جوان آنلاین: ذخایر سوخت نیروگاهی در شرایط مطلوبی نیست، اگرچه عنوان میشود در ابتدای دولت چهاردهم (آغاز شهریورماه) ذخایر سوخت نیروگاهی نسبت به زمان مشابه سال قبل کاهش قابل توجهی داشته است و شاهد افت ۴۳ درصدی ذخایر گازوئیل نیروگاهها به علت عدمذخیرهسازی مناسب در ماههای تیر و مرداد بودهایم، اما دولت وفاق نیز در ماههای گذشته نتوانسته است اقدام مناسبی برای جبران عقبماندگیها انجام دهد. سه روز بعد از اعلام سخنگوی دولت مبنی بر توقف مازوتسوزی در سه استان کرج، اراک و اصفهان و احتمال قطعی منظم برق به منظور حفظ سلامتی مردم و کاهش آلودگی هوا در فصل سرد سال، از دولت خبر رسید که از امروز برنامه زمانبندی قطعی برق در استانهای مختلف از سوی وزارت نیرو رونمایی میشود. ظاهراً مثل دفعات گذشته، جبران ناترازیهای انرژی (برق) باز هم از بخش خانگی شروع و برنامهریزی قطعی برق خانگی در هفتههای گذشته در دولت و وزارت نیرو نهایی شده است. یکی از وعدههای دولت وفاق این بود که «قبل از هر اقدامی با مردم صحبت میکنیم»، دولتمردان اکنون درباره اجرای قطعی برنامهریزیشده برق خانگی باید بیشتر با مردم صحبت کنند.
صنعت برق گرفتار ناترازی است؛ ناترازیای که در کاهش سرمایه گذاری و بهره وری پایین و مشکلات شبکه توزیع برق ریشه دارد. هزینه این ناترازی که تقریباً از سال۱۳۹۲ شروع شده و از سال۱۴۰۰ به بعد در زمان اوج مصرف شدت گرفته، بر دوش مردم و صنایع است.
اگرچه عنوان میشود در ابتدای دولت چهاردهم (آغاز شهریورماه) ذخایر سوخت نیروگاهی نسبت به زمان مشابه سال قبل کاهش قابل توجهی داشته و شاهد افت ۴۳ درصدی ذخایر گازوئیل نیروگاهها به علت عدمذخیرهسازی مناسب در ماههای تیر و مرداد بودیم، اما در این دولت هم (از ابتدای شهریور تا نیمه آبان) مسئولان مربوط نتوانستند عقبماندگیهای این بخش را جبران کنند و پایینبودن سطح ذخایر سوخت مایع نیروگاهها از یک سو و دستور رئیسجمهور برای عدماستفاده از سوخت مازوت در تعدادی از نیروگاهها از سوی دیگر، در شرایطی که گازرسانی به نیروگاهها امسال زودتر از سالهای قبل محدود شده، موضوع «تولید برق پایدار» را به چالش کشیده است.
بر اساس آمارها در سال۱۴۰۲، اگرچه ظرفیت اسمی نیروگاههای کشور ۱/۷ درصد افزایش یافته، اما رشد تقاضای برق در زمان پیک ۵/۸ درصد بوده و اختلاف میان تقاضای پیک و قدرت تأمینشده در لحظه پیک در همین سال به بیش از ۱۲هزارو۴۰۰مگاوات رسیده است. کارشناسان در بحث ناترازی در صنعت برق معتقدند برای حل این بحران باید به دو سمت قضیه، یعنی هم تولید یا عرضه و هم مصرف یا تقاضای برق دقت شود. آنها تأکید دارند بهینه سازی در صنعت برق شامل طرحهای بلندمدت است و هیچ راهکاری برای بهینه سازی مصرف انرژی بدون اعمال ابزار قیمتی کارآمد نخواهد بود. به نظر میرسد در وضعیت کنونی صنعت برق، اولین مشکل به نوع سیاستگذاری در تولید و عرضه برمی گردد و اصلاح اقتصاد انرژی در اولویت قرار دارد، از همینرو ضروری است دولت در بازار انرژی نقش تنظیم گر و نظارت کننده را داشته باشد و مسیر را برای سرمایهگذاری بخش خصوصی فراهم کند.
رفع ناترازی برق با قطعی برق خانگی
سخنگوی دولت سه روز پیش در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شرط عدالت نیست برای تولید برق، بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کند. از همین رو به دستور رئیسجمهور مازوتسوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژهای دارند، متوقف میشود. میتوان برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد.»
ابتدا به نظر میرسید این اعلام سخنگوی دولت، یک پیشنهاد و طرح است، اما روز گذشته مشخص شد این تصمیم جدید دولت برای اعمال خاموشیهای برنامهریزیشده بوده است. پیگیریها نشان میدهد از امروز، خاموشیهای برنامهریزیشده برق در سراسر کشور اعمال میشود و برای اطلاع از جزئیات این خاموشیهای برنامهریزیشده باید منتظر اعلام رسمی آن از سوی وزارت نیرو باشیم.
همچنین محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور نیز اعلام کرد که پس از بررسیها و پس از دستور آقای پزشکیان به دلیل آلودگی خاص در مناطق اراک، کرج و اصفهان ناشی از مازوتسوزی (حدود ۱۶میلیون تن مازوتسوزی) که باعث آلودگی هوا و بیماری میشود، مازوتسوزی متوقف میشود. کمبود برق، انرژی و گاز داریم. برای اینکه به بخشهایی از جامعه آسیب وارد نشود، ناچاریم سوخت مازوت را در این نیروگاهها متوقف کنیم. در دولت مقرر شده است وزارت نیرو ساعتهایی را در طول سال تنظیم کند؛ مدتی که نیاز است خاموشی اعلام کند. واقعاً چارهای نداریم. ما راضی نیستیم این سم در شهرهایی مثل اصفهان، کرج، اراک و شهرهای دیگر تولید شود و ترجیح دادیم خاموشی مختصری به طور منظم و با اطلاع قبلی در طول شبانهروز اتفاق بیفتد. امیدواریم با برنامهریزیهای دولت وفاق ملی سال دیگر تولید برق و گاز اصلاح شود.
به گفته وی برای کمکردن خاموشیها باید چند درجه هوای خانه را کاهش دهیم و گاز و برق کمتری مصرف کنیم. دمای خانهها و ادارات را باید کنترل و انرژی کمتری در اتاق کار مصرف کنیم. کمی هم مشکل به دلیل ارزانی شدید و یارانهای است که پرداخت میشود. به هر حال از امروز مازوتسوزی متوقف میشود. این تصمیم عادلانه است چراکه سلامتی مردم در این مناطق حفظ میشود. قرار نیست تعدادی بمیرند تا ما برق داشته باشیم. از امروز دو ساعت خاموشی در بخش خانگی اعمال میشود و فعلاً برای صنایع برنامه ریزی نشده است. این برنامه بین ساعت۹ صبح تا ۱۷عصر خواهد بود و توزیع خاموشیها به صورت برنامهریزی شده و منظم صورت میگیرد.
عذرخواهی از مردم برای خاموشیهای احتمالی
به گزارش ایسنا، محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور پس از جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا میگوید: هوا که سرد میشود، وارونگی هوا اتفاق میافتد. یکی از علتهای اصلی کمبود انرژی و ناترازی انرژی در تولید برق و تأمین گاز نیروگاههاست. بعضی نیروگاهها ناگزیر برای تأمین برق و جلوگیری از خاموشی از مازوت استفاده میکردند.
وی درباره هماهنگی دستگاهها در قانون هوای پاک میگوید: کارگروهی داریم که دو هفته یک بار با حضور همه دستگاهها و با مدیریت خانم انصاری تشکیل میشود. به تدریج هم مشکل خودروهای فرسوده را پیگیری میکنیم که کار مهمی است. کارگروههایی تنظیم شده که به آلودگی کمتر منجر شود.
رئیس هیئت مدیره سندیکای برق: الکی نگویید مصرف مردم زیاد است
رئیس هیئت مدیره سندیکای برق خطاب به مسئولان میگوید: درباره ناترازی برق با مردم شفاف باشید و صادقه بگویید اگر با این دست فرمان جلو بروید سال آینده ناترازی به ۲۵هزارمگاوات میرسد.
