جوان آنلاین: گروه جهادی «شهیدان کربلا» در استان فارس یکی از گروههای جهادی فعال به شمار میآید که با گرد هم آمدن جمعی از جوانان متخصص به خصوص در حوزه معماری و ساخت و ساز، گامهای بزرگی در جهت ساخت خانه برای محرومان و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق کم برخوردار برداشته است. برای آگاهی از زمان تشکیل این گروه جهادی تخصصی و اقدامات آن و همچنین برنامههایش برای آینده سراغ سیدمهدی مرسلیان، مسئول گروه جهادی شهدای کربلا رفتیم تا گفتوگویی با ایشان داشته باشیم.
گروه جهادی شهیدان کربلا در چه زمان و چطور تشکیل شد؟
گروه جهادی شهیدان کربلا در سال ۱۳۸۸ با توکل به خدا و با لبیک به سخنان رهبر معظم انقلاب که توصیه بسیار داشتند مبنی بر اینکه جوانان اوقات فراغت خود را با کار جهادی در مناطق محروم سپری کنند با حضور در مناطق محروم استان فارس تشکیل شد و آغاز به فعالیت کرد. از همان روزهای اول که جهادگران گرد هم آمدند قرار شد محبت، عشق و کمک به همنوع اولویت اول کارها باشد و بر همین اساس، هدف گروه جهادی شهیدان کربلا گسترش مهربانی با رفع محرومیت تعریف شد. با همفکری همه جهادگران یک شعار را انتخاب کردیم تا بدانیم تا آخر ایستادهایم و آن هم «جهاد مسیری بیپایان» است. با این شعار در همه ابعاد اجتماعی، فرهنگی، دینی، آموزشی و... ورود کرده و به دنبال رفع کمبودها و کمک به هموطنان هستیم.
این گروه جهادی برای دستهبندی یا اجرای طرحهایش چطور برنامهریزی میکند؟
در گروه جهادی شهیدان کربلا یک هسته مرکزی که متشکل از اعضای اصلی گروه هستند فعالیتها را زیر نظر دارد. ما همیشه سعی کردهایم ابتدا نیازهای یک منطقه را شناسایی و کمبودهای خانوادهها را دستهبندی کنیم. به همین دلیل در گروه جهادی شهیدان کربلا نفراتی همچون مدیر گروه، مسئول عمرانی، مسئول درمانی و مسئول فرهنگی به طور ثابت و متمرکز حضور فعال دارند و بقیه اعضای گروه که بیش از ۲۰۰ نفر نیروی جهادی خانم و آقا هستند نیز به طور دائم در خدمت گروه و یاریگر محرومان و نیازمندان هستند.
در مورد مسیر حرکت جهادگران از ابتدا تاکنون و اینکه کارها چطور آغاز شد، توضیحاتی بفرمایید.
چون تعدادی از بچهها از قبل، همدیگر را میشناختند و اقدامات زیادی با هم داشتند، خوب میدانستند باید چه کار کنند و قدمهای اول را چطور بردارند. جهادگران ابتدا با ساخت و سازهای کوچک و تکمیل بناهای نیمهکاره در مناطق محروم رسماً نام گروه را در جمع گروههای جهادی مطرح کردند. آنها با گذشت زمان، حوزه فعالیتهای خود را گسترش دادند و علاوه بر انجام طرحهای عمرانی عظیمتر ساخت پروژههای بزرگ را تجربه کردند ولی تا آن زمان محوریترین فعالیت گروه جهادی شهیدان کربلا ساخت و ساز بود.
البته هنوز هم ویژگی برجسته این گروه انجام صفر تا صد پروژههای عمرانی است. یعنی بچهها با توجه به تخصصهایی که دارند، میتوانند ساخت پروژههای بزرگ را کامل انجام دهند.
امروز به جرئت میتوانیم ادعا کنیم جزو معدود گروههای جهادی هستیم که بیش از یکصد منزل و خانه را از «پی» تا «تحویل کلید» به خانوادههای هدف انجام دادهایم.
فعالیتهای شما فقط در استان فارس است؟
این هم از امتیازات گروه جهادی شهدای کربلاست که کارهایش را مختص استان تعریف نکرده است و خدماترسانیها فقط درون استانی نیست.
جهادگران شهیدان کربلا در مواقع بحرانی و حساس در بسیاری از استانهای ایران حضور داشته و بارها برای یاری رساندن به هموطنان به نقاط مختلف اعزام شده و اردو زدهاند.
بر اساس آمارها تاکنون ۳۵ پروژه در خارج از استان رقم زده و چندین برابر این عدد هم در روستاها و مناطق محروم استان فارس عملیاتی شده است.
لطفاً به نمونههایی از اقدامات جهادگران این گروه در خارج از استان اشاره کنید.
