جوان آنلاین: «افزایش واردات»، «مقابله با احتکار» و «برنامهریزی برای افزایش تولید» سه رویکرد مهم برای تأمین کالاهای اساسی مردم پس از تجاوز رژیمصهیونیستی به کشورمان بوده است. با توجه به نقش حیاتی تأمین کالاهای اساسی و مدیریت آن در حفظ امنیت و ثبات، سیاستگذار از همان روزهای ابتدایی حمله دشمن به کشور، با اتخاذ آرایش جنگی توانسته است در مدیریت بازار کالاهای اساسی موفق عمل کند.
تجربه هشت سال مدیریت کشور در شرایط جنگ تحمیلی درسهای مهمی به سیاستگذار برای مدیریت بازار کالاهای اساسی در شرایط جنگ به یادگار گذاشته است. مدیریت تورم و کالاهای اساسی دو مسئله مهم برای اقتصاد کشور در شرایط جنگی است و سیاستگذار با درک این مهم اقدامات متعددی در این راستا در دستور کار قرار داد. در حالی که کشوری با تنش روبهرو میشود تقاضای هیجانی برای کالاهای اساسی، افزایش مییابد. دولت با توجه به اهمیت مدیریت کالاهای اساسی در این شرایط در زمینه واردات و صادرات اقلام ضروری تصمیمات مهمی اتخاذ کرد که نتایج آن به خوبی در بازار مشهود است.
افزایش ۵۳درصدی واردات کالاهای اساسی در یک هفته
یکی از اقدامات دولت برای مدیریت کالاهای اساسی، افزایش واردات بود. گزارشها نشان میدهد واردات کالاهای اساسی در هفته گذشته افزایش ۵۳ درصدی داشته است. سید علی مدنیزاده، وزیر اقتصاد گفت: با اتخاذ تدابیر ویژه و هماهنگیهای بین دستگاهی، حجم واردات کالاهای اساسی در هفته ۲۴ تا ۳۰خرداد به ۹۸۰ هزار تن رسیده است که نسبت به هفته قبل از آن ۵۳ درصد رشد نشان میدهد.
وزیر اقتصاد با اشاره به آمار هفته ۱۷ تا ۲۳ خرداد که میزان ترخیص کالاهای اساسی ۶۳۹ هزار تن ثبت شده بود، این افزایش را نشانه اثربخشی سیاستهای اتخاذ شده دانست. وی با تقدیر از زحمات کارکنان گمرک و فعالان بخش حملونقل، خاطرنشان کرد: در بخش کالاهای اساسی پنجگانه، شاهد رشد سه برابری واردات کالاهای اساسی بودهایم که از ۲۷۱ هزار تن به ۸۱۴ هزار تن افزایشیافته است. مدنیزاده ادامه داد: این روند روبهرشد ادامه خواهد داشت و با برنامهریزیهای انجام شده، اطمینان داریم که نیازهای اساسی مردم به خوبی تأمین خواهد شد. وزیر امور اقتصادی و دارایی تأکید کرد: حفظ ثبات بازار و تأمین بموقع کالاهای اساسی از اولویتهای اصلی دولت است و تمام ظرفیتهای اجرایی برای تحقق این هدف بسیج شدهاند.
برنامهریزی برای تولید بیشتر در ماههای آینده
اگرچه شرایط جنگی است، اما تداوم تولید، مبارزه با آفات و امراض، کوددهی و موارد اینچنینی یکی از اقدامات ضروری است که باید به صورت جدی دنبال شود و تولید نباید دچار وقفه و مشکل شود. به گفته وزیر جهاد کشاورزی، اگرچه تمرکز و اهتمام بر تنظیم بازار است، اما نباید از تولید در ماههای آینده و سالهای پیشرو غافل شویم، مهمترین تکیهگاه ما در امنیت غذایی تلاش تولیدکنندگان داخلی است. در مورد کالاهای اساسی ارزش افزوده به هیچ عنوان اعمال نشده و همه اقدامات و قیمتگذاریها بر مبنای همان «یک درصد» است و هیچ نگرانیای برای تولیدکنندگان در دامداریها و مرغداریها وجود ندارد. اگر فروشندهای در «بازارگاه» محصولی را فروخته و پول را از دامدار یا مرغدار گرفته، اما کالا را تحویل نمیدهد به معاونت بازرگانی منعکس شود، کوچکترین اخلال در این روند باید رصد و گزارش شود. بهروز محبی نجمآبادی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی نیز با تأکید بر اینکه انبارهای ذخیره کالا در کشور پُر است، گفت: ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی بموقع و به اندازه نیازهای کشور از سوی بانک مرکزی تأمین شده است و ما حتی در شرایط حساس کنونی که جنگ مستقیم با رژیم ملعون صهیونی داریم، هیچ مشکلی نداریم. وی افزود: از ماههای گذشته فروش نفت کشور با جهش همراه بوده و ارز حاصل از آن نیز وصول شده است و در کنار افزایش درآمدهای ارزی، میتوان گفت از نظر ذخایر ارزی شرایط مناسبی داریم. عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس اظهار کرد: ذخیرهسازی برای کالاهای اساسی به خوبی انجام شده و حتی در صورت ادامه داشتن این بحران، مشکلی از نظر تأمین کالاهای اساسی در کشور وجود ندارد.
اصناف پای کارند
اصناف واسطه بین تولید، توزیع و مصرف هستند و در تنظیم بازار و ایجاد آرامش در جامعه نقش محوری دارند. قاسم نودهفراهانی، رئیس اتاق اصناف ایران با اشاره به تلاشهای اصناف در روزهای اخیر برای تأمین کالا و رفع کمبودهای بازار اظهار کرد: اصناف با حضور مؤثر در بازار، تأمین کالا و مایحتاج مردم و نقشآفرینی در تنظیم بازار، بار دیگر ثابت کردند که همیشه پای کار هستند. نوده فراهانی به جلسات متعدد برگزارشده پیرامون تنظیم بازار اشاره کرد و افزود: در این مدت جلسات متعددی را با اصناف در سراسر کشور برگزار کردیم و با تلاشهای شبانهروزی، قدمهای مؤثری در زمینه توزیع کالا و رفع کمبودها برداشته شد. وی در خصوص عرضه برنج با دو نرخ در برخی استانها گفت: در گذشته گزارشهایی درباره عرضه برنج با دو قیمت در برخی مناطق داشتیم، اما بر اساس گزارش مسئولان جهاد کشاورزی، اکنون این مشکل نیز رفع شده و برنج با قیمت واحد عرضه میشود. وی تأکید کرد: اگر اصناف در سطح کشور با مواردی از گرانفروشی مواجه شدند، حتماً موضوع را به ما گزارش دهند تا از طریق جلسات تنظیم بازار، مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد.
رئیس سازمان بسیج اصناف نیز در این باره گفت: روال زندگی در کشور به خوبی جریان دارد؛ حتی در شهرها و استانهایی که پذیرای میهمانان بودند، خدمات چهار تا پنج برابر ظرفیت معمول ارائه شد. غلامرضا حسنپور در خصوص آخرین تحولات قرارگاه شهید سلامی اظهار کرد: پس از تشکیل قرارگاه شهید سلامی در روز ۲۳ خرداد، سیزدهمین جلسه این قرارگاه نیز با حضور نمایندگان همه استانها برگزار شد. به لطف الهی، در هفتهای که گذشت، استانها اقدامات بسیار بزرگی انجام دادند و اتحادیههای صنفی با تمام توان وارد عمل شدند.