جوان آنلاین: سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به موضعگیریهای اخیر وزیر خارجه فرانسه درباره مذاکرات هستهای با ایران و طرح درخواستهایی خارج از چارچوب مدنظر ایران، تأکید کرد که طرف مقابل به دنبال نوعی چانهزنی بیرون از اتاق مذاکره است و این موضوع برای ایران قابلپذیرش نیست.
ژان نوئل بارو، وزیرخارجه فرانسه روز جمعه طی جلسه پرسش و پاسخ در اندیشکده «شورای آتلانتیک» با بیان اینکه فرانسه از گفتوگوهایی که ایالات متحده با ایران آغاز کرده حمایت میکند، مدعی شد که ایران تهدیدی عمده برای منافع امنیتی فرانسه است. وزیر امور خارجه فرانسه که کشورش در جریان مذاکرات منتهی به توافق ۲۰۱۵ نیز نقشهای مخرب اینچنینی را ایفا کرده است، گفت که پاریس از آنچه میتواند برای اروپا یک «توافق قوی و محافظتکننده باشد» تصویر روشنی دارد و توضیح داد: «این توافق باید شامل مؤلفههایی از برنامه موشکی و همچنین فعالیتهای منطقهای ایران باشد. این محتوایی است که در اختیار مذاکرهکنندگان امریکایی قرار گرفته است.» بارو به ابزار تهدید هم متوسل شد و گفت: «اگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید کند که ایران تعهدات خود تحت برجام را نقض کرده، یا اگر تا تابستان به توافقی که بهطور کافی از منافع امنیتی ما محافظت کند نرسیم، در بازگرداندن همه تحریمهایی که ۱۰ سال پیش در زمان امضای برجام تعلیق کرده بودیم، تردید نخواهیم کرد.»
اظهاراتی بیمبنا در حقوق بینالملل
اسماعیل بقایی روز دوشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران، به پرسشی درباره تعویق نشست روز جمعه ایران با تروئیکای اروپایی در رم و اظهارات وزیر فرانسوی درباره ورود مباحث غیرهستهای در توافق احتمالی، پاسخ داد. بقایی با اعلام اینکه موضوع لغو در کار نبود و پیام خاصی نداشت، صرفاً به دلیل اینکه قرار بود این نشست در کنار مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا برگزار شود و آن نشست به دلایل لجستیکی به تعویق افتاد، این نشست نیز به تعویق افتاد، گفت: «بنابراین حتماً ما آماده هستیم که با توافق طرفین جلسه دیگری داشته باشیم.» او با انتقاد صریح از طرف فرانسوی افزود: «در مورد سایر موضوعاتی که از سوی فرانسه مطرح شده است، برای ما عجیب بود. واقعیت امر، اما این است که این قبیل سخنان سابقه داشته است. شاید هدف از بیان این اظهارات این است که به دنبال نوعی چانهزنی بیرون از اتاق مذاکره هستند که برای ما قابلپذیرش نیست. موضوع مذاکرات محدود و منحصر به موضوع هستهای و رفع تحریمهاست.» سخنگوی دستگاه دیپلماسی، ضمن دعوت از فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی برای ایفای نقش سازنده در هر روند مذاکراتی، افزود: «برخی از رفتارها و گفتارها یادآور مجموعه رفتارهایی است که در سنوات قبل شاهد آن بودیم، رفتارهایی که حتماً سازنده نبود. برخی از مواضعی که از طرف فرانسه بیان میشود، به هیچ عنوان در حقوق بینالملل مبنایی ندارد و کاملاً مغایر با حقوق بینالملل است و از لحاظ منطقی قابلپذیرش نیست.» این دیپلمات ارشد ایرانی تصریح کرد: «گفتوگوهای ایران با طرف امریکایی گفتوگوهای غیرمستقیم و متمرکز بر موضوع هستهای و رفع تحریمهاست و ما در همه مراحل، سایر طرفهای ذیربط را هم در جریان این گفتوگوها گذاشتیم؛ آماده ادامه تماسها با همه اینها بودیم. بیان برخی خواستهها یا مباحثی که هیچ ربطی به مذاکرات مرتبط با موضوع هستهای ندارد، به هیچ عنوان کمککننده نخواهد بود و مردود است.»
لزوم تحقق دیپلماسی بر مبنای احترام و منافع متقابل
بقایی در بخش دیگری از نشست دیروز، در ارتباط با اظهارات ضدونقیض دونالد ترامپ در مورد توافق با ایران هم موضعگیری کرد و گفت: «صدور این پیامهای متناقض و ضدونقیض از سوی مقامات امریکا کمککننده نیست و البته تأثیری در عزم ما بر اصرار بر مواضع اصولیمان ندارد.» وی ادامه داد: «همانطور که پیش از این گفتهایم ما آماده ورود و تداوم یک مسیر دیپلماتیک برای حل مسائل مرتبط با موضوع فعالیتهای صلحآمیز هستهای کشورمان و خاتمه دادن به تحریمها هستیم و در این زمینه ثابتقدم خواهیم بود. سیدعباس عراقچی نیز روز دوشنبه در حساب کاربری خود در شبکه ایکس، ضمن انتقاد شدید از نسلکشی نتانیاهو در غزه و ارتباط نخستوزیر صهیونیسستها با امریکا نوشت: «نتانیاهو با وقاحت تلاش میکند به رئیسجمهور ترامپ دیکته کند که در دیپلماسی خود با ایران چه کاری میتواند انجام دهد و چه کاری نمیتواند. جهان همچنین فهمیده که نتانیاهو چگونه مستقیماً در دولت ایالات متحده دخالت میکند تا آن را به فاجعه دیگری در منطقه ما بکشاند.» وزیر امور خارجه ایران و رئیس تیم مذاکرهکننده گفت: «نتانیاهو تیم شکستخورده بایدن را فریب داد تا ۲۳میلیارد دلار از پول مالیاتدهندگان امریکایی را به او بدهند. این مبلغ، در برابر هزینه هر حرکت اشتباهی که بخواهند علیه ایران انجام دهند، رقمی به شمار نمیرود.» وی تأکید کرد: «اگر هدف غایی آن طور که رئیسجمهور ترامپ بازهم گفت باشد، یعنی «تنها چیزی که آنها نمیتوانند داشته باشند سلاح هستهای است»، توافق قابل دستیابی است، اما تنها یک راه برای تحقق آن وجود دارد؛ دیپلماسی بر مبنای احترام و منافع متقابل. اقلیت «نتانیاهو- اول» در امریکا که از دیپلماسی وحشت دارند، اکنون برنامه واقعی خود را افشا کردهاند. جهان باید توجه داشته باشد که اولویت واقعی آنان چیست.»
در این نشست، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار «جوان» در مورد هشدار مقامات سلیمانیه عراق به گروهکهای تروریستی برای تخلیه مقرهای نزدیک به مرزهای ایران هم گفت: «هم دولت عراق و هم جمهوری اسلامی ایران و مقامات اقلیم کردستان بر ضرورت برقراری امنیت در دو سوی مرزها واقف هستند و خوشحال هستیم که مقامات ذیربط عراق در راستای تعهداتی که بین دو کشور وجود دارد، تلاش دارند گامهای مشخصی برای اطمینان از امنیت مرزهای مشترک بردارند.»