اگر قرار باشد در مورد اردوهای جهادی که برگزار شده است، صحبت کنیم، به رقم بالایی میرسیم، اما اگر به مواقع بحرانی و نیازهایی که به لحظه به وجود میآیند گریز بزنیم باید به زلزله سر پل ذهاب، سیل در جنوب استان کرمان و سیستان و بلوچستان، سیل خوزستان و خشکسالی و مشکلات کشاورزان و مردم در خوزستان اشاره کنیم که جهادگران در آنها حضوری فعال داشتند و جزو اولین گروههای جهادی و مردمی بودیم که به مناطق حادثه دیده اعزام شدیم.
شما که قبل از تشکیل گروه جهادی هم با دوستان خود مشغول خدمت به مردم بودید، چطور تصمیم گرفتید حتماً یک گروه تشکیل دهید؟
قبل از هر چیز باید بگویم برکت در جمع و کار جمعی است. حتی در اسلام توصیه شده است برای کارهایتان با هم مشورت کنید، یعنی این جمع است که بهترین تصمیم را میگیرد. تا پیش از تشکیل گروه جهادی، ما بچههای روستا هر کدام تک تک و جدا از هم در حال کمکرسانی بودیم، اما وقتی چند بار کنار هم کاری را انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که با تشکیل یک مجمع و کار گروهی میتوانیم نتیجه بهتری داشته باشیم و چنین شد که چند نفر با هم یک مجمع را شکل دادیم و سپس با تشکیل این گروه جهادی، ذیل مجموعههای جهادی سپاه شهرستان شدیم. باید تأکید کنم از آن زمان به بعد، هر وقت مقام معظم بیانات و درخواستی داشتهاند، جهادگران این گروه با جان و دل در میدان حضور داشتهاند.
شما به ایجاد شغل هم اشاره کردید، این گروه جهادی به چه صورت در مناطق کم برخوردار افراد را سرکار میگمارد؟
ایجاد اشتغال برای محرومان مانند ایجاد فضای کسب و کار مادرانی که سرپرست خانواده هستند یا خانوادههایی که در مناطق روستایی زندگی میکنند، اما شغل و منبع درآمدی ندارند یکی از کارهای مهمی است که گروه جهادی شهیدان کربلا در مسیر آن حرکت کرده و به دنبال راهاندازی کسب و کارهای کوچک و خانگی ولی مشاغل پایدار برای افراد نیازمند است. چند سال است ما مشغول یکپارچهسازی گروهها و خیریهها هستیم تا بتوانیم کارها را منسجم کنیم و درست و ماندگار پیش ببریم. مثلاً طی سالهای اخیر یکی از اتفاقات ویژهای که در استان فارس از سوی گروه جهادی شهیدان کربلا رقم خورد جمعآوری گروههای جهادی و خیریههای فعال با رویکرد انقلابی بود تا بتوانند با یک سیاست و با عنوان شبکههای مردمی انفاق به فعالیت بپردازند. ما هم اکنون نزدیک به ۴۰۰ نفر در این گروه بزرگ داریم که مجموعهای از جهادگران، خیران، مردم عادی و کسبه هستند.
در باره فعالیتهای شبکه انفاق بیشتر توضیح دهید.
وقتی همه گروهها و خیریهها و دیگر مؤسسات دور هم جمع شدند، گستره خدماترسانیها هم افزایش یافت. یعنی دیگر به یک یا دو حوزه فکر نمیکردیم و اینبار حتی برخی خدمات مناسبتی بود. عید نوروز، ماه رمضان، بازگشایی مدارس و حتی آبرسانی و راهسازی و رسیدگی به وضعیت سلامت دام و... در لیست کارها قرار گرفت. بر همین اساس فعالیتهای این گروه به صورت مشارکتی در قالب تهیه بستههای معیشتی در مناسبتهای مختلف مانند تهیه لوازم التحریر در مهر ماه برای دانشآموزان نیازمند، آبرسانی به احشام و دامداران، ترمیم شبکه و خط انتقال آب روستایی، تسطیح و هموار کردن راههای روستایی و عشایری، واکسن احشام، تهیه ارزاق شب یلدا و عید نوروز که به صورت گروهی و با همکاری سایر گروههای جهادی با پشتیبانی مالی خیران در مقیاس بالا تهیه و در نقاط مختلف توزیع میشود.
وقتی قرار است به خانوادهای خدماتی ارائه شود، چطور میدانید آنها به چه چیزهایی نیاز دارند؟
این یکی از مهمترین بخشهای کار و برنامهریزیهاست. ما هرگز نمیخواهیم یک خدمت را به همه خانوادهها ارائه کنیم. چون خانوادهای که نوزاد و کودک دارد، نیازهایش با خانوادههایی که چند بچه مدرسهای دارد، فرق میکند. در درجه اول برای شناسایی خانوادههای نیازمند و بیسرپناه گزارش اولیهای در باره شرایط آنها تهیه و سپس بازدید و بررسیهای لازم برای صحت گزارش انجام میشود که پس از حاصل شدن اطمینان جهادگران وارد میدان میشوند. این صحت اطلاعات موجب میشود حتی اگر خانهای باید ساخته شود یا تعمیراتی صورت گیرد، سریعاً سراغ تأمین زمین و مصالح مورد نیاز برویم تا وقت از بین نرود.
از همه مهمتر وقتی طرحی نهایی و برای شروع به گروههای متخصص داده میشود، در خصوص هزینهها و بحث مالی هم حرکتهایی میشود که در این خصوص باید دست خیران را بوسید، چون هیچ وقت ما را تنها نگذاشتهاند.
البته در ساخت خانه برای محرومان باید به یک نکته اساسی هم اشاره کنم و آن هم اینکه انجام فعالیتهای ساخت و ساز در مناطق روستایی و محروم یک هدف بزرگ را دنبال میکند و آن هم جلوگیری از مهاجرت آنها به حاشیه شهر است. منازل و ساختمانهای مسکونی ساخت شده توسط گروه جهادی شهیدان کربلا کمتر از ۸۰ متر نبوده و تاکنون نزدیک به یکصد واحد قابل سکونت ساخته شده است.
مدتی است خانههای جدیدی را در دست ساخت داریم و در کنار آنها از مجموع ساخت و سازهایی که نیمهکاره بوده یا نیاز به مرمت یا ساخت بخشهای جدید داشتهاند هم نزدیک به ۵۰ مورد تکمیل شدهاند. همچنین بیش از ۳۰ مورد ساخت سرویس بهداشتی صورت گرفته است.
برای این ساختوسازها چند جهادگر وارد میدان شدهاند و کارها را پیش میبرند؟
هر پروژه ویژگیهای خاص خودش را دارد، اما به صورت میانگین در هر عملیات ساخت و ساز از صفر تا صد بین ۵۰ تا ۶۰ نفر در تمام حوزههای مورد نیاز به کار گرفته میشود.
بیشتر وقتها مردم خروجی کار جهادگران را میبینند و امروز خوب میدانند که این بچهها چه نقشی در رفع محرومیت از کشور دارند، اما حالا میخواهیم بدانیم این اردوهای جهادی چه آوردهای برای خود جهادگران دارد؟
برای جواب دادن به این سؤال باید به زندگی جهادگران نگاهی بیندازیم. به گفته تمام افرادی که با ما همکاری دارند، بیشترین جنبه تأثیرگذاری همکاری با گروه شهیدان کربلا از لحاظ معنوی بوده و باعث تقویت روحیه کار جمعی در آنها شده و از همه مهمتر باعث ایجاد رضایت قلبی میشود که حس خشنودی و رضایت بخشی در فرد ایجاد میکند.
ما حس همکاری و تعاون را در خود تقویت میکنیم. امروز با سایر گروههای جهادی تعامل داشته و در شرایط بحرانی در کنار هم هستیم. تعاملی که بین اعضای گروههای جهادی و مردم هر منطقه با گروههای جهادی به وجود میآید عاملی برای انتقال فرهنگ و همبستگی و اتحاد خواهد شد.
من به شخصه معتقدم بهترین کار در جامعه، خدمت به مردم است. تلاش ما بر این است تا به یکدیگر کمک کنیم برای اینکه یک جامعه بدون دغدغه و محرومیت داشته باشیم و در این راه حتی اگر کسی از ما حمایت نکند، باز به راه خود برای خدمترسانی به مردم ادامه میدهیم.
همانطور که در یاری رساندن به هموطنان و به خصوص خانوادههای کم برخوردار نمیتوانیم به تنهایی نتیجه خوبی بگیریم و اقدامات جمعی اثربخشتر است، با حضور مسئولان و همراهی سازمانها و نهادها هم حتماً نتایج چند برابر بهتر میشود. تا همه گروهها و سازمانها و ارگانهایی که در حوزه محرومیتزدایی فعالند، یکی نشوند و با هم یک مجمع قوی برای محرومیتزدایی را تشکیل ندهند، نمیتوانیم خروجی خوبی داشته باشیم.
با این اقدام تجمیعی هم خدمترسانی بهتر خواهد شد و هم لیست کمک رسانی به افراد سر جمع میشود. سر جمع شدن لیستها موجب خواهد شد کسی یا منطقهای از لیست کمکرسانی جا نماند یا چند بار در چند لیست تکرار نشود.
و سخن پایانی؟
جنگ پایان یافته، اما جهاد همچنان باقی است. امروز جوانانی وجود دارند که حامل بیرقی هستند که نشان زیبای «جهاد» بر آن نقش بسته است و جهادگران امروز هم مانند رزمندگان دوران دفاع مقدس در ازای وقت و توانی که صرف خدمت به خلق میکنند مزد نمیطلبند که بالعکس دارایی اندک خود را نیز صرف محرومان میکنند.
مسئولان باید بدانند گروههای جهادی بدون مزد و منت در تلاش هستند با رفع محرومیت از نقاط دورافتاده هر استانی، رنگ آرامش و آسایش را برای ساکنین آن فراهم کنند.
به نظر من جهادگران بدون مرز هستند و گروههای جهادی با تلاشهای شبانهروزی و اقدامات خود گامهای مؤثری برای توانمند کردن هموطنانشان در مناطق کم برخوردار بر میدارند.