جوان آنلاین: هوای گرم تهران، صداهای پراکنده در خیابانهای شلوغ و چرخدندههای شهری که بیوقفه میچرخند، اما پشت این هیاهو، تصمیمهایی گرفته میشوند که آینده پایتخت را شکل میدهند. در نشستی که شهردار تهران مقابل خبرنگاران قرار گرفت، تصویر تازهای از مدیریت شهری ترسیم شد؛ وعدههایی برای تحول، برنامههایی برای توسعه و تلاشهایی برای عبور از چالشهای قدیمی. از بافتهای فرسودهای که جان تازه خواهند گرفت تا مدارس جدیدی که در مناطق محروم ساخته خواهند شد؛ از اتوبوسهایی که برق خود را از انرژی پاک تأمین میکنند تا نبرد با فساد در ساختارهای شهری؛ تهران در نقطهای ایستاده که مسیر آیندهاش، با تصمیمهای امروز مشخص خواهد شد، اما این مسیر تا چه حد هموار است؟ این همان چیزی است که خبرنگاران به دنبال پاسخ آن بودند.
صبح روز گذشته، ساختمان احیا شده بلدیه تهران میزبان یکی از مهمترین نشستهای خبری شهرداری بود. علیرضا زاکانی، شهردار تهران، در حضور خبرنگاران و مسئولان شهری، از ۴۴ ماه مدیریت شهری، برنامههای توسعه تهران و چالشهای پیشرو سخن گفت.
زاکانی در ابتدای نشست تأکید کرد که شهرداری تهران ۴۴ ماه و ۱۶ روز است که در مسیر تحول قرار دارد و اکنون از مرحله تثبیت عبور کرده و وارد فاز توسعه شدهاست. او گفت: «ما مدیریت شهری متزلزلی را تحویل گرفتیم، اما با همراهی شورای شهر و مشارکت مردم، توانستیم به ثبات برسیم و اکنون در مسیر تحول قرار داریم.»
شهردار تهران اعلام کرد که در ماههای آینده، پروژههای بزرگی در حوزه فناوری، حملونقل، نوسازی بافت فرسوده و توسعه زیرساختهای شهری اجرا خواهد شد؛ از جمله این پروژهها میتوان به ساخت پارک ۲۰۰ هکتاری فناوری، تأسیس ۹ کارخانه نوآوری، توسعه خطوط مترو، تراموا و تاکسیهای برقی اشاره کرد.
بوستان ولایت به پردیس فناوری تبدیل میشود
یکی از نکات مهم مطرحشده در این نشست، افزایش درآمد شهرداری تهران بود. زاکانی اعلام کرد که درآمد شهرداری در سال ۱۴۰۳ به ۱۵۱ همت رسیده، که در تاریخ بلدیه بیسابقه بودهاست. او گفت که این افزایش درآمد، نتیجه اصلاحات ساختاری و برنامهریزی دقیق در مدیریت شهری است. شهردار تهران از توسعه جهشی حملونقل عمومی در سال جاری خبر داد و گفت: «مقدمات گسترش مترو، تراموا و تاکسیهای برقی فراهم شدهاست.» او تأکید کرد که امسال شاهد رشد چشمگیر در این بخشها خواهیم بود.
تبدیل بوستان ولایت به یک پردیس فناوری یکی دیگر از برنامههای شهرداری است. زاکانی اعلام کرد: «این اقدام بخشی از برنامههای شهرداری برای توسعه فناوریهای نوین و ایجاد زیرساختهای علمی در شهر خواهد بود.»
شهردار تهران همچنین اعلام کرد که نمایشگاههای پرمخاطب از محل نمایشگاه بینالمللی تهران به شهر آفتاب منتقل خواهند شد. او گفت که این اقدام برای جلوگیری از قفل شدن شهر در زمان برگزاری نمایشگاهها انجام میشود و مذاکرات با وزارت صنعت و معدن در این زمینه در حال انجام است.
برخورد قاطع شهرداری با سودجویان
یکی از جنجالیترین بخشهای نشست خبری، پرسشی درباره فساد در شهرداری تهران بود. زاکانی در پاسخ، ساختار فساد در شهرداری را به سه دسته تقسیم کرد؛ فساد ناشی از بهرهبرداری نادرست که موجب سوءاستفاده از منابع شهری، فساد ناشی از دلالبازی و کارسازی که منافع شهر را به سود عدهای محدود منحرف میکند و فساد خرد و رشوهگیریهای کوچک که به مشکلات سیستماتیک دامن میزند. او با بیان اینکه برخورد با دسته اول فساد را در دستور کار خود قرار داده و طی سال ۱۴۰۲، بیش از ۴۶ همت امکانات به شهر بازگردانده شدهاست، توضیح داد: «به عنوان نمونه برند «شهروند» را که ۶۰۰ میلیارد تومان بود، به قیمت ۳ میلیارد تومان به فروش رساندهبودند، اما با پیگیری مدیریت شهری ششم، شهروند به شهر برگشت و در وهله دوم با افرادی که مفسده میکردند با قاطعیت برخورد کردیم.»
شهردار تهران با تأکید بر اینکه کار اساسی در این حوزه کم کردن ارتباط با ارباب رجوع بود که در قالب سامانه شهریار که به زودی افتتاح میشود، اساساً ارتباطات با شهروندان را به حداقل میرساند، اظهار کرد: در این شرایط ارتباطات سیستمی تخلفات حداقل میشود و در بخش سوم که رشوه گرفتن بود با اقداماتی جلوی این مهم را گرفتیم که علاوه بر ارتقای درآمدها وآگاهیهای فردی، نظارت و برخورد نیز انجام شد و در برنامه داریم تا شهروندان خرده رشوهگیران را نیز معرفی کنند.
ایمنی ساختمانها؛ خطر بالقوه در پایتخت
یکی از پرسشهای مهم نشست، درباره ایمنی ساختمانهای بلندمرتبه تهران بود. زاکانی در این زمینه گفت: «سازمان آتشنشانی قبلاً ۱۲۹ ساختمان ناایمن را اعلام کرده بود، اما این بررسیها فقط مربوط به خطرات آتشسوزی بود. حالا برای اولین بار، هشت دستگاه شهری همزمان تصمیم گرفتهاند که تمام ساختمانهای بالای شش طبقه بررسی شوند.» طبق اعلام شهردار، بیش از ۵ هزار ساختمان تاکنون مورد ارزیابی قرار گرفتهاند و اطلاعات دقیق درباره ساختمانهایی که نیاز به ایمنسازی دارند، در اختیار شهرداری است.
وعده ساخت مجتمع آموزشی
زاکانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سؤالی در مورد کمبود مدارس در تهران با بیان اینکه تهران ۲هزارو۸۰۰ مدرسه دارد که بخش زیادی فرسوده هستند و در پنج منطقه از جمله ۱۷، ۱۸ و ۱۹ کمبود مدرسه داریم، گفت: «خودمان را متعهد میکنیم که با یک ایده جدید به دوستان کمک کنیم؛ حمایت آقای پزشکیان از مدرسهسازی، مسیر ما را تسهیل کرد و این مدل در قالب لایحه به شورای شهر ارائه میشود. دقت داشته باشید که براساس برنامه توسعه دولت مکلف به ساخت ۲۰۰ مجتمع آموزشی است و قول دادیم ۱۰۰ مجتمع آموزشی را شهرداری بسازد.» وی با بیان اینکه ما متعهد شدیم ۸۰ مجتمع مدرسهای بسازیم که لایحه آن به شورای شهر داده میشود که جهش بزرگی است، اظهار داشت: «پیشنهاد دادیم که در محدوده پادگان ۰۶ یک زمین ۷ هکتاری موجود را به مرکز آموزش تربیت معلم تبدیل کنیم و برای یک لکه ۳ هکتاری که داریم پیشنهاد ساخت مدارس تیزهوشان دادیم. در مجموع ۵۶ نقطه در پنج منطقه مشخص کردیم و در منطقه ۲۲ نیز پنج نقطه برای ساخت مجتمعهای آموزشی نشانهگذاری شد. در این موضوع پیشنهادات خود را تا هفته آینده به رئیسجمهور خواهیم داد.»
راهکاری برای حل بحران مسکن
زاکانی در بخش دیگری از نشست خبری، به وضعیت بافتهای فرسوده در کشور اشاره کرد و گفت: «در کشور ۱۷۰ هزار هکتار بافت فرسوده وجود دارد که یک خطر جدی محسوب میشود. اگر با مشوقهایی که ارائه میدهیم، زمینه ساخت توسط مردم در بافت فرسوده و ناپایدار فراهم شود، هم مشکل مسکن تا حدودی حل میشود و هم هدایت نقدینگی صورت میگیرد.»
او تأکید کرد که مشارکت مردم در بازسازی بافتهای فرسوده میتواند علاوه بر رفع نیاز مسکن، محیط شهری را ایمنتر و مستحکمتر کند و نرخ رشد اقتصادی کشور را افزایش دهد.
چالش سیاست پسماند
در ادامه، خبرنگار «جوان» سؤالی با موضوع مدیریت پسماند و آینده نیروگاه زبالهسوز تهران پرسید، اینکه «پروژه نیروگاه زبالهسوز تهران دو سال پیش وعده داده شد، اما هنوز زمان دقیق آغاز عملیات اجرایی و بهرهبرداری آن مشخص نیست. آیا اسناد ارزیابیهای زیستمحیطی منتشر شده تا شهروندان بدانند با چه چالشهایی مواجه خواهند شد؟ و اینکه چرا بهجای سرمایهگذاری در زبالهسوزی، منابع مالی صرف آموزش شهروندان، تفکیک از مبدأ و توسعه فناوریهای بومی بازیافت نشده؟ آیا مسیر فعلی، یک راهکار پایدار است یا تنها یک تصمیم موقت در برابر بحرانها؟ زاکانی لحظاتی تأمل کرد و سپس گفت: «ما طی ۴۴ ماه گذشته، مطالعات گستردهای انجام دادهایم و تجربیات جهانی را بررسی کردهایم. هدف ما تفکیک زبالههای با ارزش حرارتی و استفاده از فناوری زبالهسوزی به شکلی است که هیچ آسیبی به محیطزیست وارد نشود.»
شهردار تهران در ادامه توضیح داد که به جای دفن زباله در آرادکوه، که بیش از ۶۰ سال است ادامه دارد، مسیر تفکیک زبالههای ارزشمند در اولویت قرار گرفتهاست. او ادامه داد: «زبالههایی که ارزش حرارتی دارند، از طریق سوزاندن به برق تبدیل میشوند و این فرایند میتواند بخشی از نیازهای شهری را تأمین کند.»
زاکانی همچنین گفت: «این پروژه تحت نظارت سازمان محیطزیست قرار دارد و قرارداد موجود، تأمین ۲هزارو۹۳۰ مگاوات برق در روز را هدف قرار دادهاست.»، اما آیا این راهکار واقعاً پایداری لازم را دارد؟! این سؤال خبرنگار «جوان» همچنان بیپاسخ است و برخی کارشناسان بر این باورند که تمرکز بر کاهش تولید زباله و بازیافت، راهکاری پایدارتر از زبالهسوزی است.
آیا شهر تهران در مسیر درستی قدم گذاشته یا در آینده مجبور به تغییر سیاستهای خود خواهیم شد؟ پرسشی که حالا نه فقط در نشست خبری، بلکه در میان تحلیلهای کارشناسان و دغدغههای مردم، همچنان پابرجاست.