حسنعلی تقیزاده اواخر شهریور ماه با تأکید بر ادامه ناترازی برق در نیمه دوم سال در گفتگو با رسانه ملی میافزاید: مردم را مقصر ندانید، الکی نگویید مصرف مردم زیاد است، مردم ما نسبت به کل دنیا برق را خیلی کم مصرف میکنند، اما متأسفانه عادت داریم گناه را گردن مردم بیندازیم. تقیزاده تأکید میکند: متوسط مصرف سرانه مردم ایران هزارو ۲۲ کیلوواتساعت در سال، در اروپا ۲ هزارو۱۲۰کیلوواتساعت و در سایر نقاط دنیا هزارو ۱۹۲ کیلوواتساعت است و عادت داریم گناه را گردن مردم بیندازیم. وی از مردم خواست در استفاده از وسایل برقی مدیریت داشته باشند و از امروز در مناطقی که نیروگاهها از سوخت مازوت استفاده میکنند از این کار منع شوند.
دستور پزشکیان در تسریع رفع موانع پیشروی سرمایهگذاران صنعت برق
در ادامه تصمیمات ضربالاجلی دولت در سه روز گذشته، رئیس جمهور دستور داد قبل از رسیدن به پیک مصرف برق، وزرا و مسئولان مربوط باید هماهنگیهای خود را بیشتر و موانع پیشروی سرمایهگذاران برق را برطرف کنند. به گزارش مشرق، مسعود پزشکیان، رئیسجمهور در جلسه «بررسی راهکارهای رفع ناترازی برق و توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر» با تأکید بر ضرورت رفع موانع پیشروی سرمایهگذاران در تولید انرژیهای پاک و بهرهگیری از فناوریهای نوین در زمینه تولید برق گفت: به دلیل فوریتی که در این زمینه وجود دارد ضمن برطرف کردن موانع پیشروی سرمایهگذاران، هر گونه مجوزی که برای پیشرفت کار لازم است، به سرعت تهیه شود و در اختیار بخش خصوصی فعال در این زمینه قرار گیرد.
رئیسجمهور با تقدیر از فعالیتهای وزیر نیرو در این زمینه افزود: برای پیشبرد سریعتر امور اولویت با سرمایهگذاران و طرحهایی باشد که سرمایه آنها آماده است، اما با موانعی در کسب مجوز و در روند بوروکراسی مواجه هستند و سپس سراغ مشکلات آن بخش از شرکتهای خصوصی بروید که نیاز به وام و تکمیل سرمایه برای حضور در این حوزه دارند.
پزشکیان اظهار داشت: برای مجوزهایی هم که صادر میشود، زمان و مهلت کافی تعیین کنید و در صورتی که در مهلت تعیینشده فعالیتی صورت نگرفت، مجوزهای صادرشده را لغو کنید. در این زمینه مشاهده شده است که برخی سرمایهگذاران در بخشهای اقتصادی مجوزهایی میگیرند، ولی بعد از چند سال هیچ کاری نکردهاند. رئیسجمهور از بخش خصوصی خواست پیشنهادهای خود را برای اجرای پروژههای تولید انرژی، به خصوص انرژیهای پاک هر چه سریعتر ارائه کند و گفت: به دلیل اهمیت رفع ناترازیها در حوزه انرژی، طی روزهای آینده جلسهای برای پیگیری موضوعات این عرصه داریم و پیشنهادهای ارائهشده در آن جلسه بررسی خواهد شد.
در این جلسه همچنین تعدادی از مدیران بخش خصوصی و سرمایهگذاران فعال در ساخت نیروگاههای برق خورشیدی و بادی حضور داشتند و به تشریح مشکلات پیشرو و راهکارهای تولید و ساخت نیروگاههای خورشیدی و بادی پرداختند که اهم آنها «مشکلات ناشی از تعیین دستوری قیمت برق از سوی وزارت نیرو»، «موانع پیشروی صدور مجوز صادرات برق در ایام غیرپیک» و «تسریع در اعطای تسهیلات» بود.