کد خبر: 967192
تاریخ انتشار: ۰۵ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۴:۴۰
یازدهم مرداد‌ماه ۱۳۶۷، در‌حالی‌که تصور می‌رفت جنگ ایران و عراق رسماً و عملاً تمام شده باشد، ناگهان عراق به شهر مرزی اشنویه در جبهه نه‌چندان حساس شمال غرب کشور حمله شیمیایی کرد.
غلامحسین بهبودی
سرویس ایثار و مقاومت جوان آنلاین: یازدهم مرداد‌ماه ۱۳۶۷، در‌حالی‌که تصور می‌رفت جنگ ایران و عراق رسماً و عملاً تمام شده باشد، ناگهان عراق به شهر مرزی اشنویه در جبهه نه‌چندان حساس شمال غرب کشور حمله شیمیایی کرد. تعرض دشمن به این شهر آن هم در چنان زمانی، نکته عجیبی بود، اما عجیب‌تر از آن، فراموشی فاجعه اشنویه است که حتی خیلی از مردم نمی‌دانند این شهر نیز، چون سردشت مورد حمله شیمیایی قرار گرفته است. بمباران شیمیایی اشنویه را باید یکی از دلایل تصویب قطعنامه ۶۲۰ توسط شورای امنیت علیه اقدامات عراق بعثی بدانیم. نگاهی کوتاه به این فاجعه انسانی می‌اندازیم.

ساعت ۴۵ /۲ دقیقه بامداد روز سه‌شنبه مورخه ۱۱مرداد ۱۳۶۷ زمانی که مردم شهر در خواب بودند چندین محل مسکونی و اطراف آن در سمت غرب و جنوب غرب شهر اشنویه در منطقه کچل‌آباد، برده‌زرد و مام تمر مورد حمله هواپیما‌های گاگارین عراقی قرار گرفت. در آن موقع از روز کسی نمی‌دانست ماهیت این بمب‌ها چیست، اما روز بعد حقایق وحشتناکی به روی مردم اشنویه گشوده شد.

طبق شواهد و روایت افراد محلی، پس از این حمله ناجوانمردانه باد شدید و کم‌سابقه‌ای در این منطقه وزید و بخش زیادی از مواد‌شیمیایی معلق در هوا را به خارج از شهر منتقل کرد. از طرف دیگر، چون انفجار در ساعات استراحت مردم صورت گرفته بود، بسیاری از اهالی دیگر نقاط اشنویه از موضوع باخبر نشدند و وحشت نکردن عموم مردم نیز به کنترل اوضاع کمک کرد.

پس از وزش باد نیز بارش باران که در فصل تابستان در منطقه اشنویه نادر بود، باعث شد تا آثار بر جا مانده از مواد‌شیمیایی و گاز خردل از چهره شهر شسته شود. صبح که مردم از خواب بیدار شدند و خبر حمله شیمیایی به شهرشان را از رسانه‌ها شنیدند، بسیاری از آن‌ها متعجب شدند. بمباران اشنویه از معدود بمباران شیمیایی دشمن بود که شهیدی در بر نداشت، اما هیئت اعزامی سازمان ملل در گزارشی تعداد مجروحان این حمله را صد‌ها نفر اعلام کرد.

اشنویه در استان آذربایجان‌شرقی، در طول دفاع مقدس چندان مورد مناقشه ایران و عراق نبود. فعالیت ضدانقلاب در این شهر بیشتر جریان داشت تا درگیری‌های نظامی بین ایران و عراق. با این وجود، بعثی‌ها بعد از پذیرش قطعنامه و برقراری نسبی آتش‌بس، به این شهر مرزی نیز رحم نکردند و آن را مورد حمله شیمیایی قرار دادند. اشنویه در این حادثه جراحت برداشت، اما همین حماقت صدام باعث شد تا یک ماه بعد در چهارم شهریورماه ۱۳۶۷، اولین قطعنامه شورای امنیت علیه اقدامات شیمیایی عراق در دفاع مقدس به تصویب برسد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار