جوان آنلاین: رسانه آمریکایی در مطلبی با اشاره به فاصلهگیری نسبی واشنگتن از رژیم صهیونیستی، گزارش داد که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور این کشور از «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم اشغالگر ناامید شده است.
به گزارش ایسنا، و به گزارش شبکه خبری «سیانان»، پس از ۱۹ ماه بمباران غزه، رژیم صهیونیستی اکنون از سوی منابعی غیرمنتظره – از جمله برخی از نزدیکترین متحدان غربی خود - با فشار فزایندهای مواجه است. به دلیل تصمیم رژیم صهیونیستی برای گسترش جنگ و تلاش برای «فتح» کامل غزه، صبر این کشورها لبریز شده است؛ اقدامی که با طرحهایی برای کوچ اجباری کل جمعیت نوار غزه به جنوب و مسدود کردن تمامی کمکهای بشردوستانه بهمدت ۱۱ هفته همراه بوده است.
بریتانیا مذاکرات تجاری با رژیم صهیونیستی را متوقف کرده و تحریمهایی علیه شهرکنشینان افراطی در کرانه باختری اعمال کرده است. کانادا و فرانسه نیز تهدید به اعمال تحریمهایی مشابه کردهاند. اتحادیه اروپا - که بزرگترین شریک تجاری رژیم صهیونیستی است - در حال بازنگری در توافقنامه تاریخی همکاری با این رژیم است.
سازمانهای امدادی هشدار دادهاند که وضعیت انسانی در غزه به سطحی فاجعهبار رسیده است. «تام فلچر»، رئیس امور انساندوستانه سازمان ملل، هفته گذشته از جامعه جهانی خواست «با قاطعیت برای جلوگیری از نسلکشی» اقدام کند. به گفته وزارت بهداشت غزه، دهها نوزاد بر اثر سوءتغذیه جان باختهاند و بیش از ۵۳ هزار نفر از زمان آغاز جنگ غزه به شهادت رسیدهاند.
آنچه این بار متفاوت است، موضعگیری صریح برخی از نزدیکترین متحدان رژیم صهیونیستی در انتقاد از این رژیم است؛ تغییری قابلتوجه در رویکرد نسبت به تلآویو.
«هیو لاوت»، کارشناس ارشد در شورای روابط خارجی اروپا به سیانان گفت: «تا همین ۲ سال پیش، تصور اینکه اروپا حتی درباره بازنگری در توافقنامه همکاری با اسرائیل حرف بزند، غیرممکن بود. این مسئله یک تابو محسوب میشد.»
این توافقنامه که ۲۵ سال قدمت دارد، انواع مختلفی از همکاری از جمله تجارت آزاد و همکاریهای علمی را پوشش میدهد. لاوت افزود: «همین که امروز این موضوع بهطور جدی در حال بررسی است، نشانهای از نهتنها افزایش نارضایتی، بلکه بهوضوح خشم در برخی پایتختهای اروپایی از عملکرد اسرائیل در غزه است.»
«آریه رایش»، استاد حقوق تجارت بینالملل و حقوق اتحادیه اروپا در دانشگاه برایلان ضمن طرح این ادعا که اعمال فشار خارجی بر رژیم صهیونیستی ممکن است نتیجه عکس داشته باشد، اذعان کرد که اقدامات اخیر برخی از متحدان رژیم صهیونیستی نشان میدهد «پنجره استفاده از نیروی نظامی در حال بسته شدن است» و هشدار داد: «اگر این روند ادامه یابد، حفظ روابط عادی با بسیاری از کشورهای غربی بسیار دشوار خواهد شد.»
رژیم صهیونیستی تاکنون تهدیدهای متحدان غربیاش را نادیده گرفته است. «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر این رژیم این کشورها را متهم کرده که با فشارهای خود «جایزهای بزرگ» به حماس دادهاند. وزارت خارجه رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرده است که «فشار خارجی مسیر اسرائیل را در نبرد برای بقا و امنیت در برابر دشمنانی که به دنبال نابودیاش هستند، تغییر نخواهد داد.»
به گزارش سیانان، این قاطعیت در ادامه جنگ ناشی از این باور نتانیاهو است که حداقل فعلاً میتواند بر حمایت ایالات متحده تکیه کند. گرچه برخی از نزدیکترین متحدان این رژیم، یعنی کانادا، بریتانیا و فرانسه در حال تجدید نظر در حمایت تسلحیاتی خود هستند، به نظر میرسد که آمریکا همچنان پشت رژیم اشغالگر ایستاده است.
ترامپ به حمایت ادامه میدهد، اما از نتانیاهو ناامید است
ایالات متحده بهعنوان مهمترین متحد رژیم صهیونیستی بیشترین تأثیر را بر کابینه نتانیاهو دارد. اگرچه برخی از اعضای دولت ترامپ از وضعیت انسانی وخیم در غزه انتقاد کردهاند، اما هیچ نشانهای از تمایل به اعمال اقدامات تنبیهی علیه رژیم صهیونیستی از سوی واشنگتن وجود ندارد.
با این حال، «هیو لاوت» از شورای روابط خارجی اروپا گفت که نمیتوان از تداوم حمایت بدون قید و شرط ایالات متحده از رژیم صهیونیستی مطمئن بود. او گفت: «من شاهد گسست روابط نیستم، اما روشن است که ورود دولت دوم ترامپ مناسبات جدیدی ایجاد کرده است.»
آمریکا در هفتههای اخیر در برخی مسائل از موضع رژیم صهیونیستی فاصله گرفته است. واشنگتن بدون اطلاع تلآویو، توافق آتشبس را با نیروهای انصارالله در یمن امضا کرد؛ همچنین بهصورت یکجانبه برای آزادی شهروند آمریکایی «ادان الکساندر» با حماس وارد مذاکره شد. طبق گزارش رویترز، آمریکا همچنین دیگر عادیسازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی را پیشنیاز سرمایهگذاری و فروش سلاح به ریاض قرار نداده است.
در واکنش به انتقاد رژیم صهیونیستی از توافق آمریکا با انصارالله، «مایک هاکبی»، سفیر آمریکا در رژیم صهیونیستی، به رسانههای صهیونیست گفت: «آمریکا برای توافقی که امنیت کشتیهایش را تأمین میکند، نیازی به کسب اجازه از رژیم صهیونیستی ندارد.»
به گفته لاوت، نتانیاهو خود را استاد بازی سیاسی آمریکا معرفی کرده و میگوید کسی است که میتواند روابط با هر دولت آمریکایی را حفظ کند؛ اما اکنون که شاهد فاصله گرفتن آشکار میان دولت ترامپ و کابینه رژیم صهیونیستی هستیم؛ وضعیتی که بر نتانیاهو ایجاد فشار کرده است.
گرچه این نارضایتیها هنوز به معنای تغییر موضع کلی آمریکا در حمایت از رژیم صهیونیستی نیست و ترامپ همچنان این رژیم را یکی از قویترین متحدان ایالات متحده میداند، اما مقامات آمریکایی به سیانان گفتهاند که ترامپ روزبهروز از نتانیاهو بیشتر ناراضی میشود.
افزایش نارضایتی داخلی از کابینه صهیونیستی
نشانههایی نیز وجود دارد که برخی در داخل رژیم صهیونیستی نسبت به پیامدهای اقدامات این رژیم در غزه نگران هستند. «یائیر گولان»، ژنرال بازنشسته ارتش و رهبر حزب دموکراتهای چپگرای رژیم صهیونیستی، روز سهشنبه هشدار داد که این رژیم «در مسیر تبدیل شدن به یک دولت مطرود» قرار دارد.
اقدامات تنبیهی پیشنهادی اتحادیه اروپا و سایر متحدان، بخشی از تلاشها برای تأثیرگذاری بر گفتمان داخلی در رژیم صهیونیستی است؛ جایی که جامعه بهشدت بر سر جنگ دچار شکاف شده است. کابینه رژیم صهیونیستی که بر ائتلافی از احزاب راست افراطی تکیه دارد، مصمم به ادامه جنگ در غزه است. اما هر هفته صدها هزار اسرائیلی در اعتراض به جنگ راهپیمایی میکنند و خواستار توافق آتشبس برای آزادی گروگانهای باقیمانده هستند.
بر اساس یک نظرسنجی منتشرشده توسط شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی در اوایل ماه میلادی جاری، ۶۱ درصد از پاسخدهندگان از پایان جنگ در ازای توافقی برای آزادی اسرا حمایت کردند، در حالیکه تنها ۲۵ درصد خواهان ادامه عملیات نظامی بودند.
تبعات کاهش روابط بروکسل با رژیم اشغالگر
رسانه آمریکایی موافقت ارتش رژیم اشغالگر با ورود «مقداری مواد غذایی پایه» به غزه را تاثیر فشارهای فزاینده بر رژیم صهیونیستی از سوی نزدیکترین متحدانش دانست. نتانیاهو هفته قبل اذعان کرد که اگر «وضعیتی شبیه قحطی» در غزه پدید آید، رژیم صهیونیستی «دیگر از حمایت جامعه جهانی برخوردار نخواهد بود.» او در بیانیهای در تلگرام نوشت حتی سناتورهای آمریکایی که «دههها از حامیان سرسخت و بیقید و شرط رژیم صهیونیستی بودهاند»، به او گفتهاند «تصاویر گرسنگی گسترده» در غزه باعث خواهد شد که رژیم صهیونیستی حمایت آنان را از دست بدهد.
اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری رژیم صهیونیستی است و تقریباً یکسوم تجارت کالایی این رژیم را تشکیل میدهد. تعلیق کامل «توافقنامه همکاری» میان اتحادیه اروپا و رژیم صهیونیستی بعید به نظر میرسد، چرا که نیازمند اجماع همه ۲۷ عضو اتحادیه است و برخی کشورها — از جمله مجارستان، که از حامیان سرسخت رژیم صهیونیستی است — قبلاً اعلام کردهاند از این اقدام حمایت نخواهند کرد.
آریه رایش، کارشناس حقوق تجارت بینالملل، گفت که طبق مفاد این توافق، هم اتحادیه اروپا و هم رژیم صهیونیستی میتوانند آن را به هر دلیلی — یا حتی بدون ذکر دلیل — لغو کنند. او افزود: «مسئله این است که در درون اتحادیه اروپا، چنین تصمیمی به اجماع نیاز دارد ... و این بسیار دشوار خواهد بود، چرا که بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه با چنین اقدامی همراهی نخواهند کرد؛ بنابراین فکر میکنم این بیشتر نوعی تهدید برای اعمال فشار است، و شاید بتوانند برخی مفاد توافق را بهطور موقت تعلیق کنند، اما پایان کامل آن را بعید میدانم.»
با این حال، به گزارش سیانان، اگر بیشتر اعضای اتحادیه اروپا خواستار تعلیق بخشهایی از این توافق باشند، بروکسل میتواند این کار را انجام دهد. حتی این اقدام نیز میتواند برای رژیم صهیونیستی هزینهساز باشد، زیرا ممکن است منجر به افزایش تعرفه بر کالاهای صادراتی این رژیم شود یا از مشارکت رژیم صهیونیستی در پروژههای مهمی مانند برنامه «افق اروپا» جلوگیری کند؛ برنامهای با بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار بودجه برای پژوهش و نوآوری.