جوان آنلاین: بسیاری از شهرستانهای ایران به عنوان قطب تولید یک محصول و کالا هستند که حمایت از آنها میتواند علاوه بر اشتغالزایی، راه ورود این محصولات به بازارهای جهانی را باز کند و برای کشور ارزآوری داشته باشد. مبل مرند، یکی از قطبهای صنعت مبلمان کشور به شمار میآید که بیش از ۱۰ هزار نفر در آن مشغول فعالیت هستند، اما این صنعت، بهرغم قرار گرفتن شهرستان در شاهراه اقتصادی اوراسیا، هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است. هر چند مسئولان قبلی وعدههای زیادی برای حمایت از آن دادند و هرگز به آن عمل نکردند، اما حالا وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی با سفر به مرند از نزدیک صدای فعالان صنعت مبل این شهرستان را شنیده است و قولهایی داده که مرندیها امیدوارند اینبار عملی شود.
مرند دارای کارگاههای متعدد مبلسازی است و حدود ۱۰ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق فعالیت در این بخش امرار معاش میکنند، اما در کنار ناشناخته ماندن صنعت مبلسازی این شهرستان، تغییر قیمتها و رکود بازار موجب ضرر و زیان زیادی به فعالان این صنعت شده است.
روستای «اردکلو» در جوار شهر مرند و بخشی از مناطق این شهر به شهرک مبلسازی تبدیل شده است و هزاران نفر از فعالان این عرصه، در این منطقه مشغول فعالیت هستند. بیش از هزار و ۲۰۰ واحد کارگاهی مبلسازی در شهرستان مرند وجود دارد که برای توسعه این صنعت، احداث شهرک مبلسازی ضروری است.
برخی فعالان صنعت مبل مرند از کمبود امکانات گلایه دارند و میگویند چرا این همه کارگاه نباید حتی یک واحد آتش نشانی داشته باشد.
آنها از عدم بیمه آتش سوزی و بیمه کارگران انتقاد میکنند و خواستار رسیدگی سریع مسئولان هستند.
تعطیلی کارخانجات بزرگ
چند روز پیش وقتی وزیرکار، تعاون و رفاه اجتماعی به آذربایجان شرقی رفته بود، سری هم به مرند زد و از نزدیک شاهد فعالیت، مشکلات و نیازهای مبل سازان بود که در همان زمان گفت: «مرند یکی از قطبهای تولید مبل کشور است و اگر برخی زیرساختها و مدلهای اجرایی بهدرستی طراحی شود، میتوان در این حوزه تحرک ایجاد کرد. برگزاری نمایشگاههای مختلف از جمله در خرمشهر میتواند یک روش باشد.»
احمد میدری که در همایش وفاق برای سرمایهگذاری و ایران ماهر در شهرستان مرند صحبت میکرد، با اشاره به ظرفیت مرند در حوزه تولید مبل تصریح کرد: «در اجرای این فرایند، قوانین صادراتی مانند الزام به داشتن کارت بازرگانی باید با همکاری وزارت اقتصاد و گمرک اصلاح شود، همانطور که در موضوع کالابرگ شاهد تغییر فرایند بودیم، در حوزه صنایع دستی، مبل و فرش نیز باید شاهد جهش جدی باشیم. بهطور مثال، اگر یک مشتری عراقی بخواهد فرش و مبل مرند را خریداری کند، باید امکان سفارش آنلاین و ارسال آن فراهم باشد.»
وی با اشاره به ضرورت همکاری وزارت بهداشت و تعاون برای تکمیل زیرساخت درمانی و پزشکی این شهرستان ادامه داد: «سازمان تأمین اجتماعی هزینههای راهاندازی مرکز جراحی محدود در مرند را تقبل کرده و تنها تأمین پزشک آن بر عهده وزارت بهداشت است. این اقدام که یک تصمیم کارشناسی است نیازمند تفاهمنامهای میان وزارت بهداشت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و پیگیری اجرای آن را شخصاً از وزیر بهداشت انجام خواهم داد. معتقد هستم نباید وعدههایی داده شود که قابلیت اجرایی ندارند.»
آقای وزیر با اشاره به بازدید از کارخانه راکد لوله فایبرگلاس مرند «عالم آرا» زیرمجموعه شستا افزود: «این کارخانه الان بیشتر شبیه باغ است و صدای پرنده در آن شنیده میشود که نشان میدهد هیچگونه فعالیت تولیدی در آن انجام نمیگیرد و تنها یادآور خاطرات تلخ از سرمایهگذاریهای ناکام است. تأسفآور است که واحدهای تولیدی با انگیزه و عشق راهاندازی، اما اکنون به تعطیلی کشیده شدهاند.»
میدری ادامه داد: «راهکار نخست برای این شرکت، فروش است، اما متأسفانه مسیر نادرستی است و بیش از ۸۰ درصد اموالهایی که دولت میفروشد، به صندوق بازنشستگی میرود که ابهامات حقوقی دارد.»
وی با بیان اینکه نمایشگاه دائمی مبلمان و فرش در مناطق مرزی میتواند به افزایش صادرات کمک کند، افزود: «راهکار دوم، واگذاری این کارخانه از طریق اجاره ۱۵ ساله به متقاضیان است که در دو ماه قابل اجراست و در این روش ضمن حفظ دارایی بازنشستگان، پس از پایان مدت اجاره میتوان آنها را با ارزش واقعیتری به فروش رساند.»
به گفته وزیر، وضعیت این شرکت باید حداکثر ظرف دو ماه تعیین تکلیف و در قالب فروش یا اجاره واگذار شود.
میدری تأکید کرد: «با توجه به حضور سالانه بیش از ۶۰۰ هزار نفر از شهر بصره عراق در خرمشهر، ایجاد نمایشگاه دائمی مبلمان و فرش در مناطق مرزی میتواند به افزایش صادرات کمک کند.»
تأمین نیازهای بهداشت و درمان
شهرستان مرند در آذربایجان شرقی با جمعیتی حدود۲۶۰ هزار نفر فقط یک بیمارستان صد تختخوابی دارد که این بیمارستان هم به سامانههای نوین پزشکی مجهز نیست و بیماران از این بابت دچار مشکل هستند. بیماران بیمارستان یکصد تختخوابی آیتالله حجت کوهکمری مرند به دلیل کمبود فضا دچار مشکلاند و برخی از آنها که باید در محل جدا و تک اتاقی تحت مراقبت باشند، در بخشهای عمومی و همراه چند بیمار دیگر در حال مداوا هستند که این نشان از وضعیت وخیم بهداشت و درمان در مرند دارد.
وزیرکار، تعاون و رفاه اجتماعی با اشاره به ضرورت همکاری وزارت بهداشت و تعاون برای تکمیل زیرساخت درمانی و پزشکی شهرستان مرند گفت: «سازمان تأمین اجتماعی هزینههای راهاندازی مرکز جراحی محدود در مرند را تقبل کرده و تنها تأمین پزشک آن بر عهده وزارت بهداشت است.»
میدری افزود: «این اقدام که یک تصمیم کارشناسی است نیازمند تفاهمنامهای میان وزارت بهداشت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و پیگیری اجرای آن را شخصاً از وزیر بهداشت انجام خواهم داد. معتقدم نباید وعدههایی داده شود که قابلیت اجرایی ندارند.»