دوقطبیسازی اقتصاد و حجاب، تلاش برای رشد تک بعدی و نادیده گرفتن ابعاد وجودی انسان است. اقتصاد موضوع مهمی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت و اخبار حاکی از آن است که دولت با تمام توان برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم در تلاش است، اما نباید از وجوه دیگر زندگی غفلت کرد.
خوب است از خودمان سؤال کنیم که اگر تمام تمرکزمان را بر مسائل اقتصادی بگذاریم و به بهانه اقتصاد، مشکلات دیگر را ندیده بگیریم، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ برای مثال اگر والدین فقط توجهشان به آسایش جسمی فرزند باشد و از تحصیل و تربیت و سلامت روان کودکشان غفلت کنند، دستاوردشان چه خواهد بود؟
بر خلاف نسخههای غربی، اسلام برای تمام جنبههای زندگی انسان برنامهای مشخص و کامل دارد. از سویی دیگر عدمتوجه به مسئله مهم حجاب، سبب نابودی بنیان خانواده خواهد شد و میدانیم که اهمیت حضور خانواده در سلامت روان فرد و جامعه غیرقابل انکار است؛ در این صورت بهترین شرایط اقتصادی چه فایدهای خواهد داشت؟ رفاه مادی برای جامعهای رو به فنا و نابودی چه سودی دارد؟ اگر از زاویه سنتها و قوانین الهی به این موضوع نگاه کنیم با مسئله تأثیر گناه بر رزق و روزی روبهرو خواهیم شد. کم نیستند آیات و روایاتی که به این موضوع اشاره کرده اند.
در سوره مبارکه طلاق میخوانیم: «وَ مَنْ یتَّقِ اللَّهَ یجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً * وَ یرْزُقْهُ مِنْ حَیثُ لَا یحتَسِبُ؛ و هر کس تقوای الهی پیشه سازد، خداوند راه نجاتی برای او فراهم میکند و او را از جایی که گمان ندارد، روزی میدهد.»
در حدیثی ازرسولخدا (صلی الله علیه و آله) میخوانیم: «از گناهان بپرهیزید، زیرا خیرات را از بین میبرد. همانا بنده خدا در اثر گناه، دانشی را که فرا گرفته از یاد میبرد یا از شبزندهداری محروم میشود. همانا بنده خدا در اثر گناه، از روزی آماده محروم میشود» در حدیث دیگری از امام باقر علیهالسلام میخوانیم: همانا بنده مرتکب معصیتی میشود و روزی از او دفع میگردد.
با توجه به آیات و روایات، حتی میتوان یک قدم جلوتر رفت و به این گزاره رسید که تلاش برای حل مسئله حجاب، میتواند در رشد اقتصادی تأثیرگذار باشد.
از طرفی نوع پوشش با مصرفگرایی و کاهش میزان کارآمدی نیروی کار رابطهای مستقیم دارد و از این حیث هم میتوان به این نتیجه رسید که بیحجابی بر اقتصاد تأثیر منفی خواهد گذاشت.
پژوهشگر حوزه زنان