جوان آنلاین: صفدر کشاورز روز چهارشنبه در حاشیه آیین تکریم و معارفه مدیرکل ثبت اسناد و املاک لرستان در جمع خبرنگاران با اشاره به لازمالاجرا شدن قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول تکلیف مشاوران املاک در این فرآیند را روشن و اظهار کرد: نقش مشاوران املاک به ۲بخش تقسیم شده که در این راستا برای املاکی که اسناد مالکیت حدنگار (تکبرگ) آنها پس از لازمالاجرا شدن این قانون صادر شده مشاوران املاک حق تنظیم قرارداد عادی ندارند.
به گزارش ایرنا، وی با تاکید بر ضمانت اجرایی این قانون تصریح کرد: مطابق ماده ۱۱ این قانون اگر مشاوری برای این املاک قرارداد عادی تنظیم کند برای بار اول به مدت ۶ ماه پروانهاش تعلیق و به پرداخت جریمهای معادل سه برابر حقالزحمه دریافتی محکوم میشود.
وی افزود: برای بار دوم متخلف به یک سال تعلیق پروانه و پرداخت ۶ برابر کمیسیون به عنوان جریمه محکوم خواهد شد و در صورت تکرار برای بار سوم پروانه کسب برای همیشه تعلیق و مجددا به پرداخت جریمه ۶ برابری ملزم میشود.
کشاورز در خصوص آمار تخلفات ثبتشده عنوان کرد: متولی رسیدگی به این تخلفات سازمان تعزیرات حکومتی است و آمار دقیق باید از آن مرجع استعلام شود، اما هنوز عدد مشخصی در این حوزه اعلام نشده است.
تکلیف املاک با اسناد قدیمی و راهاندازی سامانه جدید
کشاورز درباره املاکی که اسناد آنها پیش از این قانون صادر شده است افزود: برای این املاک قانون یک سال پس از راهاندازی سامانه موضوع ماده ۱۰ مهلت داده و تا زمانی که این سامانه راهاندازی نشده نقل و انتقال آنها هم به صورت عادی و هم رسمی امکانپذیر است.
وی بیان کرد: این سامانه از نظر فنی آماده است، اما به دلیل برخی ملاحظات و نگرانیها از جمله عدم صدور سند برای تمام اراضی دولتی و مشکلات اسناد دفترچهای قدیمی، راهاندازی رسمی آن با دستور رئیس قوه قضائیه با تأمل بیشتری صورت خواهد گرفت تا از بروز مشکلات برای مردم جلوگیری شود.
سه راهکار قانونی برای مشاوران املاک
کشاورز یکی از سه مسیر قانونی پیش روی مشاوران املاک را تهیه پیشنویس عنوان کرد و گفت: مشاوران میتوانند پیشنویس توافق بین خریدار و فروشنده را تهیه کرده و در «سامانه ثبت الکترونیک اسناد» بارگذاری کنند تا برای تنظیم سند رسمی به دفاتر اسناد رسمی ارسال شود.
کشاورز با اشاره به قراردادهای یکسان یا خودکاربری افزود: مشاوران میتوانند از طریق قراردادهای یکسان که شروط ثابتی دارند معامله را ثبت کنند که این سامانه از ششم اردیبهشتماه در سراسر کشور راهاندازی شده است.
وی درخصوص معاملات عادی برای اسناد قدیمی بیان کرد: تا زمان راهاندازی کامل سامانه ماده ۱۰ تنظیم قرارداد عادی صرفا برای املاکی که سند آنها قدیمی بوده مجاز است.
آمار فعالیت در سامانههای جدید
معاون سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با ارائه آماری از عملکرد سامانهها گفت: تاکنون قریب به ۶۰۰ هزار پیشنویس قرارداد توسط مشاورین املاک تهیه و در سامانه ثبت الکترونیک اسناد بارگذاری شده است همچنین در سامانه قراردادهای یکسان نیز ۱۰۶ هزار ورود اطلاعات توسط مشاوران انجام شده که از این تعداد ۲۷ هزار قرارداد نهایی شده و به تایید خریدار و فروشنده رسیده است.
وی افزود با توجه به اینکه این سامانهها به تازگی راهاندازی شدهاند انتظار میرود با فرهنگسازی و آشنایی بیشتر مردم.
آمار استفاده از این روشهای قانونی افزایش یابد.