جوان آنلاین: در این نامه سرگشاده، لوچ و لاورتی از فیلم فارسی که داستان زندگی فاطمه حسونه، عکاس خبرنگار ۲۵ ساله فلسطینی از غزه را روایت میکند، ستایش کردهاند. حسونه دقیقاً یک روز پس از پذیرفتهشدن این فیلم در بخش ACID جشنواره کن، در ۱۶ آوریل سال جاری، در جریان حملات اسرائیل به غزه همراه با پدر، سه برادر و دو خواهرش به شهادت رسید.
به گزارش فارس، لوچ، کارگردان صاحبسبک بریتانیایی و لاورتی، فیلمنامهنویس اسکاتلندی، در نامه خود از جامعه جهانی خواستهاند برای توقف «جنایات جنگی اسرائیل» اقدام کند و دولتها را به عمل بر اساس کنوانسیون بینالمللی جلوگیری و مجازات نسلکشی فراخواندند. این دو هنرمند برجسته در نامهشان مینویسند: اگر امروز نسلکشی را متوقف نکنیم، فردا چه خواهد شد؟ اگر اکنون عدالت اجرا نشود، فردا چه فجایعی رخ خواهد داد؟ لوچ و لاورتی همچنین از پایگاه تحقیقی فورنسیک آرکیتکچر نام میبرند که شواهد مستقلی دال بر وقوع نسلکشی در غزه ارائه کرده است.
این پایگاه تحقیقاتی وابسته به دانشگاه گلداسمیت لندن است و در پروژه اخیر خود با عنوان «نقشهبرداری از نسلکشی» حدود ۸۰۰ صفحه سند و تحلیل منتشر کرده است. آنها همچنین به گزارش نهادهای حقوق بشری، چون «عفو بینالملل»، «دیدهبان حقوق بشر»، و سازمان «پزشکان بدون مرز» اشاره میکنند که همگی از وقوع نسلکشی سخن گفتهاند. در این نامه همچنین از بیعملی دادگاه بینالمللی دادگستری در قبال شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل انتقاد شده و تعویق رسیدگی به این پرونده تا ژانویه ۲۰۲۶ «شرمآور» خوانده شده است. «در این فاصله، چند بمب دیگر روی چادرها فرود خواهد آمد؟ چند نفر دیگر از گرسنگی خواهند مرد؟ چند نوزاد دیگر از سوءتغذیه و کمآبی جان خواهند داد؟»
این نامه سرگشاده میافزاید: اگر امروز نسلکشی را متوقف نکنیم، فردا چه خواهد شد؟ غزه بدل به ریویرا (طرح رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ مبنی برای کوچ اجباری اهالی غزه و تملک بر زمینهایشان به بهانه بازسازی و ساخت «ریویرای خاورمیانه») خواهد شد، البته نسخهای اسرائیلی/ترامپی؛ ساختهشده بر ویرانهها و اجساد. پاکسازی قومی در کرانه باختری ادامه خواهد یافت.
مردم فلسطین، یکبار برای همیشه، از سرزمین تاریخی خود رانده خواهند شد. لوچ و لاورتی در ادامه مینویسند: حسونه، جوانی با دوربینی در دست و شجاعتی در دل، روزی گفت: «من مرگی پر سروصدا میخواهم.» ... آیا میتوانیم مرگ فاطمه را واقعاً پر سروصدا کنیم؟ فارسی، فیلمساز ایرانی مقیم فرانسه، پیشازاین با فیلم «دریای تلخ» شناخته شده است. مستند جدید او، «روحت را در دست بگیر و راه برو»، پنجشنبه در بخش مستقل و آلترناتیو ACID به نمایش درآمد؛ بخشی که با تمرکز بر سینمای مستقل و نگاهی انسانی به موضوعات اجتماعی برگزار میشود.
مستند فارسی با استفاده از آرشیوها، تصاویر خبری و نامهنگاریها، زندگی حسونه را بازسازی میکند زن جوانی که قرار بود به زوبهزودیاج کند، اما به دست سربازان اسرائیلی به شهادت رسید. این فیلم پژواک بهای سنگینی است که روزنامهنگاران و غیرنظامیان فلسطینی در جریان حملات اسرائیل پرداختهاند. لوچ و لاورتی در پایان نامه خود تأکید کردند: الگوهایی که در رفتار نظامی اسرائیل در غزه مشاهده کردهایم، نشاندهنده کارزاری منسجم و سازمانیافته برای نابودی زندگی، زیرساختهای برای ادامه حیات، و شرایط اساسی برای امکانپذیر بودن بقاست.
از آغاز جنگ غزه در اکتبر ۲۰۲۳، حملات هوایی و زمینی اسرائیل به این منطقه محاصرهشده باعث شهادت بیش از ۵۳ هزار نفر و زخمیشدن نزدیک به ۱۲۰ هزار نفر شده است. از آغاز این جنگ سینماگران و هنرمندان بسیاری در جشنوارههای مختلف هنری و صفحات خود در شبکههای اجتماعی علیه نسلکشی اسرائیل در غزه موضعگیری کردهاند که گاهی به قیمت از دستدادن موقعیتهای کاریشان در هالیوودی که بهشدت تحت سلطه لابی اسرائیل قرار دارد، تمام شده است.
از آغاز جشنواره کن این دومین موضعگیری هنرمندان علیه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه است. پیشازاین نیز بیش از ۳۵۰ چهره سینمایی، از جمله ترانه علیدوستی، ریچارد گییر و سوزان ساراندون، در آستانه جشنواره کن، خواستار همدلی جهانی با مردم فلسطین شدند و نسلکشی در غزه را محکوم کردند.