رئیسجمهور اوکراین بدترین روزهای خود را سپری میکند. حمله ارتش اوکراین به «کورسک» در خاک روسیه عملاً شکست خورده و در مقابل، روسها مشغول تکمیل پیشروی خود در شرق دونباس هستند. فراتر از آنچه در میدان نبرد روسیه و اوکراین میگذرد، پس زده شدن طرح وی برای پایان دادن به جنگ اوکراین، شکست دیگری را برای زلنسکی و کییف رقم زده است. اخیراً زلنسکی با رهبران بریتانیا، فرانسه و ایتالیا در مورد «طرح پیروزی» خود در برابر روسیه گفتگو کرد، اما این طرح به گونهای محترمانه از سوی پاریس و رم رد شد! حتی مواضع مقامات کاخ الیزه در حمایت از طرح پیروزی زلنسکی، جنبهای تشریفانی و تبلیغاتی دارد.
رئیسجمهور اوکراین امیدوار است با کسب حمایتهای نظامی بیشتر کشورش را برای گفتگوهای احتمالی آتشبس با مسکو در موقعیت بهتری قرار دهد، اما شرایط میدانی از یک سو و شرایط راهبردی حاکم بر حوزه روابط بینالملل، امکان تحقق این هدف را از زلنسکی و همراهانش سلب کرده است. رد درخواست عضویت فوری اوکراین در ناتو از سوی امریکا و آلمان، به وضوح نشان میدهد که نگاه ابزاری دو سوی آتلانتیک نسبت به جنگ اوکراین به قوت خود باقی است.
یکی دیگر از نگرانیهای رئیسجمهور اوکراین، پیروزی احتمالی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکاست. این انتخابات میتواند تأثیر زیادی روی سرنوشت جنگ بگذارد. از سوی دیگر روسیه این روزها زیرساختهای حوزه انرژی اوکراین را با موشک مورد هدف قرار میدهد و همین مسئله، هزینههای دوران پساجنگ یا بازسازی را برای کییف به صورت تصاعدی افزایش میدهد. حتی پیروزی هریس در انتخابات ریاست جمهوری امریکا نیز نمیتواند تضمینی برای استمرار حمایتهای کنونی ناتو از کییف محسوب شود، زیرا جنگ اوکراین میتواند تحت تأثیر یک معامله مستقیم یا حتی پنهان میان امریکا و روسیه پایان پیدا کند. عدم تابآوری افکار عمومی امریکا و اروپا در قبال جنگ اوکراین، نقش بسزایی در رویکرد ماههای آتی دولت امریکا در قبال این معادله چندمجهولی میدانی- راهبردی خواهد داشت. در این میان، آنچه اساساً برای غرب اهمیت ندارد زلنسکی و اهدافش است!
رئیسجمهور اوکراین در حالی طرح موهوم خود مبنی بر پیروزی در جنگ را با خود به کشورهای مختلف اروپایی میبرد که سیگنالهای ایجابی و مثبتی در این خصوص از سوی آتلانتیکیها دریافت نمیکند. نباید فراموش کرد که «عدم عضویت قطعی اوکراین در ناتو» مهمترین پیششرط هرگونه آتشبسی میان مسکو و کییف خواهد بود. از این رو، اعضای پیمان ناتو در برهه کنونی هرگز پیوستن اوکراین به پیمان آتلانتیک شمالی را در دستور کار قرار نداده و فعلاً تاکتیک «خرید زمان» را در قبال مطالبه کییف دنبال میکنند. مجموع این شرایط، منجر به پریشانی بیشتر زلنسکی نسبت به گذشته شده است.