جوان آنلاین: اقدامات راهبردی دولت شهید رئیسی، در حوزه تجارت نفتوگاز نباید کنار گذاشته شود چراکه به باور کنشگران این حوزه، ایران در سایه دیپلماسی فعال انرژی توانست به افزایش صادرات نفت و گاز کشور، مبادرت و زمینه را برای حضور در پالایشگاههای فراسرزمینی مهیا کند و پیرو همین مسیر سیاستهای مختلفی از قبیل عرضه نفت به مینی پالایشگاهها در شرق آسیا، افزایش تعاملات با کشورهای همسایه و صادرات خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها در دستور کار قرار گرفت.
سیاستگذاری دولتها از اهمیت بالایی در پیشبرد امور کشورها برخوردارست. به ویژه در شرایط تحریم، اهمیت این سیاستگذاریها بیشتر میشود. در دولت سیزدهم، سیاستها بر مبنای خودباوری و استفاده از تمام ظرفیتها و امکانات بنا نهاده شد.
در سایه دیپلماسی فعال انرژی توانستیم به افزایش صادرات نفت و گاز کشور مبادرت کنیم و زمینه را برای حضور در پالایشگاههای فراسرزمینی مهیا کنیم. سیاستهای مختلفی از قبیل عرضه نفت به مینی پالایشگاهها در شرق آسیا، افزایش تعاملات با کشورهای همسایه و صادرات خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها در دستور کار قرار گرفت. یکی از مهمترین سیاستها، استفاده حداکثری از دستاوردهای دانشبنیانی بود. دانشبنیانها در شرایط تحریم به کمک کشور آمدند و نیاز صنایع نفت و گاز را به اقلام راهبردی برطرف کردند. به این ترتیب، از یک سو، شرکتهای دانشبنیان رونق گرفتند و نخبگان مشغول به کار و پژوهش شدند و از طرف دیگر، منافع کشور حاصل شد.
دولت سیزدهم به ریاست شهید رئیسی، راهکار ایستادگی در مقابل دشمنان و اتکا به خود را انتخاب کرد. به این ترتیب به منظور پیشبرد امور در حوزههای مختلف اقتصادی از جمله انرژی چارهاندیشی شد. وزارت نفت طی سه سال گذشته بیشترین استفاده را از دستاوردهای دانشبنیانی داشت. بیشترین حجم قراردادها را با دانشبنیانها امضا و نیاز صنایع نفت و گاز به اقلام راهبردی را از این محل برطرف کرد. برخی بر این اعتقادند که دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه انرژی، بیخاصیت بودن تحریمها را برای کشوری مانند ایران که به خودباوری اعتقاد دارد؛ نشان داد. این امر علاوه بر منافع اقتصادی، برای کشور منفعت سیاسی داشت و بر عزت و اقتدار کشور افزود.
اقدامات ابتکاری دولتسیزدهم و رکوردشکنی در حوزه صادرات نفت و گاز در شرایط تحریم
اسماعیل کوثری، نماینده مجلس شورای اسلامی، در خصوص شکست رکورد ۱۷ ساله سرمایهگذاری در دولت سیزدهم و عملکرد بهتر دولت سیزدهم در این زمینه نسبت به بهترین سالهای برجام به «جوان» میگوید: زمانی که دولت روحانی به دنبال به نتیجه رساندن مذاکرات و برجام بود؛ موضوع منفعت نداشتن این روند را برای کشور مطرح کردیم. اما آقای روحانی ۱۳ نماینده مجلس را که مخالف برجام بودیم، بیسواد خواند.
وی ادامه میدهد: در آن زمان ما خواستار مناظره شدیم تا مردم خودشان بر اساس واقعیات قضاوت کنند که آیا برجام برای کشور نفع دارد یا خیر. اما آنها تن به این کار ندادند. برخی به انجام مذاکرات اعتقاد داشتند و حتی نتیجه آن را هم قبول داشتند و خواستار این بودند که به آنچه توافق شده است؛ عمل شود.
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان میکند: تیم مذاکرهکننده، برجام بسیار شتابزده عمل کرد. به جای اینکه تعهدات به صورت گام به گام عملی شود، در همان ابتدا به همه تعهدات خود عمل کردیم، درحالی که طرف مقابل به تعهداتش عمل نکرده بود. در این شرایط، غرب و امریکا به این نتیجه رسید که چرا در شرایطی که ایران به همه تعهدات عمل کرده است، تحریمها را برداریم.
کوثری میگوید: برجام با شرایطی در دولت آقایروحانی پیش رفت که کاملاً به طرف مقابل امتیاز دادیم، اما امتیازی دریافت نکردیم و دیدیم که در زمانی که برجام جریان داشت نیز چیزی عاید کشور نشد. حتی در دولت سیزدهم در شرایط غیربرجامی وضعیت بهتری به لحاظ جذب سرمایههای خارجی داشتیم.
وی ادامه میدهد: افزایش ۳۰۰ درصدی صادرات نفت خام، افزایش ۳۰ درصدی صادرات گاز به کشورهای همسایه و افزایش صددرصدی الپیجی بر اثر این موضوع به دست آمد که دولت راههای ابتکاری در دستور کار قرار داد. عملکرد دولت سیزدهم در این زمینه نشان داد که ما منتظر نمینشینیم تا دیگران برایمان تصمیم بگیرند؛ بلکه خودمان کارها را با سیاستگذاریهای صحیح و دیپلماسی فعال پیش میبریم.
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان میکند: در دولتشهید رئیسی به بررسی شرایط پرداختیم و راهکارهای مناسب برای سیاستگذاری در شرایط تحریمی و فروش نفت و گاز کشور و وصول مطالبات را پیدا کردیم. افزایش فروش نفت خام کشور از ۳۰۰ هزار بشکه به ۱ میلیونو ۵۶۰ هزار بشکه در روز بر اثر همین سیاستگذاریهای فعال و هوشمندانه رخ داد.
کوثری میگوید: عملکرد دولت سیزدهم در حوزه انرژی و فروش نفت و گاز کشور در شرایط تحریم نشان داد که پیشبرد امور شدنی است و میتوانیم بدون اینکه معطل دیگران بمانیم، کارها را پیش ببریم. دستاوردهای دولت آقای رئیسی نشان داد که میتوانیم بدون اینکه تسلیم خواستههای ناحق غرب و امریکا شویم، سیاستهای خود را پیش ببریم.
وی ادامه میدهد: فاصله گرفتن از خام فروشی و حرکت به سمت تولید فرآوردهها سیاست بسیار مناسبی است که باید در دستور کار باشد. سیاستگذاری سهامداری در پالایشگاههای فراسرزمینی که در دولت سیزدهم به اجرا گذاشته شد نیز مبنی بر اینکه از توانمندی خود برای بازسازی و احیای پالایشگاههای فراسرزمینی استفاده کنیم، ایده بسیار مناسبی است.
رشد اقتصادی ۵ درصدی کشور در دولت سیزدهم را مدیون عملکرد مثبت وزارت نفت هستیم
ابوالفضل ظهرهوند، نماینده مجلس نیز با اشاره به این موضوع که عملکرد دولت سیزدهم در حوزه انرژی بسیار عالی بود و نشان داد که تحریمها هیچ اثری ندارند به «جوان» میگوید: طی سه سال گذشته توانستیم نسبت به عملکرد دولت آقای روحانی، تولید و فروش نفت و گاز کشور را چند برابر افزایش دهیم. امیدواریم دولت بعدی که روی کار میآید به رویکرد انقلابی و تسلیم نشدن در برابر امریکا و غرب متعهد باشد و سیاستهای صحیح دولت سیزدهم را پیش ببرد.
وی ادامه می. دهد: مواردی همچون اتکا به توان داخلی و دانشبنیانی کشور که زمینهساز بهرهبرداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی، صادرات کاتالیست به روسیه و افزایش ۱۰ برابری جمعآوری گازهای فلر شد به نوعی آزمون سیاستها در دولت سیزدهم بود که نتایج موفقیتآمیزی به دنبال داشت.
