با وجود اینکه حمله ناجوانمردانه ارتش بعثی عراق به میهن اسلامی در شرایط بههم ریخته ایران پس از انقلاب و عدم آمادگی نیروهای مسلح و آشوبهای گروهکهای تجزیهطلب و برانداز و همچنین حمایت همهجانبه قدرتهای منطقهای و جهانی از متجاوزان صورت گرفت، اما سرانجام پس از هشت سال نبرد نابرابر، متجاوزان بدون دستیابی به هیچکدام از اهداف اعلامی خود مجبور به عقبنشینی شدند و این جنگ نابرابر به عنوان بخشی از تاریخ حماسه و افتخار ملت بزرگ ایران اسلامی برای کشور عزیزمان به ثبت رسید. بیتردید یکی از عوامل سرنوشتساز در آن دوران سخت، حضور جوانان رشید، دلیر، با اخلاص و از جان گذشتهای است که در جایگاه خطیر فرماندهی ایفای نقش کردند؛ جوانانی که برای ادای وظیفه و رسالت خویش در دفاع از نظام و میهن اسلامی تا ایثار جان و پذیرش مرگ سرخ در میدان نبرد ایستادند و شرایط عبور از پیچ تاریخی سخت و جنگ نابرابر را فراهم آوردند. شهیدانی، چون شهبازی، همت، جهان آرا، حسن باقری، حاجقاسم سلیمانی، صیاد شیرازی، کاظمی، زینالدین، کاوه و خرازی که در رده سازمانی تیپ به بالا ایفای نقش کردند، جملگی در دهه سوم عمر خویش و اوج جوانی بودهاند و در حماسههایی، چون فتح خرمشهر نقش کلیدی ایفا کردهاند. از این رو نام و یاد این عزیزان با حماسه و رشادت پیوند خورد، و هر زمان که بزرگداشت حماسهای از دوران دفاع مقدس همچون سالروز آزادسازی خرمشهر مطرح باشد، نقش این عزیزان هم چشمنواز و افتخارآفرین به حساب میآید.
در سالیان اخیر گردهماییهایی تحت عنوان قهرمانان خطشکن برای تجلیل از فرماندهان یگانهای رزم در دوران دفاع مقدس، برگزار میشود که باید از آن به عنوان یک سنت حسنه و ضروری برای ترویج فرهنگ حماسه و ایثار و تقویت هویت فرهنگ دفاعی و حماسی کشور یاد کرد. با وجود اینکه جنگ خسارات و تلفاتی را به کشور تحمیل کرده، اما فرصتی برای تجلی و ظهور حسنات و فضائل و ارزشهای معنوی ملت بزرگ ایران اسلامی نیز فراهم کرده و گنجینهای معنوی وفرهنگی را برایمان پدید آورده است.
بهترین نمادها و نمودهای این فرهنگ حماسی و فضیلتهای آن، فرماندهان دلیر و شجاع آن دوران سخت هستند که تعدادی از آنان به شهادت رسیده و تعدادی در قید حیات هستند و سیمای نورانی آنان یاد و خاطره رشادتها، ایثارگریها و افتخارآفرینیها را بازتاب میدهد. تجلیل از این عزیزان و بزرگداشت یاد آنان چند پیامد و کارکرد فرهنگی و معنوی برای جامعه امروز ما به ویژه برای نسل نوجوان و جوان دارد؛
۱- اثبات اینکه میتوان با توکل بر خداوند و اتکا به توان و ظرفیت درونی از گردنههای سخت، عزتمندانه عبور کرد. ۲- میتوان از هرگونه تهدید و سختی حتی در تراز جنگی تحمیلی و نابرابر فرصتی برای رشد و تعالی و اثبات شایستگی و لیاقت جوانان این مرز و بوم فراهم آورد. ۳- در حوادث بزرگ و تاریخی به ویژه حوادث سخت و خطیر، این جوانان هستند که نقش محوری و سرنوشتساز را بر عهده میگیرند. ۴- در صورت اعتماد به جوانان و میدان دادن به آنان میتوان با تکیه بر شهامت، نوآوری، ابتکار و انرژی مادی و معنوی آنان بر هرگونه سختی فائق آمد و هر گره پیچیدهای را باز کرد.
پیدا است امروز هم، همین شایستگی و لیاقت در جوانان میهن اسلامی وجود دارد و ظهور و اثبات آن نیازمند همان اعتماد و میدان دادن در آن دوران سخت است. همانگونه که میداندار اصلی شرکتها و مجموعههای دانشبنیان و فناوریهای پیشرفته در کشور جوانان غیور ایرانی هستند.
هرجا میدان برای جوانان گشوده شود، تکرار همان حماسههای بزرگ دفاع مقدس نیز محتمل و حتی قطعی است. از آنجا که ادامه و تکرار افتخارات و حماسهها به ایفای نقش محوری توسط جوانان گره خورده، کاروانسالار عزت و افتخار، رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب، این جوانان را مخاطب اصلی قرار داده و تداوم راه عزت و استقلال را از آنان طلب میکند.