جوان آنلاین: تجاوز رژیم صهیونیستی در بامداد جمعه ۲۳ خردادماه ۱۴۰۴ به کشورمان سبب شد برخی از فرماندهان، دانشمندان هستهای و مردم مهین عزیز به شهادت برسند. این تجاوز هرچند که با پاسخ محکم و دندان شکن نیروهای مقتدر جمهوری اسلامی ایران از همان روز اول تجاوز همراه بود و رژیم صهیونیستی را پس از ۱۲ روز جنگ تحمیلی، وادار به اعلام طرح آتش بس کرد، اما در جریان و پس از جنگ تحمیلی، دست داشتن برخی از اتباع در جاسوسی برای رژیم صهیونیستی یا انجام اقدام تروریستی و ساخت پهپاد انتحاری برای دشمن، محرز شد که تعدادی از آنها هم توسط دستگاههای اطلاعاتی و نظامی دستگیر شدند.
به گزارش مهر، این در حالی است که بنابر اعلام مسئولان کشور حدود ۶ میلیون تبعه خارجی بهصورت مجاز و غیرمجاز در کشور حضور دارند که بیشتر آنها مهاجران افغان هستند و این شرایط سبب شد مجلس شورای اسلامی موضوع ساماندهی اتباع غیرمجاز را در دستور کار قرار دهد.
بر همین اساس، دولت چهاردهم لایحه ساختار، وظایف و اختیارات سازمان ملی مهاجرت را ۲۸ بهمن ماه ۱۴۰۳ به مجلس ارسال کرد و در ۱۵ اسفندماه ۱۴۰۳ این لایحه در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد.
طبق این لایحه سازمان ملی مهاجرت تشکیل خواهد شد و این سازمان مسئولیت هماهنگی بیندستگاهی، مدیریت چالشهای مرتبط با مهاجرت، برخورد با مهاجرت غیرقانونی و ارائه خدمات مرتبط به اتباع خارجی را بر عهده خواهد گرفت.
در سازمان ملی مهاجرت ساماندهی اردوگاههای مراقبتی، مهمان شهرها و صدور شناسنامه برای اتباع بررسی خواهد شد
از جمله وظایف این سازمان میتوان به تدوین سند راهبرد ملی مهاجرت، تعامل با سازمانهای بینالمللی، ایجاد سامانه ملی ثبت اطلاعات مهاجرین، ساماندهی اردوگاههای مراقبتی و مهمانشهرها و صدور شناسه و کارت شناسایی برای مهاجرین اشاره کرد.
در این لایحه، شورای سیاستگذاری و هماهنگی امور مهاجرین و اتباع خارجی با حضور مقامات عالیرتبه کشور از جمله وزرای کشور، اطلاعات، امور خارجه، آموزش و پرورش، تعاون و همچنین فرماندهان سپاه و نیروی انتظامی تشکیل خواهد شد. وظیفه این شورا، سیاستگذاری و نظارت کلان بر موضوعات مرتبط با مهاجرت در کشور است.
طبق ماده ۹ لایحه، همه اطلاعات مهاجرین باید طی سه ماه از تصویب قانون بهصورت یکپارچه در سامانه ملی ثبت و در اختیار دستگاههای اجرایی قرار گیرد. همچنین بر اساس ماده ۱۰، سازمان تابعِ قوانین مؤسسات دولتی خواهد بود.
این لایحه در راستای اجرای قانون برنامه هفتم توسعه و تحقق سیاستهای کلی نظام در حوزه مهاجرت تهیه شده است و طبق نظر اداره تدوین قوانین مجلس، با اصول قانون اساسی و سند چشمانداز مغایرتی ندارد.
رشد آمار دستگیری اتباع خارجی غیرمجاز در مقایسه با ماههای گذشته
محمدصادق معتمدیان سوم تیرماه امسال نیز درباره وضعیت اتباع غیرمجاز در استان تهران، اظهار کرد: حضور بیضابطه و گسترده برخی اتباع خارجی غیرمجاز در سالهای اخیر موجب بروز نگرانیهایی در حوزه اشتغال، امنیت اجتماعی و خدمات عمومی شده است. به همین دلیل میزان دستگیری اتباع غیرمجاز نسبت به گذشته تا چهار برابر افزایش یافته و این افراد پس از شناسایی و جمعآوری، با حفظ کرامت انسانی به کشورهای مبدأ بازگردانده میشوند.
اتباع غیرمجاز در سالهای اخیر امنیت اجتماعی و خدمات عمومی را دچار مخاطره کردند
استاندار تهران با بیان اینکه روند شناسایی، دستگیری و بازگرداندن اتباع غیرمجاز با شدت بیشتری دنبال میشود، گفت: شاهد رشد ۳ تا ۴ برابری آمار دستگیری اتباع خارجی غیرمجاز در مقایسه با ماههای گذشته هستیم. البته در این مسیر رعایت حقوق انسانی افراد نیز در دستور کار قرار دارد و هیچگونه رفتار خلاف شأن و کرامت انسانی با این افراد صورت نمیگیرد.
برخی از موارد نفوذ دشمن از طریق اتباع رخ داده است
اسکندر مومنی وزیر کشور نیز ۶ تیرماه ۱۴۰۴در برنامه گفتوگوی ویژه خبری، یکی از اولویتهای اصلی خود را ساماندهی اتباع بیگانه عنوان کرد و گفت: به این موضوع نباید با افراط و تفریط نگریسته شود. اتباع میتوانند فرصت باشند نه تهدید، اما واقعیت این است که از نظر ظرفیت و توان، کشور ما نمیتواند پذیرای این حجم از اتباع باشد. هیچ کجای دنیا مثل ایران تا این اندازه میزبان اتباع خارجی نیست، به طوریکه که بتوانند آزادانه وارد شوند و در همه عرصهها فعال باشند. ما با ستیز و تنش با همسایگان مخالفیم، اما این بدان معنا نیست که هر فردی به هر شکلی بخواهد وارد کشور شود.
