کد خبر: 1257447
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۸
کاهش سهم مسکن از کل تسهیلات شبکه بانکی رکورد زد
بازار مسکن این روز‌ها در حال ثبت رکوردشکنی‌های جدید است. کمای ساخت و ساز و نبض پایین معاملات در ۶ ماه ابتدای امسال در شرایطی وضعیت غالب این بازار بوده که کاهش سهم مسکن از تسهیلات بانکی نیز به آن اضافه شده است. بر اساس تازه‌ترین گزارش بانک مرکزی، در حالی که سهم متعارف مسکن از وام بانکی ۲۰ درصد است، اما در نیمه نخست امسال این سهم به حدود ۵ درصد کاهش یافته است.

جوان آنلاین: موضوع تحریم مسکن از سوی نظام بانکی در سال‌های گذشته یکی از مواردی است که هر از چندگاهی مطرح و بعد از مدتی به فراموشی سپرده می‌شود. سال گذشته بود که آیت الله رئیسی در خصوص ضرورت همراهی نظام بانکی در نهضت ملی مسکن و به طور کلی رونق بخش مسکن دستور اکید داده بود. اما گزارش‌ها نشان می‌دهد که به هر میزان که به این مساله تاکید شده، اما در نهایت گویا کمتر مورد توجه نظام بانکی قرار گرفته شده است! به نتایج آمار‌ها دقت کنید. در حالی که سال گذشته سهم مسکن از تسهیلات نظام بانکی هفت درصد بود در نیمه نخست امسال این رقم به ۵.۶ درصد رسیده که با اهداف ۲۰ درصدی تعیین شده شکاف قابل توجهی دارد.


علاوه بر کم توجهی بانک‌ها به پرداخت تسهیلات مسکن، گزارش‌ها حاکی از این است که در سمت تقاضای تسهیلات مسکن نیز شاهد ثبت رکورد‌های جدیدی به لحاظ کاهشی شدن هستیم.


پیش از آغاز عصر جهش قیمت مسکن یعنی در سال ۹۶، سهم وام خرید مسکن از کل تسهیلات شبکه بانکی چیزی حدود ۵ درصد بود، اما این سهم در شش ماه اول امسال به ۱.۳‌درصد کاهش یافته است.


ناگفته پیداست که دلیل این مساله را باید در ناکارآمدی مبلغ وام و البته گرانی‌های مکرر در بازار مسکن جستجو کرد. در شرایطی که به صورت متعارف وام مسکن باید ۸۰ درصد از خرید یک خانه را پوشش دهد، اما با توجه به متوسط قیمت مسکن در تهران که بر اساس آخرین آمار‌ها متری ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برآورد شده، وام مسکن فعلی در بهترین شرایط برای زوجین تنها ۷ متر و به صورت انفرادی ۳.۵ متر از قیمت کلی خانه را پوشش می‌دهد.


از سویی دیگر وام جعاله مسکن نیز بر اساس گزارش‌ها تقاضایی ندارد. دلیل این مساله هم واضح است گرانی مسکن، سود بالای وام و البته قیمت اوراق که در نهایت رقمی چشمگیر برای تعمیرات و یا خرید خانه را باقی نمی‌گذارد.


این وضعیت در کنار رکود معاملاتی بازار مسکن چشم انداز روشنی را پیش روی فعالان این حوزه قرار نداده و البته خرید خانه برای مسکن اولی‌ها را به آرزویی برای آن‌ها تبدیل کرده است. وضعیت قدرت خرید جامعه و قیمت مسکن نشان داده مدت زمان انتظار برای خرید خانه اول در بازار مسکن تهران ۱۰ برابر نرم جهانی است.


شاید یکی از راهکار‌های حل این مساله را بتوان در سیاست‌های مبتنی بر افزایش عرضه جستجو کرد، اما بازار ساخت‌وساز نیز در کما به سر می‌برد؛ بنابراین شمای کلی از بازار مسکن هم نشان دهنده کاهش تقاضا و هم کاهش عرضه است که یکی از راهکار‌های مهم عبور از این شرایط از مسیر بانک‌ها می‌گذرد. گام‌های اساسی در این شرایط کمک به بانک توسعه‌ای در بخش مسکن، جذاب شدن نرخ سود سپرده بلندمدت در بانک تخصصی و توسعه‌ای بخش مسکن با هدف کمک به تامین مالی و در نهایت اتخاذ سیاست‌های مشوق برای مشارکت سایر بانک‌ها در پرداخت تسهیلات مسکن است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار