جوان آنلاین: برنامهریزی دولت برای پای کار آمدن تمامی دستگاهها در راستای تحقق شعار امسال (سرمایهگذاری برای تولید) اقدامی قابل تحسین است، به شرطی که این جلسات فقط مختص همین ماههای نخست سال نباشد. از آنجا که تأکید رهبر معظم انقلاب بر جذب سرمایهگذاری داخلی است، بنابراین ضرورت دارد دولت جذابیتهایی را برای سرمایهگذاری در بخش تولید ایجاد کند و تجربههای تلخی، چون بورس با تضمین سود سرمایهگذاران تکرار نشود. معاون اول رئیسجمهور در این خصوص میگوید: بیاعتنایی و نگاههای لحظهای به تولید ضربه میزند، امسال آنچه برایمان اهمیت زیادی دارد و بر آن متمرکز شدهایم، بالابردن سرعت عمل در حوزه اجرایی، خصوصاً در راستای کمک به تولید است. ما معتقدیم حمایت از تولید و سرمایهگذاری در تولید، وظیفه یک دستگاه خاص نیست بلکه همه باید پای کار بیایند و برای تسریع در کارها و شفافسازی در امور، تلاشمان را چندبرابر کنیم.
انتخاب شعار «سرمایهگذاری برای تولید» بهمنظور هدایت سیاستهای اقتصادی در سال۱۴۰۴ گویای تمرکز بالاترین سطوح سیاستگذاری بر مسئله صنعت است؛ موضوعی که سالهاست به دغدغه اصلی اقتصاد ایران بدل شده و اقدامات مختلف نتوانسته است سبب ساز توسعه آن شود. مهمترین مسیر تقویت صنعت و رونق تولید، سرمایهگذاری است، اما سرمایهگذار برای تزریق منابع خود به یک بخش الزاماً نیازمند حفظ ارزش دارایی و نیز کسب عایدی مناسب از این محل است. آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در این خصوص میگوید: در فقدان ثبات ارزش پول ملی و کاهش حاشیه سود در اقتصاد ایران، عجیب نیست که تشکیل سرمایه به صخره سخت رکود و کم میلی خورده است. تحریم، تورم و مجموعهای از محدودیتهای تجاری و اقتصادی دست به دست هم دادهاند تا نخست تولید، گران تمام شود و دوم عایدی چندانی نداشته باشد. روانهشدن حجم عظیمی از جریان سیال نقدینگی به بازارهای مالی و داراییهای غیرصنعتی نشانه روشن چیرگی کسب سود بر اثربخشی در بین سرمایهگذاران ایرانی است.
وی میافزاید: برای بازگرداندن فعالان اقتصادی به چرخه سرمایهگذاری صنعتی لازم است اقدامات روشنی انجام شود. از آنجا که کیسه دولت برای تزریق منابع جدید به اقتصاد خالی است، کاهش تصدی گری و بازگشت به مرزهای نظارت و رگولاتوری یکی از بدیهیات تقویت سرمایهگذاری صنعتی است. بغزیان تأکید میکند: شعار امسال یک دستور کار اقتصادی مشخص دارد؛ «سرمایهگذاری برای تولید» نیازمند اصلاح قوانین، ایجاد اعتماد، کاهش ریسک و افزایش سودآوری در بخش مولد است. هماهنگی نهادهای حاکمیتی، جذب سرمایه داخلی، حذف موانع و تسهیل فرایندهای اجرایی، همه در تحقق این هدف نقش دارند. اگر این موارد به درستی اجرا شوند، سال۱۴۰۴ میتواند آغاز تحولی جدی در اقتصاد ایران باشد.
این استاد دانشگاه میگوید: در چند دهه گذشته، حجم بالای نقدینگی در کشور به جای آنکه به تولید هدایت شود، در بازارهای غیرمولد مانند ارز و طلا جریان داشته است. وقتی دلالی پرسودتر از تولید است، سرمایهها از کارخانهها به بازارهای سفتهبازی هجوم میآورند و موتور رشد اقتصادی خاموش میشود. برای به حرکت درآوردن چرخه اشتغال، ثبات قیمتها و ارتقای استاندارد زندگی، ضروری است سود سرمایهگذاری در تولید از سود سوداگری در بازارهای غیرمولد پیشی بگیرد. اگر این معادله به نفع تولید تغییر نکند، تحقق شعار سال تنها در حد حرف باقی خواهد ماند، از این رو ضرورت دارد دولت جذابیتهایی را برای سرمایهگذاری در بخش تولید ایجاد کند و تجربههای تلخی، چون بورس با تضمین سود سرمایهگذاران تکرار نشود. قطعاً سیاستگذاریهای دولت در تمام بخشها و سازمانها برای تشویق سرمایههای مردم به سمت تولید تأثیرگذار خواهد بود.
عارف: برنامه اقتصادی دولت برنامه شرایط خاص است
در پی نامگذاری امسال با عنوان سال «سرمایهگذاری برای تولید» معاون اول رئیسجمهور اقدام به تشکیل کارگروه ویژهای متشکل از دستگاههای اجرایی و نهادهای مرتبط کرده است. هدف این کارگروه هماهنگی و تسهیل سرمایهگذاری در بخش تولید و رفع موانع پیشروی سرمایهگذاران است. کارگروه «سرمایهگذاری برای تولید» با حضور مقامات و نمایندگان دستگاههای مرتبط، برنامهریزیهای لازم را برای حمایت از طرحهای تولیدی و اشتغالآفرین در دستور کار دارد. اولویتهای این کارگروه شامل تسهیل فرایندهای اداری، جلب مشارکت بخش خصوصی، حمایت از نوآوری و فناوری و جذب سرمایههای داخلی و خارجی است. این اقدامات به منظور ایجاد بسترهای قانونی و اجرایی لازم برای تشویق سرمایهگذاری در بخشهای مختلف تولیدی کشور انجام میشود. کارگروه موظف است چالشهای موجود را رصد کند و راهکارهای عملیاتی برای رفع موانع پیشروی سرمایهگذاران ارائه دهد. گفته میشود جلسات این کارگروه به صورت مستمر تا پایان سال۱۴۰۴ برگزار خواهد شد تا بتواند به تحقق اهداف تعیینشده کمک کند.
در همین راستا محمدرضا عارف در جلسه حمایت از تولید که صبح شنبه۱۳ اردیبهشت ماه با حضور وزرای جهاد کشاورزی، صمت، سرپرست وزارت اقتصاد و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد، با تأکید بر اینکه برنامههای دولت وفاق در سال۱۴۰۴ بر افزایش تولید و حمایت از تولیدکنندگان معطوف است، میگوید: امسال آنچه برایمان اهمیت زیادی دارد و بر آن متمرکز شدهایم، بالابردن سرعت عمل در حوزه اجرایی، خصوصاً در راستای کمک به تولید است. عارف میافزاید: واقعیت این است که سرعت عمل دستگاههای مرتبط با حوزه واردات و صادرات از مقطعی به دلایل مختلف کاهش زیادی داشته است و مثلاً ترخیص کالاها از ۱۰روز به ۷۰ یا ۸۰روز رسیده است که این زمان باید امسال به حداقل ممکن کاهش یابد.
عارف تأکید میکند: امسال بهترین فرصت برای تأمین سرمایه است. نگاه ما به سرمایههای داخل کشور است، اما به این منابع محدود نمیشویم، باید به سرمایهدار تضمین دهیم تا سرمایه خارجی هم وارد شود. معاون اول رئیسجمهور میگوید: در عین حال که خصوصاً در زمینه واردات و صادرات سراغ راهکارهای سرعتبخش رفتهایم، تلاش میکنیم مسیرهای شفافتری که جلوی سوءاستفاده را هم بگیرد، در دستور کار قرار دهیم. وی میافزاید: باید به گونهای عمل کنیم که هر جا احساس شود از قانون سوءاستفاده صورت میگیرد با سرعت جلوی آن مسدود شود. راهبرد دولت این است که امور، پیشرفت سریعتری داشته باشد و این مهم خصوصاً در بحث سرمایهگذاری در تولید و همچنین در حوزه ترخیص کالاها از گمرکات، اهمیت بسیار زیادی دارد. عارف با تأکید بر اینکه بیاعتنایی و نگاههای لحظهای به تولید ضربه میزند، تأکید میکند: با ابلاغ برنامه سال، سعی خواهیم کرد جلوی این آسیبها به صورت جدی گرفته شود، ما معتقدیم حمایت از تولید و سرمایهگذاری در تولید، وظیفه یک دستگاه خاص نیست بلکه همه باید پای کار بیایند و برای تسریع در کارها و شفافسازی در امور، تلاشمان را چندبرابر کنیم.