جوان آنلاین: ویتکاف، نماینده امریکا در مذاکرات غیرمستقیم ایران با امریکا در اظهاراتی بیان داشته شرط توافق با ایران منع حتی یکدرصد غنیسازی در ایران است. این گفتهاو با واکنشهای بسیاری در شبکههای اجتماعی همراه بود. نمایندگان مجلس، فعالان سیاسی و کاربران شبکههای اجتماعی در نوشتههایی غنیسازی را حق مسلم ایران دانستند و آن را غیرقابل مذاکره خواندند. کاربران تأکید کردند دستیابی به این فناوری با خون شهدایی همراه بوده که اکنون گذر از آن خیانت به آنهاست. در ادامه بخشهایی از واکنشهای کاربران را مرور کردهایم.
مجتبی زارعی (خلاصه توئیت):
ویتکاف و ۲۰۰عضو کنگره امریکا گفتند اجازه حتی یکدرصد غنیسازی را هم به ایرانیها نمیدهیم! اولاً با پوزش از مخاطبان ارجمند، شما خر کی باشین، غنیسازی یک دانش فنی و بومی است. دوم اینکه به سازمان انرژی اتمی پیشنهاد میکنم قبل از اتخاذ اقدامات بازدارنده دیگر، با تشکیل گروههای علمی- تمدنی، دانش ایرانی غنیسازی را در اختیار کشورهای عقب نگه داشته شده قرار دهند، هم تأمین ارز خواهد شد و هم استکبار علمی جهانخواران شکسته میشود.
ابراهیم عزیزی:
اظهارات ویتکاف درباره منع حتی یکدرصد غنیسازی، نماد زیادهخواهی و خروج از چارچوب مذاکرات سازنده است. اگر مسیر گفتوگو بر پایه نفی حقوق ملت باشد، ادامه آن اتلاف وقت است. وزارت خارجه باید در برابر این رویکرد بایستد، مجلس نیز با تمامی ظرفیت نظارتی خود، این مسیر را رصد خواهد کرد.
کاظم غریبآبادی:
طرفهای مذاکره ما به خوبی میدانند جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه دستاوردی را که با خون شهدا و هزینههای بسیار به دست آورده است، وجهالمصالحه قرار نخواهد داد! حق غنیسازی خط قرمز قطعی ماست! توقفی هم در غنیسازی پذیرفته نمیشود.
سیدعلی موسوی:
آقای غریبآبادی نکنه توقف غنیسازی رو به هر میزان و هر مدت بپذیرید! مطمئن باشید امریکا در وعدههای اینچنینی صادق نیست.
عبدالله گنجی (بخشی از توئیت):
این چرخش ١٨٠درجهای بعد از ورود ما به مذاکرات، برای مقصرسازی ایران از وسط مذاکرات است. این خواسته فراتر از NPT است، بنابراین هدف آن فقط مقابله با رشد علمی ایران و وابسته بودن به اورانیوم از خارج است؛ چیزی که خط قرمز ایران است.
احسان منصوری:
ایده توقف غنیسازی برای اعتمادسازی سال ۱۳۸۲ در توافق سعدآباد هم اجرا شد، اما شکست خورد. غنیسازی کامل متوقف شد تا حق ایران پذیرفته شود، اما قصد غربیها این بود که توقف موقت را تبدیل به رویه بلندمدت و برگشتناپذیر کنند. نهایتاً ایران فهمید امتیازی نخواهد گرفت و توافق را ملغی کرد.
ابراهیم رضایی:
اگر سخنان امروز ویتکاف (مخالفت با غنیسازی) را موضع قطعی دولت امریکا تلقی کنیم، ادامه مذاکرات بیمعنی و بیفایده است.
سیدپیمان طاهری:
چه اصلاحطلب، چه اصولگرا، در این مورد اشتراک نظر دارند که غنیسازی جهت مصارف صلحآمیز حق مسلم ایران است، تحت هیچ شرایطی دولتمردان از این حقوق قانونی کوتاه نخواهند آمد.
کاربری با نام «رشید خان»:
ویتکاف کم بود، حالا سناتورها و نمایندههای مجلس امریکا هم گفتن ایران حق غنیسازی در هیچ سطحی و به هیچ روشی رو نداره! میشه بگین دقیقاً با کی و سر چه موضوعی مذاکره میکنین؟ #مذاکره
مهدی قاسمزاده:
وقتی ویتکاف با وجود اطلاع از خط قرمز همیشگی ایران (انجام غنیسازی در داخل) و همزمان با اعلام زمان دور پنجم مذاکرات، از عدمحق غنیسازی از سوی کشورمان سخن میگوید یعنی: ۱- درحال به مرگگرفتن برای به تب راضی کردن است. ۲- درحال زمینهسازی برای انداختن مسئولیت شکست مذاکرات بر گردن ایران است.