دوستانه و عامیانه نیز به ایجاد حس خوب و محبت بین کنشگران و مخاطبان کمک می‎کند. در نهایت تقدیم هدایای مخاطب‎پسند تأثیر بسزایی در ایجاد محبت و مهرورزی دارد، در مواجهه ایجابی، هدیه دادن خصوصاً اگر با توجه به سلیقه مخاطبان انتخاب شده باشد، اثربخشی فراوانی دارد، روسری، گل‎ تازه و کاغذی، هدایای کودکانه نظیر بادکنک، گلدان کوچک، متبرکات اماکن مقدس مانند نمک و تربت، گیفت‎های شیشه‎ای و سرامیکی، پرنده نمادین حرم امام رضا (ع)، گیره روسری، کتابچه‎های جیبی رنگی و هدیه ویژه ایام ولادت و شهادت ائمه (ع)، برخی از مهم‌ترین اقلام هدایاست. نکته مهم اینجاست که مدام هدایا باید با مشاوره‎های متعدد به‌روزرسانی شود و متناسب با ایام و مناسبت‎ها نو به نو شوند. از پاتوق‎های مهرورزانه زنانه در فضایی ثابت و با دوام و با اجزای مختلف نباید غافل شد، آرایشگاه با رعایت ملاحظات اسلامی، بخش سلامت، بخش بازی‎های جمعی کم‎جا مثل پینگ‎پنگ، فوتبال‎دستی، شطرنج، مزون لباس، آتلیه عکاسی، مهد قرآن کودکانه، اتاق بازی کودکان، کافی‎شاپ، مرکز مشاوره، برگزاری کارگاه‎های محتوایی و ایستگاه رمان مهم‎ترین اجزای پاتوق را شامل می‎شود که متناسب با فضای در اختیار می‎توان به آنها اضافه یا از آن برنامه‎ها کم کرد. نکته مهم دیگر در پاتوق‎های زنانه، دسته‎بندی نکردن مخاطبین و عمومی بودن حضور در آنهاست. 

آیا این طرح می‌تواند به جلب و همراه‌سازی مؤثر مخاطبان بدپوشش کمک کند؟
هرجا که تنوع باشد نیاز به خلاقیت هست وگرنه طرح دچار رکود می‎شود. اولین زیر مفهوم خلاقیت میدانی، تنوع در مدل‎های جذب ابتدایی مخاطبان می‎باشد؛ تنوع مخاطب، ایجاب می‎کند که در مواجهه ابتدایی با آنها از شیوه‎ها و الگو‌های متعددی بهره گرفت. ارتباط اولیه با خانم‎هایی که شاخص‎های پوشش اسلامی را دارا نیستند، در قالب‎های متنوعی رخ می‎دهد. گاه با گفت‎وگوی محبت‎آمیز و مهرورزانه و گاه با اهدای هدیه شروع می‎شود. در این میان گاهی اوقات، دعوت به غرفه و صحبت با خانم ره‌یافته خارجی، بهانه تعامل با اوست. حتی در ایام کرونا، خدمات بهداشتی و پزشکی در غرفه‎های یک حس خوب انجام می‎شد و به جای خانم خارجی که حضورش در آن مقطع زمانی سخت بود، یک پزشک عمومی برای مشاوره و راهنمایی در آن ایام حضور داشت. دومین زیرمفهوم مهم خلاقیت میدانی، بازآرایی طرح‎های ضد حجاب است، مصادره به مطلوب طرح‎های ضد حجاب و بازآرایی و باز طراحی آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است. به عنوان مثال، جریان مخالف حجاب، طرح چهارشنبه‎های سفید را کلید زد که خانم‎های بدحجاب، روز‌های چهارشنبه، شال و روسری سفید به سر کرده و این پیام را منتقل کنند که خانم‎های بدحجاب و محجبه با آرامش و صلح در کنار همدیگر زندگی کرده و با یکدیگر کاری نداشته باشند. در طرف مقابل و با مصادره بخشی از عنوان چهارشنبه‎های سفید، طرح‎های چهارشنبه‎های طلایی، چهارشنبه‎های زهرایی و چهارشنبه‎های شهدایی رویش کرد. شعار زن، زندگی، آگاهی نیز بازآرایی شعار زن، زندگی، آزادی اغتشاشگران بود. سومین زیر مفهوم‎های مهم خلاقیت میدانی، توجه به تنوع مخاطبان است؛ در مواجهه با طیف متنوع مخاطبان، ضروری است که متناسب با هرکدام از آنها شیوه‎های مناسبی به کار گرفته شود. به عنوان مثال، ارتباط با خانم کم‎حجابی که از علل و حکمت‎های حجاب اسلامی بی‎اطلاع است با ارتباط با مخاطبی که تمایل به ازدواج داشته و خودنمایی، بخشی از انگیزه بدپوششی اوست، متفاوت بوده و کنشگران باید بدین مسائل توجه بایسته و شایسته داشته باشند. 

چگونه طرح «یک حس خوب» با بهره‌گیری از زیبایی‌شناسی، از جمله توجه به زیباپسندی زنان و انتقال جذاب و هنری معارف دینی، می‌تواند مخاطبان بدپوشش را به پذیرش حجاب اسلامی ترغیب و همراه کند؟
توجه به زیباپسندی زنان یکی از زیرمفهوم‎های زیبایی‎شناسی است. توجه به مخاطبان و سلیقه و پسند آنها، یکی از مهم‎ترین لوازم موفقیت در مواجهه ایجابی در محیط‎های عمومی است. رویارویی با مخاطبی که سرشار از احساس و زیبادوستی است و تمایل به زیبایی‎های ظاهری و معنوی دارد، کنشگران را مجاب می‎کند دخترانه‎و جوان‎پسند بودن را در برنامه‎ریزی و پیاده‎سازی طرح‎ها در نظر بگیرند. ذائقه‎شناسی مخاطب در هدایا نظیر گل‎دادن و دادن هدایای فانتزی و جذاب نقش مهمی در همراه‎سازی مخاطبان و انتقال حس خوب و با نشاط به آنها دارد. یکی از موارد مهم دیگر در توجه به زیبایی‎شناسی زنان، بهره‎مندی از نشان‎های سنتی نظیر پنجره، طراحی لوکیشن‎های جذاب برای عکس گرفتن بعد از محجبه‎شدن، دکور مخاطب‎پسند، بهره‎مندی از اشعار هنری و انجام تست حجاب می‎باشد. انتقال هنری معارف دینی دومین زیر مفهوم مضمون فراگیر زیبایی‎شناسی است. این مفهوم با تلفیق محتوای دینی با جذابیت‎های هنری، مخاطب را با طرح همراه می‎کند، به عنوان مثال، القای پاکی و فرشته بودن زنان با طراحی جایگاه عکسی که بال پرنده دارد و مخاطب محجبه در وسط آن می‎ایستد. توسل به شهدای دفاع مقدس و مدافع حرم و وطن، برداشتن فال شهدا که برگرفته از دست‎نوشته‎ها و وصیت‎های آنهاست، زیارت از راه دور ائمه (ع) مانند پخش زیارت آنلاین امام رضا (ع)، تلنگر به وسیله امام حسین (ع)، طراحی کارت غیر مذهبی با محتوای مذهبی، انتقال تجربه زیسته خانم‎هایی که خود قبلاً بدپوشش بوده و ره‌یافته به حجاب محسوب می‎شوند در قالب کتاب، همراه کردن کلام خداوند در ارائه محتوا، کتابچه‎های روایت تحول بدحجاب‎ها با عنوان هوای حوا، ثابت‎نبودن محتوا، تبلیغات محیطی حجاب و تنوع در ارائه محتوا از عوامل موفقیت در انتقال جذاب و هنری معارف دینی خصوصاً حجاب اسلامی به مخاطبان می‎باشد. 

کمی در مورد راه‌های اثربخشی طرح ترویج حجاب اسلامی در محیط‌های عمومی بفرمایید. 
زیر مفهوم حضور در کانون‎های بدحجابی، به اهمیت جانمایی استقرار و محل فعالیت در مواجهه ایجابی در محیط‎های عمومی در حوزه حجاب می‎پردازد. فعالیت در بازار، فعالیت در جاذبه‎های گردشگری نظیر پل طبیعت تهران، میدان نقش جهان اصفهان و کوهسنگی مشهد، حضور در بوستان‎ها و پارک‎ها، بهره‎مندی از فضای پیرامونی اماکن مقدس نظیر حرم حضرت معصومه (ع)، جانمایی فعالیت ایجابی در مکان‎های تردد کم‎حجاب‎ها، توجه به فضا‌های پرآسیب، حضور در فضا‌های روشنفکری مانند باغ‌کتاب تهران و توجه به میادین حساس از جمله پیشنهاد‌های انتخاب نقطه در محیط‎های عمومی می‎باشد. زمینه‎های مناسبتی ترویج حجاب، زیرمفهوم مهم دیگر در موقعیت‎شناسی است. بهره‎مندی از مناسبت‎ها و ایام ویژه‎، کنشگران را مجاب می‎کند که به آنها توجه کنند. روز میلاد حضرت معصومه (س) که روز دختر است، روز ازدواج که سالروز ازدواج حضرت علی (ع) با حضرت فاطمه زهرا (س) است، روز زن و روز مادر، عید غدیر و ایام خاصی که می‎توان حجاب را در آن موقعیت‎ها و ایام تبلیغ و ترویج کرد.

برچسب ها: حجاب ، سبک زندگی ، اسلام
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار