کد خبر: 1211524
تاریخ انتشار: ۰۲ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۱:۲۰
«انقلاب اسلامی و احیای هویت دینی شیعیان لبنان» در آیینه یک پژوهش نوانتشار
بازشناسی جامعه شیعی لبنان به عنوان بخشی از هژمون انقلاب و نظام جمهوری اسلامی، موضوعی در خور پژوهش قلمداد می‌شود. این امر هنگامی اهمیت مضاعف می‌یابد که نقش این نحله در رقم زدن فرایند‌های موجود در خاورمیانه مورد توجه قرار گیرد و به تأثیرات آن نظر شود
شاهد توحیدی

جوان آنلاین: بازشناسی جامعه شیعی لبنان به عنوان بخشی از هژمون انقلاب و نظام جمهوری اسلامی، موضوعی در خور پژوهش قلمداد می‌شود. این امر هنگامی اهمیت مضاعف می‌یابد که نقش این نحله در رقم زدن فرایند‌های موجود در خاورمیانه مورد توجه قرار گیرد و به تأثیرات آن نظر شود. این مقوله در اثر «انقلاب اسلامی و احیای هویت دینی شیعیان لبنان» مورد بررسی قرار گرفته است. تحقیق یادشده از سوی داود سلیمانی‌زاده انجام شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی، به انتشار آن همت گماشته است. تارنمای ناشر در یادداشتی کوتاه، موضوع این کتاب را به ترتیب پی آمده معرفی کرده است:
«لبنان یکی از کشور‌هایی است که در زمینه نفوذ انقلاب اسلامی و اندیشه دینی، تأثیرپذیری مهمی داشته است، ضمن اینکه آموزه‌های معنوی انقلاب اسلامی و حمایت از شیعیان لبنان در مواجهه با نیرو‌های اشغالگر و متجاوز اسرائیل، بسیار مؤثر بوده است. اگر بر اساس تلقی رایج در ادبیات سیاسی جهان، ایدئولوژی را نظام اندیشه‌ها و آرمان‌هایی که خواهان توضیح و تغییر جهان است فرض کنیم، این نظام فکری و عملی در لبنان از انقلاب اسلامی و اندیشه امام خمینی (ره)، به طور مستقیم تأثیر پذیرفته است. پیام انقلاب اسلامی ایران و مواضع امام راحل، مردم لبنان را تکان داد و احساسات آن‌ها را برانگیخت. خط فکری امام مورد توجه مردم لبنان قرار گرفت، اسلام‌گرایی را احیا و هویت دینی شیعیان لبنان را اعاده کرد. در این کتاب به تاریخچه شیعیان لبنان و وضعیت سیاسی و اجتماعی آنان طی سالیان متمادی و محرومیت‌ها، ظلم‌ها و تبعیضاتی که درباره آنان اعمال شده است و نیز ظهور امام موسی صدر در عرصه مبارزاتی شیعیان لبنان- که به تحولی جدی منجر شد- به طور مفصل پرداخته شده است. در این پژوهش سعی شده است دامنه تحقیق، محدود به جامعه شیعیان باشد و همه گروه‌های قومی این کشور را دربرنگیرد. فقدان اسناد و مدارک معتبر درباره سابقه عملکرد بعضی از گروه‌های شیعی، عدم‌تسلط نگارنده به زبان عربی که زبان اصلی و مادری گروه‌های شیعی در لبنان است، عدم‌دسترسی نگارنده به برخی اسناد طبقه‌بندی‌شده و فقدان منابعی که به طور مستقیم به بررسی وضعیت شیعیان لبنان پرداخته باشد، از مشکلات عمده فراروی این تحقیق بوده‌اند. این کتاب از شش فصل تشکیل شده است. در فصل اول به بحث نظری پیرامون هویت و ابعاد آن و انقلاب اسلامی به عنوان انقلابی هویت‌بخش در قلمرو جهان اسلام، اشاره شده است. فصل دوم به آشنایی با کشور لبنان اختصاص یافته و در آن ویژگی‌های جغرافیایی و انسانی این کشور مطرح شده است. فصل سوم به لبنان در تاریخ معاصر و تاریخچه تشیع در این کشور تا مقطع ورود امام موسی صدر به صحنه لبنان و نیز عصر زعامت امام موسی صدر و تحولات لبنان تا زمان اشغال آن (۱۹۸۲) اختصاص یافته است. در فصل چهارم انقلاب اسلامی و آشنایی با افکار امام خمینی، تحت عنوان جهان وطنی دینی یا امت واحده بررسی و همچنین به صدور پیام انقلاب اسلامی اشاره شده است. در فصل پنجم چگونگی گسترش اندیشه‌های انقلاب اسلامی در لبنان مطرح و به اعزام نیرو‌های سپاه به لبنان و تشکیل حزب‌الله و مقاومت اسلامی اشاره شده است. در فصل ششم تأثیرات انقلاب اسلامی در لبنان، در سه بعد فرهنگی- سیاسی- نظامی بررسی شده است...».

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار