جوان آنلاین: عباس عراقچی، وزیرخارجه ایران یکبار دیگر سفیران کشورها را جمع کرد تا به آنان جرمی را که امریکا و اروپاییان مرتکب شدند تفهیم کند و نشان دهد که ایران بر همان منطق قوی داشتن حق غنیسازی ثابتقدم مانده است، حتی بعد از جنگ و بمباران. او غنیسازی را «دستاورد بزرگ علمی دانشمندان ایرانی» نامید و گفت که «ما این دستاورد را پاس خواهیم داشت». عراقچی هشدار داد هیچتوافقی بدون «پذیرش حق غنیسازی» برای ایران درکار نخواهد بود، زیرا بر سر چیزی که بهخاطر آن «مجاهدت» کردهایم و «قربانی» دادهایم و «متحمل جنگ» و بمباران شدیم، مصالحه نخواهیم کرد. وزیرخارجه ایران البته هرگونه آغاز مذاکره جدید را مشروط به این دانست که «اطمینان یابیم مذاکره دوباره به دست امریکا یا کشورهای دیگر به جنگ کشیده نخواهد شد»، اما او نگفت که ایران چگونه میخواهد این تضمین را به دست بیاورد!
***
رئیسجمهور امریکا که با حمایت از به راه افتادن جنگ علیه ایران به دنبال تحت فشار قرار دادن تهران و کشاندن جمهوری اسلامی ایران پای میز مذاکره بود، همچنان سردمدار مذاکره با ایران با شروط تحمیلی از جمله غنیسازی صفر در ایران است. وزیر امور خارجه، عصر روز شنبه در اشاره به اینکه ایران به منظور دفاع از حق خود در غنیسازی، جنگ را هم تجربه کرد، یک بار دیگر به طرفهای دیگر برجام به ویژه امریکاییها یادآور شد که حالا و با پشت سر گذاشتن چنین تجربهای، ایران نه تنها همچنان بر موضع خود درباره غنیسازی ایستادگی میکند بلکه به رغم تداوم حضور در انپیتی، همکاری تهران با آژانس هم به شکلی جدید و از مسیر شورای عالی امنیت ملی خواهد بود.
با گذشت حدود سه هفته از پایان تجاوز رژیم صهیونیستی با همدستی کاخ سفید که زمینه را برای تعرض امریکاییها به تأسیسات هستهای ایران فراهم کرد، همچنان بحثهایی حول محور نگهداری اورانیوم غنی شده در ایران و نیز غنیسازی در خاک کشور مطرح شده است. دونالد ترامپ که با پاره کردن توافق برجام، عملاً در برابر یک روند دیپلماتیک قد علم کرد، گفته که خواهان یک توافق هستهای جدید با ایران است و برخی منابع میگویند، چنانچه در هفتههای آینده، مذاکرات صورت بگیرد، غنیسازی صفر اورانیوم در خاک ایران یکی از خواستههای اصلی ایالات متحده خواهد بود. همچنین پایگاه خبری آکسیوس دیروز نوشت که ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه از ایران خواسته است تا توافق هستهای غنیسازی صفر با امریکا را بپذیرد. آکسیوس به نقل از منابع آگاه نوشت که پوتین به ترامپ و مقامات ایرانی گفته که از توافق هستهای که در آن جمهوری اسلامی ایران قادر به غنیسازی اورانیوم نباشد، حمایت میکند. حتی یک مقام اروپایی هم گفت که پوتین، ایرانیها را تشویق کرد که برای بهبود مذاکرات با امریکاییها، روی این موضوع کار کنند، اما ایرانیها اعلام کردند که چنین موضوعی را در دستور کار ندارند. با همه اینها سیدعباس عراقچی وزیر خارجه، عصر دیروز و در جریان نشست با سفرا و کارداران و رؤسای نمایندگیهای خارجی در تهران به مجموعه این موضعگیریها وگمانه زنیها پاسخ داد: «ما تأکید میکنیم در هر راه حل مذاکراتی و مذاکره شده، حقوق مردم ایران در موضوع هستهای از جمله حق غنیسازی باید مورد احترام قرار بگیرد. ما هیچ توافقی که در آن غنیسازی وجود نداشته باشد، نخواهیم داشت.» وی افزود: «غنیسازی دستاورد بزرگ علمی دانشمندان ایران است. ما این دستاورد را پاس خواهیم داشت. برای حفظ این دستاورد مجاهدتهای زیاد صورت گرفت و قربانیهای زیادی داده شده و از همه مهمتر، ما در همین دوران اخیر برای آن وارد جنگ شدیم یعنی جنگ علیه ما تحمیل شد و ما به خاطرش جنگیدهایم.»
اروپاییها در جریان جنگ اخیر، یکی از تلاشهای خود را معطوف این کردند که دامنه مذاکرات احتمالی را از مسئله هستهای به دیگر توانمندیهای ایران تعمیم دهند. ولی عراقچی گفت: «اگر مذاکراتی شکل بگیرد با توجه به شرایط ذکر شده، این مذاکرات فقط در مورد موضوع هستهای خواهد بود و ایجاد اطمینان درباره برنامه هستهای ایران در مقابل رفع تحریمها و هیچ موضوع دیگری مشمول مذاکره نخواهد شد.» وزیر خارجه خاطرنشان کرد: «جمهوری اسلامی ایران توانمندیهای خود را به خصوص توانمندی نظامیاش را در هر شرایطی حفظ میکند. توانمندیهای ما برای دفاع از مردم ایران است و در جنگ اخیر به خوبی قدرت نظامی خود را نشان داد و این توانمندی موضوع هیچ مذاکرهای نخواهد بود.»
اسنپ بک مساوی پایان نقش اروپا
وزیر امور خارجه در بخشی از نشست دیروز تصریح کرد: «ما در طول مذاکرات گذشته با امریکا به مذاکرات خودمان با سه کشور اروپایی نیز ادامه دادیم. فکر میکنیم سه کشور اروپایی میتوانند در دیپلماسی نقش ایفا کنند.» وی اضافه کرد: «یک اشتباه بزرگی که سه کشور انجام میدهند این است که فکر میکنند ابزار اسنپبک در دست آنها به آنها قدرت بازیگری در موضوع هستهای ایران را میدهد و این یک برداشت کاملاً اشتباه است.» عراقچی تأکید کرد: «اگر این کشورها به سمت اسنپبک بروند، حل موضوع هستهای ایران را باز هم پیچیدهتر و سختتر خواهند کرد. اشتباهی که امریکاییها در رفتن به سمت گزینه نظامی انجام دادند را اروپاییها با رفتن به سمت گزینه اسنپ بک میتوانند انجام دهند و مذاکرات و دیپلماسی را سختتر خواهند کرد.» رئیس دستگاه دیپلماسی یک بار دیگر یادآور شد: «اسنپبک به معنای پایان نقش اروپا در موضوع هستهای ایران است و شاید تاریکترین نقطه در تاریخ روابط ایران با سه کشور اروپایی که شاید هیچ وقت دیگر ترمیم نشود.» عراقچی با اشاره به تجربه اخیر، ابراز امیدواری کرد که عقلانیت به کشورهای اروپایی باز گردد.
از عملکرد آژانس رضایت نداریم
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ایران عضو متعهد انپیتی بوده و با آژانس همکاری داشته است، ادامه داد: «ما از عملکرد آژانس بینالمللی انرژی اتمی رضایت نداریم. گزارشی که آژانس تهیه کرد، منجر به صدور قطعنامهای کاملاً سیاسی در شورای حکام شد و آن قطعنامه و گزارش به نوبه خود بهانهای برای حملات نظامی به تأسیسات هستهای، شدند.» عراقچی در عین حال گفت: «همکاری ما با آژانس متوقف نشده است، فقط شکل جدیدی به خود گرفته است. از این به بعد ارتباط با آژانس از طریق شورای عالی امنیت ملی مدیریت میشود.» وزیر امور خارجه در همین ارتباط تصریح کرد: «تقاضای آژانس برای ادامه همکاری با ایران مورد به مورد توسط شورای عالی امنیت ملی بررسی میشود و با در نظر گرفتن ایمنی و امنیت در ارتباط با آن تصمیمگیری میشود.» وی یادآور شد: «بیش از ۲۰ سال و شاید بیشتر است که ایران تلاش میکند صلحآمیز بودن برنامه هستهای خودش را به کشورهایی که نگرانی دارند، ثابت کند و ما هر مسیری که بوده رفتهایم، برای اینکه نشان دهیم و ثابت کنیم که برنامه هستهای ایران براساس فتوای مقام معظم رهبری صلحآمیز است و خواهد ماند و اگر قصدی برای حرکت به سمت سلاحهای هستهای داشتیم پیش از این انجام داده بودیم یا شاید الان بهترین بهانه را داشتیم، ولی ما به اصولی پایبند هستیم که برگرفته از اعتقادات اسلامی و انسانی ماست.»