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان میکند: شواهد و نتایج نشان میدهد که سیاستهای دولت سیزدهم موفقیتآمیز بوده و دولت از این آزمونها سربلند بیرون آمده است. به طور مثال، جمعآوری گازهای فلر یکی از دستاوردهای درخشان کشور طی سه سال گذشته بود. باید این سوال را پرسید که چرا این اتفاق در دولت آقای روحانی رخ نداد. چرا وزارت نفت وقت در راستای حل این مشکل گام برنداشت.
ظهرهوند میگوید: منابع و سرمایههای بالقوه در کشور ما بسیار زیاد است. این منابع در حال خروج از کشور هستند. اگر بتوانیم استفاده صحیحی از آنها داشته باشیم، جلوی فرار مغزها، تخصص و سرمایه را از کشور میگیریم. فرارها ناشی از بیتوجهی به ظرفیتهای ملی است.
وی ادامه میدهد: وزارت نفت در دولت سیزدهم آزمون خوبی را در زمینه استفاده از ظرفیتها انجام داد که نتایج مثبتی داشت. عملکرد دولت سیزدهم در حوزه انرژی طی سه سال گذشته تأکید میکند که باید به ظرفیتها و امکانات داخلی توجه داشته باشیم و به سمت استفاده حداکثری از آنها گام برداریم.
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان میکند: وزارت نفت عملکرد مثبتی در زمینه استفاده از ظرفیتها داشت. نیاز است در دیگر حوزهها نیز از این رویکرد بهره ببریم. رشد اقتصادی کشور که در دولت سیزدهم به ۵ درصد رسید؛ مدیون آزمونی است که در وزارت نفت مبنی بر استفاده حداکثری از ظرفیتها به اجرا گذاشته شد. به طور مثال، بخش صنعت کشور رشد اقتصادی نزدیک به صفر را تجربه کرده است.
ظهرهوند میگوید: رشد بالایی را طی سالهای گذشته در حوزه نفت و گاز شاهد بودیم که وقتی سرشکن شد در تمامی حوزهها رشد قریب به ۵ درصدی را برای کشور رقم زد. این رشد را مدیون سیاستگذاریهای صحیح و ابتکاری در وزارت نفت هستیم که باید در حوزههای دیگر نیز در دستور کار قرار بگیرد.
وی ادامه داد: تجربه موفقی که طی سه سال گذشته در وزارت نفت به دست آمد؛ باید به عنوان یک تجربه ملی و ساختاری در کلیت دولت عملیاتی شود و همه دستگاهها را به این سمت سوق دهیم که همین روش را در پیش بگیرند. از سوی دیگر، وزارت نفت نیز باید این مسیر را قویتر و مصممتر پیش ببرد.
عضو مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد در زمین بازی غرب و امریکا تحت عنوان سازگاری در نظام بینالملل حرکت کنیم، تحریم فلجکننده خواهد بود. در این رویکرد است که نیاز داریم با امریکا سازش کنیم و از مواضع انقلابی خود دست برداریم. ما دو گزینه بیشتر پیش رو نداریم. گزینه اول این است که به سمت خود اتکایی و اقدامات ابتکاری برویم و گزینه دوم این است که در برابر امریکا و غرب تسلیم شویم.
ظهرهوند تأکید میکند: ما باید این موضوع را از دولت نهم، دهم و سیزدهم بیاموزیم که تحریم در مقابل اقدامات ابتکاری مبتنی بر روحیه انقلابی هیچ ارزشی ندارد و میتوانیم در شرایط تحریم با خودباوری امور را پیش ببریم. نیاز است دولت بعدی روندهای صحیح دولت سیزدهم را ادامه دهد و همچنین به دنبال راههای ابتکاری برای بیاثرسازی تحریمها و پیشبرد امور کشور باشد.