جوان آنلاین: چند روز قبل از آزادسازی خرمشهر، در حالی که هنوز ارتباط بین نیروهای عراقی در دو طرف مرز برقرار بود، خبرنگاران به جمع نیروهای عراقی میروند و از روحیه بالای آنها گزارش میدهند. ایران در مرحله سوم عملیات سعی کرده بود محاصره خرمشهر را کامل کند، اما در چند بار تلاش موفق به این کار نشد؛ همین امر باعث غرور بعثیها شده بود. ۳۱ اردیبهشت ماه آخرین روزی بود که نیروهای دشمن در داخل خرمشهر میتوانستند ادعای پیروزی کنند.
۲۱ روز تلاش بیوقفه
عملیات الیبیتالمقدس در ۳۱ اردیبهشت ۶۱ به نقطه عطف خود رسیده بود. بعد از ۲۱ روز تلاش شبانهروزی و انجام سه مرحله عملیات، ایران ابتدا از کارون عبور کرده و جای پایی روی جاده اهواز- خرمشهر یافته بود. سپس رزمندگان در مرحله دوم به جای اینکه به سمت خرمشهر بروند، به سمت مرز رفتند تا ارتباط زمینی بین نیروهای عراقی در هر دو سوی مرز را سد کنند. در اینجا بود که بعثیها متوجه شدند، فریب خوردهاند و اگر ایرانیها بتوانند نقشه خود را عملی کنند، چندین هزار نفر از نیروهای شان در خرمشهر به محاصر میافتند.
عقبنشینی ۲ لشکر دشمن
در آن زمان دو لشکر پنجم و ششم عراق در ۱۵ کیلومتری اهواز موضع گرفته بودند. این دو لشکر از ابتدای شروع جنگ که خود را به حومه اهواز رسانده بودند تا سال ۶۱ در آن منطقه بودند و سپس موضوع محاصره احتمالی خرمشهر و بستهشدن مرز شلمچه، دشمن را به این فکر انداخت که هر دو لشکر را به سرعت از حومه اهواز خارج کرده و روی مرزها مستقر کند. در عقبنشینی این دو لشکر هر کدام از نیروهای دشمن که عقب میافتادند، به دست رزمندگان اسیر میشدند. استقرار دو لشکر ۵ و ۶ دشمن در مرزها، باعث تقویت آن شد و تلاش ایران برای رفتن به سمت خرمشهر و تنگکردن حلقه محاصره این شهر با شکست روبهرو شد.
آغاز مرحله سوم عملیات
مرحله سوم عملیات که روز ۱۹ اردیبهشت آغاز شد، چندان موفقیتآمیز نبود و نهایتاً به دلیل خستگی نیروها و تعداد قابل توجه شهدا و مجروحان، برای مدتی عملیات متوقف شد. عراق سعی میکرد ارتباط بین نیروهایش را در خاک خودش و همین داخل خرمشهر حفظ کند، وقتی دید ایرانیها عملیات را متوقف کردهاند، به تصور اینکه کل عملیات با شکست رو به رو شده با خبرنگاران خارجی مصاحبه کرده و اعلام کردند که توانستهاند حمله سنگین ایرانیها را دفع کنند.
حمله برقآسا در مرحله چهارم
این خوشحالی، اما خیلی طول نکشید، چراکه رزمندگان ایرانی به سرعت یگانهای خود را بازسازی کردند و درست در روز اول خرداد ۱۳۶۱ حمله برقآسایی را به نیروهای عراقی ترتیب دادند. این حمله در واقع آغاز مرحله چهارم عملیات الیبیتالمقدس بود که باعث شد بعثیها غافلگیر شده و مواضع خود را از دست بدهند. به این ترتیب ایران توانست مرز شلمچه را کاملاً در اختیار بگیرد و ارتباط بین نیروهای عراقی در داخل خرمشهر را با باقی نیروهایش قطع کند. با محاصره کامل نیروهای دشمن در داخل خرمشهر، خوشحالی بعثیها به یأس تبدیل شد. خبرنگاران خارجی که چند روز قبل از روحیه بالای نیروهای عراقی گزارش تهیه کرده بودند، از پیشروی سریع نیروهای ایرانی غافلگیر شده و گزارشهایی در این خصوص منتشر کردند. از بامداد روز اول خرداد تا ظهر روز سوم خرداد، تنها سه روز محاصره کافی بود تا بعثیها از شکستن خطوط محاصره ناامید شوند و به یکباره، چندین هزار نیروی مجتمع در داخل خرمشهر گروه گروه خود را تسلیم کردند.