جوان آنلاین: تصمیم دونالد ترامپ برای لغو تحریمهای سوریه، در حالی با پایکوبی طرفداران ابومحمد الجولانی در دمشق روبهرو شده که تردیدها در این باره زیاد است، بهخصوص که اسرائیلیها نگاه چندان خوشبینانهای به آن ندارند. رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی گفته که دیدار رئیسجمهور امریکا با رئیس دولت موقت سوریه، نشانه بدی برای اسرائیل است.
به گزارش «جوان»، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، چهارشنبه شب قبل با همتای سوری خود، احمد الشرع، در ریاض دیدار کرد؛ اولین دیدار بین رؤسای دو کشور در ۲۵ سال گذشته که ترامپ به طور غیرمنتظرهای اعلام کرد که تمام تحریمها علیه این کشور جنگزده را لغو خواهد کرد و حتی به دنبال عادیسازی روابط خواهد بود. بعد از علنی شدن این تصمیم ترامپ، حامیان محمد الجولانی رئیس موقت دولت سوریه برای جشن و پایکوبی شبانه به خیابانها رفتند و بیلبوردهایی با تشکر از ترامپ و ولیعهد عربستان نصب شد. همچنین سخنگوی وزارت خارجه امریکا اعلام کرد که وزرای خارجه امریکا و سوریه پس از «دیدار تاریخی» رهبران دو کشور، در ترکیه با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند. بروس افزود: وزیر امور خارجه امریکا بر حمایت واشینگتن از رفع تحریمها برای ایجاد ثبات در سوریه تأکید کرد. سخنگوی وزارت خارجه امریکا اضافه کرد: «روبیو از درخواستهای دولت سوریه برای صلح با اسرائیل، تلاشها برای پایان دادن به نفوذ ایران در سوریه، تعهد به تعیین سرنوشت شهروندان امریکایی مفقود یا کشته شده در سوریه و نابودی تمام سلاحهای شیمیایی استقبال کرد.» کاخ سفید در بیانیهای که بعد از اعلام ترامپ منتشر کرده، گفته که لغو تحریمها «یک خیابان یکطرفه نیست» و تأکید کرده که ترامپ از الشرع خواسته است در عوض گامهایی بردارد، از جمله همکاری در مبارزه با تروریسم و خلاص شدن از شر همه جنگجویان خارجی در سوریه و موافقت با روابط با اسرائیل، موضوعاتی که نشان میدهد به رغم اعلام ترامپ، لغو تحریمهای سوریه فرایندی دشوار است که حتی امریکا خود، نگاهی محتاطانه به آن دارد. مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا با آگاهی از همین محدودیتها پس از نشست آنتالیا به خبرنگاران گفت: «برای شروع، ترامپ قصد دارد به دنبال معافیت ۱۸۰ روزه از تحریمهای اعمال شده توسط کنگره باشد و هدف بلندمدتتر آن، لغو کامل این محدودیتها است.» روبیو گفت: «در نهایت، اگر به اندازه کافی پیشرفت کنیم، دوست داریم شاهد لغو این قانون باشیم. ما هنوز به آنجا نرسیدهایم. این زود است. ما میخواهیم با معافیت اولیه شروع کنیم که به شرکای خارجی که میخواستند کمکهای خود را به سوریه سرازیر کنند، اجازه میدهد بدون خطر تحریم، این کار را انجام دهند.» کارولین رز، متخصص سوریه و مدیر تحقیقات در مؤسسه نیو لاینز مستقر در واشینگتن به بلومبرگ گفته که ترامپ میتواند تحریمهای صادر شده توسط فرمان اجرایی را لغو کند، اما برخی از آنها، مانند قانون قیصر، برای لغو نیاز به رأیگیری در کنگره دارند. او میگوید: «مسیر پیش رو با لغو تحریمها طولانی و پیچیده خواهد بود. هنوز تردیدهای زیادی در مورد عادیسازی روابط با سوریه و لغو تحریمها وجود دارد، به ویژه در میان اعضای حزب جمهورخواه.» مجد عبار، مدیر اجرایی فناوری اطلاعات سوری- امریکایی مستقر در دبی، که برای لغو تحریمها با مقامات واشینگتن لابی و چندین بار با الشرع دیدار کرده است، میگوید: «نگرانی اصلی در جامعه تجاری این بوده است که ما نمیخواهیم با دولتی که توسط غرب به عنوان یک دولت تروریستی شناخته شده است، همکاری کنیم.» او تأکید میکند: «اکنون که این تحریمها برداشته میشوند، همه برای سرمایهگذاری در سوریه به میدان میآیند. این عملاً یک بوم سفید است، هیچ چیز آنجا نیست.»
مسئله مهمتر، روابط متشنج سوریه با اسرائیل است. سوریه از نظر تکنیکی هنوز در جنگ با اسرائیل است. همچنین اسرائیل پس از سرنگونی اسد به سرعت در سوریه مداخله نظامی کرد و مجموعهای از حملات هوایی را به انبارهای اسلحه انجام داد و سرزمینهای اشغالی خود را در جنوب غربی سوریه گسترش داد. پیش از اعلام ترامپ، بسیاری از اعضای دولت او مانند سباستین گورکا، به شدت با لغو تحریمها یا نحوه برخورد با الجولانی مخالف بودند و او را یک جهادگر متعهد میدانستند که نیات واقعی خود را پنهان میکند. «گادی آیزنکوت» رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی گفته است: دیدار ترامپ با جولانی نشانه بدی برای اسرائیل است، امروز در سوریه رئیسی است که تروریست تلقی میشود، یکی از اهداف ما این بود که از موضع قدرت و بهرهبرداری از جایگاه امریکا در منطقه تلاش کنیم. وی در خصوص حماس نیز گفت: پافشاری نتانیاهو برای امضای توافق جزئی با حماس اشتباه بزرگی است که از انگیزههای سیاسی نشئت میگیرد؛ درگیری با حماس هرگز در نسل کنونی پایان نخواهد یافت و برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت و پیروزی کامل، شعاری غیر واقعی است.