هیچ جای دنیا مانند ایران تا این اندازه اتباع خارجی زندگی نمیکنند و کشور نمیتواند پذیرای این حجم از اتباع باشد
وی با بیان اینکه برخی از موارد نفوذ دشمن از طریق اتباع رخ میدهد، یادآوری کرد: برخی از موارد نگرانکننده، نیروهای بیگانه بودند، اما همه اتباع اینگونه نیستند. ما انسانهای شریف زیادی در میان آنها داریم، اما بخشی هم با اهداف خاص وارد شدند، بهویژه در دو سه سال اخیر و همین جاست که ضرورت ساماندهی روشن میشود.
وزیر کشور تأکید کرد: تشکیل سازمان ملی مهاجرت در قانون برنامه هفتم توسعه مصوب شده، دولت آن را نهایی کرده و از یک ماه پیش در مجلس مانده است. خواهش من از نمایندگان این است که این لایحه را در اولویت بگذارند. این قانون از قوانین حیاتی کشور است، چون بهصورت مستقیم با ساختار جمعیتی، اقتصادی، امنیتی و حتی هویتی ما در ارتباط است.
اتباع بیگانه باید سریع در کشور شناسایی شوند
ولی الله بیاتی سخنگوی کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا در این باره گفت: تاسیس سازمان ملی مهاجرت در دست بررسی کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها قرار دارد و این موضوع مورد تاکید دولت و مجلس است و به زودی در صحن مجلس جزئیات آن بررسی خواهد شد.
درباره ساماندهی اتباع غفلت شده و باید این موضوع سریع بررسی و اجرایی شود
وی اضافه کرد: تصویب این لایحه سبب خواهد شد به صورت قانونمند با اتباعی که به صورت غیرقانونی وارد کشور شدند، برخورد شود.
نماینده مردم آشتیان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در این سالها در موضوع ساماندهی اتباع خارجی غفلت شده است، یادآور شد: در این باره کوتاهی شده است، چرا باید در کشور اتباع غیرمجاز فعالیت کنند و باید با سرعت این موضوع بررسی و به قانون تبدیل شود.
اتباع غیرمجاز باید تعیین تکلیف شده و هر چه سریعتر از کشور اخراج شوند
احمد نادری عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی هم در گفتوگو با ایرنا، درباره مشارکت برخی اتباع غیرمجاز در تجاوز دشمن صهیونیستی و حامیان شرور آن به کشورمان، گفت: متاسفانه عوامل نفوذی در حمله دشمنان نقش بسزایی داشتند که اتباع غیرمجاز یکی از این عوامل محسوب میشوند که با انگیزههای مالی و غیره، اقدام به همدستی با رژیم صهیونی کرده بودند.
وی با تاکید بر اینکه اتباع غیرمجاز باید تعیین تکلیف شده و هر چه سریعتر از کشور اخراج شوند، تصریح کرد: البته در این مسیر باید راههای بازگشت به کشور هم مسدود شود. اما متاسفانه در شرایط فعلی اتباع غیرمجاز را از کشور بیرون میکنند، اما دوباره از روزنههای دیگر وارد کشور میشوند.
شناسایی اتباع غیرمجاز به سرعت در دستور کار نهادهای اطلاعاتی و امنیتی قرار بگیرد
نماینده مردم تهران در مجلس با تاکید بر اینکه باندهایی که اتباع غیرمجاز را به کشور وارد میکنند نیز باید هر چه سریعتر از سوی نهادهای امنیتی و اطلاعاتی شناسایی و دستگیر شوند، تصریح کرد: این باندهای تبهکاری به صورت شبکهای فعالیت میکنند و در استانهای مختلف سَرپل دارند تا بتوانند اتباع را به مرکز کشور منتقل کنند. برهمین اساس باید مسئله اتباع غیرمجاز به صورت اورژانسی و اضطراری مورد پیگیری قرار بگیرد.
فراجا به موضوع املاکی که به اتباع اجاره داده شده، ورود کند
علی احمدی نیز در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، در این باره گفت: بر اساس لایحه تشکیل سازمان ملی مهاجرت، تمامی امور مربوط به اتباع اعم از ورود و خروج قانونی، تحصیل، کار و ازدواج در این لایحه بررسی شده و تمهیدات خاص برای هر کدام از ابعاد مرتبط با اتباع اندیشیده شده است.
وی افزود:، اما باتوجهبه شرایط خاص و مهم کشور و سوءاستفاده دشمن از این افراد علیه کشور عزیزمان این مهم بهصورت کاملاً جدی در حال اجرا است.
نماینده مردم میاندوآب در مجلس با بیان اینکه تاکنون بیش از ۵۰ هزار نفر از اتباع غیرمجاز، ساماندهی شدهاند، تصریح کرد: همچنین بسیاری از آنها از کشور خارج شدند. البته فراجا به موضوع املاکی که به برخی از اتباع افغان اجاره داده شده ورود کرده است.
نتیجهگیری...
با توجه به اظهارات نمایندگان، به نظر میرسد مجلس شورای اسلامی بررسی لایحه ساختار، وظایف و اختیارات سازمان ملی مهاجرت را هر چه زودتر در دستور کار صحن علنی مجلس قرار دهد تا فرآیند تصویب و تایید آن توسط شورای نگهبان با سرعت بیشتری نهایی شود. چرا که با این قانون اتباع بیگانه به زودی ساماندهی خواهند شد.