جوان آنلاین: تجاوز صهیونها به ایران خساراتی را به همراه داشته است. از یک سو، حمایتهای مادی و معنوی از خانوادههای شهدا و از سوی دیگر، بازسازی منازل و مناطق آسیبدیده، نیازمند اقدامات فرادستگاهی و فوری است. شهرداری تهران از همان روزهای اول اعلام کرد که ساکنان خانههای آسیب دیده را در هتلها اسکان میدهد و بازسازی منازل آسیب دیده را آغاز خواهد کرد. حالا و با فروکش کردن شرایط جنگی، این اقدامات باید شتاب بیشتری بگیرد. دولت هم باید مصوبات لازم را در این خصوص ابلاغ کند. در همین رابطه، «جوان» پیرامون روند بازسازی مناطق آسیب دیده با نمایندگان مجلس گفتوگو کردهاست.
مطابق آخرین آماری که ارائه شدهاست، در اثر تجاوز صهیونها به کشورمان، حدود ۸ هزارو ۲۰۰ ساختمان در تهران دچار خسارات جزئی یا کلی شدهاند. این ساختمانها باید با تسهیلات دولتی فوری بازسازی و تحویل مالکان آنها شود.
۸۲۰۰ واحد مسکونی خسارت دید
علیرضا زاکانی، شهردار تهران در رابطه با خسارات جنگ ۱۲ روزه گفت: ۸ هزارو ۲۰۰ واحد مسکونی در تهران طی جنگ اخیر خسارت دیدهاند که از این میان ۴۰۰ واحد نیاز به نوسازی کامل دارند. ۵۰۰ واحد نیازمند مقاومسازی هستند. ۲ هزارو ۷۰۰ واحد به تعمیرات متوسط نیاز دارند. مابقی واحدها نیز خسارتهای جزئی مانند شکستن شیشهها دارند.
زاکانی تأکید کرد: برای هر دسته از این واحدها نقشهراه مشخصی طراحیشده تا به سرعت تعیینتکلیف شوند.
شهردار تهران از آغاز عملیات میدانی بازسازی خبر داد و اظهار داشت: در روزهای ابتدایی جنگ پس از جلسه با رئیسجمهور و برخی وزیران، شهرداری تهران مسئولیت بازسازی در پایتخت را بر عهده گرفت و از همان روز کار را آغاز کردیم. حتی در ایام تاسوعا و عاشورا نیز بخشی از وقتمان را به این موضوع اختصاص دادیم.
هتلها پذیرای ۱۰۰۰ نفر از آسیبدیدگان
شهردار تهران با اشاره به پراکندگی زیاد خسارات در ۱۲ منطقه تهران گفت: شهرداری با شبکه گسترده ارتباطی در محلات و نواحی، ظرفیت لازم برای پوشش رفع تمام آسیبها را دارد.
وی با اشاره به اقدامات فوری شهرداری گفت: ما بدون انتظار برای مصوبات دولتی، از همان روزهای اول دو هتل را برای اسکان اضطراری اختصاص دادیم.
این مقام مسؤل افزود: ۹ هتل با ظرفیت ۳۵۰ اتاق (پذیرای بیش از هزار نفر) در اختیار آسیبدیدگان قرار گرفتهاست.
۴ برنامه شهرداری برای بازسازی
علیرضا زاکانی برنامه بازسازی را به چهار بخش تقسیم کرد و گفت: نخستین برنامه شهرداری مربوط به تعمیرات جزئی (۴ هزار واحد) است که شامل تعویض شیشه و پنجرههای شکسته میشود و فرآیند اجرای آن از ۱۲ روز گذشته آغاز شدهاست و پیشبینی میشود تا پایان ماه جاری به اتمام رسد. وی افزود: بخش دیگر تعمیرات متوسط (۲ هزارو ۷۰۰ واحد) است؛ شامل رفع نقایص آسیبهای جزئی به دیوارها و بخشی از سازه که در این امر شهروندان امکان استفاده از پیمانکاران شهرداری را دارند و تکمیل آن طی دو، سه ماه آینده به سرانجام میرسد.
شهردار پایتخت ادامه داد: شهرداری تهران حاضر به ارائه خدمات به شهروندان تهرانی در مقاومسازی (۵۰۰ واحد) و نوسازی کامل (۴۰۰ واحد) در این امور اگر مالکان مایل باشند، شهرداری به طور کامل میتواند عهدهدار مسئولیت بازسازی و مقاومسازی شود یا اگر مالک خود تمایل به بازسازی و نوسازی داشت شهرداری به عنوان نهاد خدمترسان کنار آنها خواهد بود.
۲۵۰ میلیون تومان تسهیلات برای خرید لوازم خانگی
شهردار تهران به اقدامات حمایتی اشاره کرد و گفت: به هر خانواده آسیبدیده ۲۵۰ میلیون تومان وام برای تهیه لوازم ضروری منزل پرداخت میشود. این کمکها بهصورت اعتبار خرید از فروشگاههای معتبر است و خانوادهها میتوانند بنا به نیاز خود اقدام کنند.
زاکانی در رابطه با جبران خسارات خودروهای آسیبدیده افزود: خودروهای آسیبدیده جنگ اخیر در دو دسته تقسیمبندی میشوند؛ خودروهای بیمهشده که خسارت آن از طریق شرکتهای بیمه پرداخت میشود و خودروهای فاقد بیمه، در رابطه با این خودروها نیز ستاد بحران شهرداری با همکاری فراجا میزان خسارت را صورتجلسه کرده و به دولت برای پرداخت آن گزارش داده میشود. وی افزود:برای کسانی که منزلشان غیرقابل سکونت است، مسکن موقت (اجارهای) تا زمان بازسازی در نظر گرفته شدهاست. مستأجران نیز تحت پوشش این طرح قرار میگیرند و شهرداری هزینه اسکان موقت آنها را تقبل میکند.
بازسازی با فناوریهای بومی و استانداردهای جهانی
زاکانی از برنامههای شهرداری برای نگهداری یادبودهای این واقعه خبر داد: المانهای معماری ویژه در میدان تجریش و سایر نقاط آسیبدیده متناسب با حادثهای که رخ دادهاست، طراحی و نصب خواهد شد. همچنین به دنبال ایجاد موزه مقاومت در یکی از ساختمانهای نمادین آسیبدیده هستیم و تابلوهای یادبود در تمام نقاطی که مورد اصابت قرار گرفتهاند، نصب خواهند شد.
وی به برنامههای حمایتی - روانشناسی شهرداری تهران نیز اشاره کرد و افزود: تیمهای سیار روانشناسی در محلات آسیبدیده برای ارائه خدمات مشاوره رایگان به مدت یکسال با همت معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران مستقر خواهند شد، همچنین در مناطق مختلف به دنبال برگزاری کارگاههای تابآوری اجتماعی هستیم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، شهردار تهران در پایان با بیان اینکه «تهران جدید با استانداردهای بالاتر ساخته میشود»، تأکید کرد: در مقاومسازی ساختمانهای آسیبدیده از فناوریهای بومی استفاده خواهیم کرد و انشاءالله با نوسازی هویتی، فناورانه و تمدنمحور مناطق آسیبدیده شهرداری تهران تبدیل به الگوی بینالمللی مدیریت بحران خواهد شد.
تقدیر مجلس از شهرداری
در همین رابطه و به منظور راستی ازمایی وعدههای داده شده از سوی شهرداری تهران، «جوان» با نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفتوگو کردهاست.
محمد سراج، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، با تمجید از اقدامات شهرداری تهران، عملکرد این نهاد در حوزه نظافت شهری و رسیدگی به وضعیت آسیبدیدگان را بسیار مثبت و قابل تقدیر دانست.
محمد سراج در گفتوگو با «جوان» با تمجید از اقدامات شهرداری تهران گفت: «عملکرد شهرداری تهران، چه در بخش مربوط به خدمت نظافت شهری و رسیدگی به مناطق آسیبدیده، و چه در اسکان اضطراری آسیبدیدگان قابلتقدیر است.»
وی افزود: «روحیه جهادی شهردار محترم تهران در پذیرفتن مسئولیت ساماندهی و همکاری با هیئت دولت هم قابل تقدیر است.» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پایان تصریح کرد: «در مجموع، تقدیر و تشکر میکنم از مدیریت شهری تهران که با احساس مسئولیت و با روحیه جهادی وارد کار شدند و منتظر کسی نماندند.»
بازسازی با سرعت و دقت
فداحسین ملکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اقدامات دولت و شهرداری در رسیدگی به خسارتهای ناشی از حوادث اخیر، به «جوان» گفت: هماهنگیها بهخوبی پیش میرود و شهرداری تهران با سرعت، دقت و عزم جدی وارد میدان عمل شدهاست. ارزیابی نهایی، اما منوط به مرحله اجرای کامل خواهد بود.
فداحسین مالکی، در خصوص روند رسیدگی به وضعیت خانوادههای آسیبدیده در تهران و سایر شهرها گفت: «اقدامات دولت و شهرداری تا به این مرحله رضایتبخش بودهاست. جلسات متعددی با حضور وزارت راه و شهرسازی، شهردار تهران و کمیسیون عمران مجلس برگزار شده و هماهنگیها با سرعت خوبی در حال پیشرفت است.»
وی افزود: «تأکید مجلس این است که در روند رسیدگی به مردم، هیچ مانعی پیش پای آنها قرار نگیرد. چه در موضوع اسکان موقت از جمله استفاده از هتلها و ظرفیت نهادهای دولتی و چه در بازسازی منازل از طریق ارائه مستقیم خدمات یا تسهیلات غیرمستقیم، همهچیز در دستور کار قرار گرفتهاست. کمیسیون عمران نیز بهطور دقیق بر روند اجرا نظارت میکند.»
مالکی درباره نقش شهرداری تهران گفت: «در این مدت، شهرداری تهران عملکرد خوبی داشته و با جدیت پیگیر موضوع بودهاست. در گفتوگویی با شهردار تهران داشتم، ایشان بر تسریع فرآیندها و رفع دغدغههای خانوادههای آسیبدیده تأکید داشتند. شهرداری با رویکرد میدانی و منسجم، کار را بهخوبی پیش میبرد.»
ارزیابی نهایی، پس از انجام تعهدات
مالکی درباره زمان بازگشت شهروندان به زندگی عادی توضیح داد: «بسته به شدت خسارت، زمان بازسازی متفاوت است. در مواردی که آسیبها جزئی بوده، کار باید بهسرعت انجام شود و در مواردی که نیاز به نوسازی یا مقاومسازی وجود دارد، باید برنامهریزی دقیق و مرحلهبندی شدهای صورت گیرد. همین برنامهمندی، کلید بازگشت آرامش به خانوادههاست.»
این نماینده مجلس همچنین بر ضرورت همکاری نهادهای مالی تأکید کرد و گفت: «در گفت وگویی که با یکی از مدیران بانکی داشتم تأکید کردم که بانکها نباید مانع ایجاد کنند. همچنین فرآیند اعطای تسهیلات تسهیل شود تا مردم هر چه سریعتر به روال عادی بازگردند.»
مالکی در پایان گفت: «هنوز برای ارزیابی نهایی زود است، اما آنچه تا اینجا دیده میشود، نشاندهنده عزم دولت و شهرداری برای حل مشکلات مردم است. شهرداری تهران با ورود سریع، سازماندهی دقیق و همراهی سایر نهادها، میتواند الگویی از مدیریت موفق شهری در شرایط بحران ارائه دهد.»
آنچه در این بین اهمیت بسزایی دارد، انجام سریع تعهدات و وعدههای داده شدهاست. علاوه بر ساماندهی افراد آسیبدیده در جنگ، روند بازسازیها و فوریت آن میتواند بازتابهای مثبتی در جامعه و حتی در بین نظارهگران خارجی داشتهباشد.