گروههای جهادی از بدو تشکیل تاکنون با کمک خیرین توانستهاند تأثیر قابل توجه و ملموسی در عرصه کمک به محرومان و نیازمندان داشته باشند و به نوعی بازوی توانمندی برای دستگاههای فعال شناخته شوند. هم اکنون جهادگران در زمینههای مختلف پزشکی، اقتصادی، اشتغالزایی، آموزشی، عمرانی، فرهنگی و هنری ورود پیدا کردهاند و هر جا که ردی از فعالیتهای جهادی در آن عرصه بوده، بیشک به بهترین شکل ممکن به نتیجه رسیده است. یکی از این گروهها «ندای مهدی (عج)» در سیستانوبلوچستان است که از حدود ۱۰ سال پیش مشغول خدماترسانی به نیازمندان و ساکنان مناطق حاشیهای و کمبرخوردار است. برای اطلاع از عملکرد و برنامههای این گروه به شهر زاهدان رفتیم تا با حجتالاسلام سیدهاشم عبادی، مسئول آن گفتوگویی داشته باشیم.
گروه جهادی ندای مهدی (عج) از چه سالی و با چه هدفی تشکیل شده است؟
سال ۱۳۹۲ بود که گروهی از جوانان گرد هم آمدند با همفکری و استفاده از توانایی و تخصصشان به مناطق محروم بروند و یاریرسان هموطنان کمبرخوردار خود باشند. عملاً این گروه خودجوش در آغاز فعالیت خود در امر خدمترسانی به محرومان وارد میدان شدند و کمکم مباحث فرهنگی، پزشکی و عمرانی را هم در دستور کار خود قرار دادند. حالا گروه جهادی ندای مهدی (عج) یکی از فعالترین گروههای ثبتشده در سامانه بسیج سازندگی و بازوی کمکرسان سپاه پاسداران به شمار میآید که با حضور جمعی از جوانان و نوجوانان، دغدغه خدمت به همنوعان خصوصاً در نقاط مختلف سیستانوبلوچستان را در اولویت فعالیتهای جهادی خود قرار دادهاند و در عرصههای مختلف خدمترسانی میکنند.
در حال حاضر گروه با چند جهادگر فعالیت میکند؟
این گروه جهادی هم اکنون بیش از ۱۰۰ عضو دارد که برای حضور در اردوهای مختلف هر بار حدود ۷۰ نفر آماده اعزام میشوند. تقریباً ۴۰ نفر خواهر و ۶۰ نفر برادر در عرصههای محرومیتزدایی، کارهای عمرانی و ساخت خانه و سرویس بهداشتی، توزیع جهیزیه و بستههای کمکمعیشتی و همچنین رساندن نوشتافزار و بستههای بهداشتی به دست خانوادههای نیازمند فعالیت میکنند.
این جهادگران در ایام کرونا هم توزیع ماسک و مواد ضدعفونیکننده و شستوشو و ضدعفونی کردن معابر، توزیع البسه و طبخ غذا و کارهای دیگر را در برنامه داشتند. در آن زمان ارائه خدمات بیمنت به مردم نیازمند در مناطق کمبرخوردار و حاشیهنشین به صورت روزانه انجام میشد. گروههای جهادی نماد تلاش خداپسندانه در عرصه خدمت به مردم هستند. جهادگرانی که مشغول خدمترسانی، محرومیتزدایی و ساختوساز در مناطق محروم و حاشیهنشین هستند، از اجر معنوی برخوردار و خدمت بیمنت آنان مورد رضایت خداوند و مردم است. شعار جوانان این منطقه برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری است که فرمودند «با کار جهادی بنبستها میشکند.»
گروه جهادی ندای مهدی (عج) در رابطه با مباحث فرهنگی هم اقداماتی داشته است؟
ابتدا باید گفت که اعضای این گروه جهادی بدون کوچکترین چشمداشت و به صورت آتشبهاختیار وارد میدان عمل میشوند. خدماتی که از سوی این گروههای جهادی ارائه میشود، به صورت رایگان است. الگوی جوانان فعال در این گروهها سیره و منش شهداست و تفکر و روحیه آنان جهادی و بسیجی است و با این تفکر پا در رکاب، برای رفع مطالبات مردم گام بردارند. یکی از مهمترین عرصههای فعالیت این گروه جهادی، کارهای فرهنگی است. به ویژه در مناسبتهای مختلف ملی و مذهبی که با برپایی ایستگاههای صلواتی، کاروان شادی در مناطق مختلف و نورافشانی در شبهای منتهی به اعیاد و همچنین طبخ و توزیع غذا، برنامههای سخنرانی و اهدای جایزه و ... اقدام به ارائه فعالیت میکند. طبخ و توزیع سالانه حدود ۱۵هزار پرس غذای گرم و سرد، توزیع ۱۰سری جهیزیه به نیازمندان شناساییشده از سوی گروه جهادی، ساخت و تجهیز ابزار و وسایل برای تکمیل بیش از ۵۰چشمه سرویس بهداشتی با کمک خیرین و توزیع حدود ۱۰هزار بسته معیشتی از دیگر خدماتی به شمار میرود که از طرف گروه جهادی ندای مهدی (عج) طی سال گذشته تاکنون انجام شده است.
چند خانواده زیر پوشش و حمایت این گروه جهادی قرار دارد؟
حدود ۳۰۰خانواده شیعه و سنی در شهرستانهای زاهدان، زابل و سراوان تحت پوشش این گروه جهادی هستند. یکی از موضوعاتی که در عرصه محرومیتزدایی در دستور کار قرار دارد، قبل از هر چیز اتحاد شیعه و سنی در این منطقه را میرساند. جهادگران میدانند باید به همنوعان خود کمک کنند و فرقی نمیکند نیازمندان در کدام دین و آیینی باشند. ما دستورات اسلام را پیاده میکنیم و همین بهترین اتفاق است. تهیه و توزیع لوازمالتحریر در بین دانشآموزان بسیار مهم است، چون معتقد هستیم هیچ دانشآموزی نباید از تحصیل باز بماند. در این راستا حدود ۴ هزار بسته نوشتافزار با رعایت و حرمت کرامت انسانی بین دانشآموزان بیبضاعت شناسایی شده، اهدا شده است.
چه اقدامات دیگری تاکنون داشتهاید؟
تأمین گوشت گرم گوسفند و مرغ برای خانوادههای بیبضاعت در ایام مختلف سال از دیگر اقدامات این گروه جهادی است. بر همین اساس ذبح ماهانه دو گوسفند و توزیع گوشت بین افراد و خانوادههای نیازمند انجام میشود، علاوه بر آن کمک به سادات نیز در دستور کار است. گروههای جهادی تشنه خدمت به مردم در تمامی بحرانها و عرصهها هستند. با توجه به شرایط بحرانی ناشی از بارندگی، جاریشدن آب در معابر و سیلاب یا ورود آب به منازل مناطق حاشیهای و بروز خسارت به حاشیهنشینان علاوه بر تلاش بسیج و سپاه و دستگاههای اجرایی، اعضای این گروهها نیز همیشه پای کار هستند و اقدام به ارائه خدمت به مردم میکنند.
آیا در رابطه با مسائل بهداشت و درمان هم جهادگران برنامهای دارند؟
بله. در بحث ارائه خدمات بهداشتی- درمانی طرحهای خوبی ارائه شده است که جهادگران متخصص همراه دیگر جهادگران به خدماترسانی در زمینههای مختلف میپردازند. تلاش جهادگران بر این اساس است که با شناسایی بیماران نیازمند به ویژه در مناطق حاشیه شهرها، آنها را برای مداوا به مؤسسات خیریه معرفی میکنند تا از رنج بیماری آنها کاسته شود، البته در سنوات گذشته این روند با همکاری کادر بهداشت و درمان صورت میگرفت. در کنار این کار وقتی یک گروه جهادی به منطقه محروم و کمبرخورداری میرود، چندین نفر از دانشجویان یا فارغالتحصیلان رشتههای مختلف پزشکی و دندانپزشکی هم حضور دارند تا خدمات اولیه، ویزیت و بخشی از کارهای درمانی را در همان جا انجام دهند.
نقش گروههای جهادی و به صورت خاص جهادگران ندای مهدی (عج) را در رفع مطالبات و نیازهای مردمی چطور ارزیابی میکنید؟
برای کمک به نیازمندان باید با همت جهادی ابتدا از نزدیک مشکلات و دغدغههای مردم را دید و حتی سعی کرد در آن فضا زندگی کرد. این چیزی است که ما در انجام امورات جهادی با آن مواجه شدهایم و میطلبد که مسئولان هم جهادی پایکار باشند و برای رفع مشکلات و معضلات و مطالبات مردم تلاش کنند، امید که توفیق خدمت همیشگی به مردم را داشته باشیم. در این راه قطعاً انجام فعالیتهای خیرخواهانه و دعای خیر نیازمندان برکات زیادی در زندگی فردی ما داشته است، از جمله این برکات تقویت امید به زندگی و ایجاد انگیزه برای حضور در محلات کمبرخوردار و حاشیهنشین، ترویج روحیه نشاط و کار و ایجاد باور در میان اهالی این مناطق نسبت به تواناییهای بومی خود برای حل مسائل و مشکلات آنهاست.
در توفیق کارهای جهادی همین بس که اعضای این گروه جهادی به صورت آتشبهاختیار برای پیگیری خواستههای مردمی گام برمیدارند. خیران و افراد علاقهمند و کسانی که واقعاً پایکار هستند، خودشان به صورت خودجوش در این مسیر همراه ما میشوند و گاهی اوقات با ارسال یک پیامک یا برقراری تماس تلفنی با خیران در جهت رفع مشکلات مردم تلاش و بهحمدالله معضلات را حل میکنیم.
درست است که مردم، گروههای جهادی را حلال مشکلات میدانند، اما همین گروهها هم درگیر مشکلاتی هستند. جهادگران برای ارائه خدمات بهتر به چه امکاناتی نیاز دارند؟
یکی از عمده مشکلات در بحث ساختوساز خانههای محرومان است. با توجه به اینکه این خانهها در مناطق حاشیهنشین و فاقد سند هستند، در زمان ترمیم و بازسازی آنها متأسفانه شهرداری مانع تداوم کار میشود. از سوی دیگر موازیکاری و عدمیکپارچگی بین دستگاههای اجرایی و گروههای جهادی یکی دیگر از چالشهاست که همخوانی و همکاری در این زمینه حرف اول را میزند. گروههای جهادی میتوانند نقش مهمی در حل مشکلات جامعه و در صدر آنها مشکلات اقتصادی شامل فقر و مشکلات معیشتی داشته باشند. خدمترسانی به محرومان و نیازمندان مشی و روش اسلام است و گروههای جهادی با خدمت بیشتر به مردم میتوانند به وظیفه خود برای معرفی چهره واقعی اسلام به جامعه عمل کنند. گروههای جهادی از دل مردم شکلگرفته و برای خدمت به مردم در حال فعالیت با محوریت «خدمت بیمنت» هستند. گروههای جهادی در کنار تمامی نهادهای دولتی و حمایتی، در راستای محرومیتزدایی از سطح جامعه فعالیت میکنند و تاکنون نیز توانستهاند مشکلات قابلتوجهی از مردم خصوصاً ساکنان مناطق حاشیهنشین را حل کنند. در قالب گروههای جهادی، افراد مختلف از هر دین و مذهب و جنسیتی، در کنار هم به هموطنان ساکن در مناطق محروم خدمت بیمنت میکنند، اما برای تسریع این امور نیازمند توجه همگانی و تسهیل امور هستیم.
در این میان، به غیر از جهادگران چه کسانی بیشترین نقش را در کمکرسانیها بر عهده دارند؟
خیرین و دستگاههای حمایتی میتوانند از ظرفیت گروههای جهادی برای انجام نیت خود در حوزه کمک به محرومان بهرهگیری کنند چراکه اعضای این گروهها، نهتنها نیازمندان و خانوادههای کمبرخوردار را از قبل شناسایی کردهاند بلکه عمده مشکلات آنان را میدانند و بهتر میتوانند به آنان خدماترسانی کنند.
اگر قرار باشد خاطرهای از دوران خدمت به محرومان عنوان کنید، به چه موردی اشاره میکنید؟
به یاد دارم ماه مبارک رمضان بود که بعد از اقامه نماز ظهر اقدام به توزیع بستههای معیشتی بین خانوادههای نیازمند «بدون سرپرست» کردیم، در همین حین یک خانم دستهایش را به سمت آسمان بالا گرفته بود و دعا میکرد و میگفت «از زندگیتان بهره ببرید مادر»، به قدری این دعا برایمان لذتبخش بود که بهترین خاطرهمان شد یا هنگامی که برای منطقه سیستان اقدام به ارسال بستههای معیشتی میکردیم، خانوادههای زیادی تماس میگرفتند و قدردانی و دعای خیر میکردند که این دعاها برکات زیادی برای ما دارد. حالا از افراد خیر درخواست میکنم کمکهای خود را از طریق گروههای جهادی برای کمک بیواسطه به نیازمندان اهدا کنند، ضمن اینکه هم اکنون ۲ هزارو۱۳۰ گروه جهادی تحت پوشش سپاه پاسداران در نقاط مختلف سیستانوبلوچستان در حال ارائه «خدمت بیمنت» به مردم هستند.