جوان آنلاین: کانال تلگرامی مرکز مطالعات پاکستان در مطلبی به این پرسش پاسخ داد که چرا آمریکا همچنان به همکاری امنیتی با پاکستان نیاز دارد:
علیرغم گسترش روابط واشنگتن و دهلینو برای مقابله با چین، آمریکا همچنان نمیتواند وابستگی خود به همکاریهای امنیتی با پاکستان را قطع کند. مایکل کوگلمن، پژوهشگر ارشد اندیشکده ویلسون، در یادداشتی در «تایمز ایندیا» به دلایل این وابستگی پرداخته است.
دلیل اصلی
بخش عمده گروههای شبهنظامی که تهدیدی برای منافع آمریکا به شمار میروند، در خاک پاکستان حضور دارند یا از حمایت غیرمستقیم نهادهای امنیتی این کشور بهره میبرند. از این رو، واشنگتن برای پیشبرد اهداف ضدتروریستی خود ناچار به تداوم همکاری با اسلامآباد است.
شراکت ناگزیر
با وجود بیاعتمادی عمیق میان دو طرف، آمریکا به اطلاعات میدانی و ظرفیت عملیاتی پاکستان در مبارزه با تروریسم نیاز دارد؛ شراکتی که اجتنابناپذیر، اما پرهزینه است.
نگرانی هند
این وابستگی، نگرانیهای هند را تشدید کرده است. دهلینو که از فعالیت گروههایی، چون لشکر طیبه در پاکستان نگران است، به همکاری بدون قید و شرط واشنگتن با اسلامآباد با دیده تردید مینگرد و این موضوع میتواند مانعی در توسعه همکاریهای هند و آمریکا باشد.
راهکار پیشنهادی
کوگلمن پیشنهاد میدهد آمریکا برای کاهش این هزینه، سیاستهای مشروطتری علیه پاکستان اعمال کند؛ از جمله فشار برای توقف حمایت از گروههای شبهنظامی و محدود کردن کمکهای نظامی.
به باور این کارشناس، اگر آمریکا خواهان ثبات پایدار در جنوب آسیاست، باید در روابط خود با پاکستان بازنگری کند و مسیر تقویت شراکت با هند را با جدیت بیشتری دنبال نماید.
در همین حال، خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان، هفته گذشته اذعان کرد اسلامآباد برای مدت سه دهه، در پروژههای امنیتی «کثیف» به نیابت از آمریکا، غرب و بریتانیا مشارکت داشته و این را «اشتباه» بزرگی دانست که بهای سنگینی برای پاکستان به دنبال داشته است.