کد خبر: 1238196
تاریخ انتشار: ۱۵ تير ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۰
مسیر صفرشدن سوزاندن گاز‌های فلر در دولت شهید رئیسی به سرانجام رسید
با افزایش صادرات گاز ایران می‌تواند درآمد ارزی مورد نیاز خود را به دست آورد که برای سرمایه‌گذاری در سایر بخش‌های اقتصاد نیز مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، افزایش تولید گاز می‌تواند به کاهش هزینه‌های انرژی برای مصرف‌کنندگان داخلی منجر شود و انرژی را مقرون به‌صرفه‌تر و قابل دسترس‌تر کند
سید علی موسوی

جوان آنلاین: تـوجـه به دانش‌بنیان‌ها و بهره‌بردن از دستاورد‌های آن‌ها از اهمیت بالایی در بخش نفت و گاز دولت سیزدهم برخوردار بود. دانش‌بنیان‌ها علاوه بر اینکه زمینه‌ساز خنثی‌سازی تحریم‌ها طی سال‌های گذشته شدند، سودآوری بالایی را برای‌مان رقم زدند و از هدررفت انرژی در کشور جلوگیری به عمل آوردند. پس از سال‎‌ها با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان توانستیم فرایند جمع‌آوری گاز‌های فلر را بومی‌سازی کنیم و تا سال ۱۴۰۴ تمامی گاز‌های فلر سوزانده‌شده جمع‌آوری خواهند شد. 

دولت سیزدهم طی حدود سه سال گذشته در راستای اعمال سیاست‌هایی به منظور توسعه فناوری در صنایع نفت و گاز کشور و افزایش بهره‌وری گام‌هایی اساسی برداشت. یکی از مهم‌ترین دستاورد‌هایی که به آن دست یافتیم، جمع‌آوری گاز‌های فلر بود که به پشتوانه تلاش دانش‌بنیان‌ها و متخصصان داخلی محقق شد. 

به زعم کارشناسان، موفقیت در جمع‌آوری گاز‌های فلر در دولت سیزدهم از اهمیت بالایی برخوردار است. این اقدام سود سرشاری را نصیب کشور می‌کند. به این ترتیب، از هدررفتن انرژی جلوگیری می‌کنیم و از گاز فلر به نحو‌احسن بهره می‌بریم. دستیابی به این دستاورد در شرایط تحریمی اهمیت چندبرابری دارد. 

طی سه سال گذشته در شرایطی توانستیم به تولید اقلام راهبردی مورد نیاز صنایع نفت و گاز بپردازیم و دستاورد‌هایی مانند جمع‌آوری گاز‌های فلر را رقم بزنیم که تحت شرایط تحریمی قرار داشتیم. 

انرژی جزو بخش‌های مهم اقتصادی کشور به شمار می‌رود که سیاستگذاری صحیح در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا بخش زیادی از بودجه کشور از محل درآمد‌های نفت و گاز تأمین می‌شود و این حوزه پیشران اقتصادی کشور محسوب می‌شود. 

به زعم کارشناسان، نیاز است سیاست‌های صحیح حوزه انرژی که در دولت سیزدهم اعمال شد، ادامه یابد و در راستای رفع نواقص موجود گام برداریم. در این راستا، توجه به دانش‌بنیان‌ها و بهره‌بردن از دستاورد‌های آن‌ها از اهمیت بالایی در بخش نفت و گاز دولت سیزدهم برخوردار بود. دانش‌بنیان‌ها علاوه بر اینکه زمینه‌ساز خنثی‌سازی تحریم‌ها طی سال‌های گذشته شدند، سودآوری بالایی را برای‌مان رقم زدند و از هدررفت انرژی در کشور جلوگیری به عمل آوردند. 

پس از سال‎‌ها با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان توانستیم فرایند جمع‌آوری گاز‌های فلر را بومی‌سازی کنیم و تا سال ۱۴۰۴ تمامی گاز‌های فلر سوزانده‌شده جمع‌آوری خواهند شد. 

تحقق جمع‌آوری ۱۰ برابری گاز‌های فلر 

محمدصابر کرم‌بیگی، معاونت پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت و گاز کشور در خصوص سیاست‌های حوزه انرژی دولت سیزدهم در گفتگو با «جوان» تصریح کرد: در شرایط تحریم نیاز به سیاست‌های ویژه‌ای داشتیم تا بتوانیم به خنثی‌سازی تحریم‌ها بپردازیم و تولید و صادرات نفت و گاز کشور را داشته باشیم. 

وی ادامه داد: انتقال سکوی نفتی در پروژه بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس‌جنوبی یک اقدام کاملاً تخصصی و فنی بود که با موفقیت انجام شد. این امر به پشتوانه توان دانش‌بنیانی کشور میسر شد. شرکت‌های خارجی مانند توتال به راحتی حاضر به انجام این کار نمی‌شدند، اما شرکت‌های داخلی به انجام یک کار جهادی پرداختند و سکو را منتقل کردند. افزایش تولید گاز که بر اثر بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس‌جنوبی محقق شد، به پشتوانه فناوری داخلی و دانش‌بنیانی صورت گرفت. 

معاونت پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت و گاز کشور خاطرنشان کرد: جمع‌آوری ۱۰ برابری گاز‌های همراه در دولت سیزدهم یکی از مهم‌ترین دستاورد‌هایی محسوب می‌شود که طی سه سال گذشته به دست آمد. شواهد نشان می‌دهد در زمینه جمع‌آوری گاز‌های فلر از کمک کشور‌های خارجی بهره نبرده‌ایم، بلکه اراده دولت سیزدهم بسترساز این دستاورد بزرگ شد. 

وی ادامه داد: در ارتباط با جمع‌آوری گاز‌های فلر باید توجه داشت که چند قرارداد کلان مانند تأمین گاز برای پالایشگاه گازی هویزه را داریم. شرکت‌های داخلی به تولید کمپرسور‌های رفت و برگشتی مبادرت کردند که برای جمع‌آوری و فشرده‌سازی گاز‌های همراه کاربرد دارند. 

معاونت پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز کشور خاطرنشان کرد: عدم‌جمع‌آوری گاز‌های همراه طی سالیان گذشته ضرر اقتصادی زیادی به کشور وارد کرده و هدررفت بالای انرژی را به دنبال داشته است. 

وی ادامه داد: درخواست ما این است که در مورد دلایل عدم‌پیگیری جدی جمع‌آوری گاز‌های همراه در دولت‌های قبل که مشکلات زیادی را برای کشور ایجاد کرد، تحقیقات لازم صورت بگیرد. باید مسئولان وقت در مورد ترک فعل در این زمینه جوابگو باشند. کرم‌بیگی گفت: نکته مهم این است که موفقیت کشور در زمینه جمع‌آوری گاز‌های همراه در وضعیت تحریمی صورت گرفت. طی سال‌های گذشته نه تنها تحریم‌های نفت و گاز کاهش نیافت، بلکه با جدیت دنبال شد. در این شرایط، تولید اقلام راهبردی در صنایع نفت و گاز و جمع‌آوری گاز‌های همراه از اهمیت بالایی برخوردار است. 

وی ادامه داد: افزایش بهره‌وری‌و تولید را که در دولت سیزدهم بر اثر اعتماد به توان داخلی محقق شد، نمی‌توانیم نادیده بگیریم. از سوی دیگر، افزایش تولید به بالارفتن میزان صادرات کشور در شرایط تحریم کمک کرد. افزایش ۶۳ درصدی صادرات گاز به کشور‌های همسایه در همین چارچوب قابل ارزیابی است. 

معاونت پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز کشور خاطرنشان کرد: استفاده از ظرفیت‌ها و امکانات، سیاست کلان دولت سیزدهم در حوزه‌های مختلف و از جمله انرژی بود. بر اثر همین سیاستگذاری توانستیم به افزایش جذب سرمایه‌های خارجی مبادرت کنیم. 

اعتماد به توان شرکت‌های دانش‌بنیان زمینه‌ساز جمع‌آوری ۳۰ میلیون‌مترمکعب گاز‌های فلر شد

نادیا محرابی، کارشناس انرژی نیز در گفتگو با «جوان» در رابطه با تغییرات صنعت گاز کشور در دولت شهید رئیسی گفت: دولت شهید رئیسی در راستای توسعه ظرفیت گاز و کاهش هدررفت گاز در کشور گام‌های مهمی برداشته است. یکی از اقدامات کلیدی افزایش عرضه گاز بوده که بهره‌برداری اخیر از فاز ۱۱ پارس‌جنوبی یک دستاورد قابل توجه است. پیش‌بینی می‌شود این فاز روزانه بیش از ۱۵ میلیون مترمکعب گاز به شبکه تزریق کند و گازرسانی کشور را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. همچنین سرمایه‌گذاری دولت در صنعت نفت با پروژه‌های کلیدی از جمله افزایش ظرفیت پالایش نفت و فرآورده‌های نفتی، ساخت پالایشگاه ها، بهبود کیفیت فرآورده‌های نفتی در پالایشگاه‌های موجود، افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و افزایش فرآوری گاز قابل توجه بوده است. در پالایشگاه‌های گاز این سرمایه‌گذاری‌ها تاکنون به افزایش ۵۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز در پارس‌جنوبی نسبت به ابتدای دولت سیزدهم منجر شده است. 

وی ادامه داد: سرمایه‌گذاری دولت در نگهداشت ظرفیت تولید گاز، افزایش تولید نفت و گاز از میادین مشترک و جلوگیری در هدررفت گاز‌های فلر بسیار مهم بوده است. علاوه بر این، تلاش‌ها برای جمع‌آوری گاز‌های مرتبط، ذخیره گاز طبیعی و توسعه اکتشاف میادین جدید نفت و گاز در کاهش هدررفت گاز و افزایش تولید بسیار مؤثر بوده است. 

این کارشناس انرژی با اشاره به جلوگیری کامل از هدررفت گاز‌های فلر گفت: طرح به صفر رساندن گاز‌های فلر تا پایان سال ۱۴۰۴ هدف راهبردی دولت سیزدهم بوده است که به کمک شرکت‌های دانش‌بنیان توانمند ایرانی به ثمر نشست و اعتماد به توان شرکت‌های دانش‌بنیان زمینه‌ساز جمع‌آوری ۳۰ میلیون مترمکعب گاز‌های فلر شد. در صورتی که این گاز‌ها به صورت کامل تا پایان سال ۱۴۰۴ جمع‌آوری و صادر شوند، تخمین زده می‌شود تجارت گاز ایران دوبرابر شود. کاهش هدررفت گاز‌های فلر نه تنها برای افزایش گاز کشور بلکه به دلایل زیست‌محیطی نیز مهم است. گاز‌های شعله‌ور آلاینده‌های مضر را در اتمسفر آزاد می‌کنند و به تغییرات آب و هوا و آلودگی هوا کمک می‌کنند. با کاهش گاز‌های فلر، ایران نه تنها می‌تواند از افزایش صادرات گاز بهره‌مند شود، بلکه می‌تواند به داشتن یک محیط پاک‌تر نیز کمک کند. با افزایش صادرات گاز از این محل، ایران می‌تواند درآمد ارزی مورد نیاز خود را به دست آورد که برای سرمایه‌گذاری در سایر بخش‌های اقتصاد نیز مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، افزایش تولید گاز می‌تواند به کاهش هزینه‌های انرژی برای مصرف‌کنندگان داخلی منجر شود و انرژی را مقرون به‌صرفه‌تر و قابل دسترس‌تر کند. 

وی در پایان گفت: دولت شهید رئیسی در راستای توسعه ظرفیت گاز و کاهش هدررفت گاز در کشور گام‌های مهمی برداشته است. بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس‌جنوبی، سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و برنامه‌ریزی برای به صفررساندن گاز‌های فلر، همگی از اقدامات مهمی هستند که به افزایش ظرفیت گازی کشور، کاهش هدررفت گاز و افزایش بهره‌وری در صنعت گاز منجر شد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار