کد خبر: 1105463
تاریخ انتشار: ۲۹ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۰
مرجعی که تا پایان حیات اندیشه و عمل مبارزاتی را ترک نگفت
اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، زندگی سیاسی و مبارزاتی زنده‌یاد آیت‌الله‌العظمی سیدمحمد تقی خوانساری را بازخوانده است. این پژوهش توسط شکرالله اسدی مبرهن تدوین یافته و پژوهشگاه تاریخ معاصر ایران، به انتشار آن همت گمارده است
محمدرضا کائینی

اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، زندگی سیاسی و مبارزاتی زنده‌یاد آیت‌الله‌العظمی سیدمحمد تقی خوانساری را بازخوانده است. این پژوهش توسط شکرالله اسدی مبرهن تدوین یافته و پژوهشگاه تاریخ معاصر ایران، به انتشار آن همت گمارده است. ناشر در دیباچه‌ای بر این کتاب، در باب جامعیت شخصیت آیت‌الله و نیز زندگی و زمانه او چنین آورده است:
«شناخت نهاد مرجعیت، می‌تواند ما را در استفاده بهینه از ظرفیت بزرگ و مؤثر آن در پاسداری از مرز‌های سیاسی و اعتقادی یاری کند. این شناخت همچنین می‌تواند موجب مستحکم‌تر شدن مؤلفه‌های هویت‌ساز، در شکل دادن به شخصیت نسل جوان جامعه ما شود. اثری که اکنون تقدیم علاقه‌مندان به‌ویژه نسل جوان ایران اسلامی می‌شود، گام کوچکی در راستای معرفی چهره‌ای درخشان از سلسله جلیله مرجعیت شیعه است. شخصیتی که پس از بالیدن در مکتب تشیع، در هنگامه‌ای که استعمار قصد نابودی بین‌النهرین و الحاق آن به هند بریتانیا را داشت، به دلیل دست‌اندازی به یک کشور اسلامی و طمع به سرزمینی که ناموس شیعه (عتبات عالیات) در آن قرار داشت، به جهاد با دشمن سفاک برخاست و ضمن جهاد، چهار سال اسارت در اردوگاه‌های دشمن را نیز به جان خرید و تا مرز شهادت پیش رفت. سپس با آزادی از زندان انگلیسی‌ها و در دوره سیاه دیکتاتوری رضاخانی، در کنار آیت‌الله‌العظمی حائری یزدی به تقویت حوزه پرداخت تا ظرفیت مبارزه با استبداد و استعمار را بالا ببرد. در عین حال به مقابله با کشف حجاب و سیاست ضد فرهنگی پهلوی پرداخت. در سال‌های اشغال ایران توسط متفقین و خشکسالی آن سال‌ها، نماز باران خالصانه آیت‌الله خوانساری که منجر به نزول باران رحمت الهی بر این سرزمین شد، قدرت نهایی معنوی‌ای بود که جایگاه مرجعیت شیعه را به رخ اشغالگران و عوامل داخلی آن‌ها کشید. حضور مؤثر این عالم بزرگ شیعه در مبارزات ملی شدن نفت در ایران نشان داد که ذره‌ای از استعمارستیزی این عالم دینی، به رغم گذر زمان و چشیدن طعم اسارت در اردوگاه انگلیسی‌ها کاسته نشده است. آیت‌الله خوانساری شخصیت جامعی داشت. شجاعت، دیانت، علم، صداقت، وفاداری، استقامت و پایداری، عبادت و تقوا از وجوه شخصیتی ایشان بود. همانگونه که اشارت رفت، یکی از بزرگ‌ترین مشخصه‌های زندگی آیت‌الله خوانساری در تاریخ، اقامه نماز استسقا (نماز باران) توسط ایشان است. اقامه فریضه نماز باران توسط آن بزرگ، برای مسلمین موجب افتخار و مباهات شد و همه در برابر عظمت اسلام، سر تعظیم و تکریم فرود آوردند. نماز باران در اوضاع ویژه حضور نیرو‌های متفقین، مجتمع از نیرو‌های انگلیسی، روسی و امریکایی در قم نگاه‌ها را به یکباره متوجه عالمی روحانی و شخصیتی ربانی از پیشوایان مذهبی شیعه در حوزه علمیه قم کرد. واقعه‌ای عظیم و حادثه‌ای مهم در مقطعی از تاریخ ایران. اکنون در گرماگرم بیداری اسلامی در کشور‌های اسلامی، بررسی حیات پربار عالمانی نظیر آیت‌الله‌العظمی خوانساری که عمر خود را در جهاد علمی، سیاسی و فرهنگی در راه اعتلای اسلام، تشیع و صیانت از سرزمین‌های اسلامی به‌ویژه ایران اسلامی صرف کرد، ضمن آشنا ساختن نسل جوان ایرانی و مسلمانان با چنین ذخایری ارزشمند و روشنگر، راه ما در مسیر مبارزه با استکبار و ریشه‌کن کردن آن از سرزمین‌های اسلامی را نشان می‌دهد. به امید چنان روزی و فرا رسیدن فرج نهایی در سایه ظهور منجی موعود.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار