جوان آنلاین: ساعاتی پس از انتشار نامه سرگشاده ۳۵۰هنرمند و فعال سینمایی هالیوودی و درخواست از جامعه جهانی برای موضعگیری و محکومیت «نسلکشی در غزه» برخی از سینماگران سرشناس جهان نیز در مراسم افتتاحیه هفتاد و هشتمین جشنواره فیلم کن با طرح انتقاداتی از اقدامات فاشیستی رئیسجمهور امریکا در چند ماه اخیر ابراز ناراحتی کردند. ژولیت بینوش، رئیس هیئت داوران جشنواره کن در بخشی از این مراسم ضمن ابراز ناراحتی از جنگ، فلاکت و زنستیزی بدوی با خواندن شعری از فاطمه حسونه خبرنگار فلسطینی خواستار پایان دادن به رنج مردم شد. بینوش طی چند روز اخیر به خاطر خودداری از امضا کردن نامه اعتراضی به کشتهشدن فاطمه حسونه مورد انتقادات زیادی قرار گرفته بود.
افتتاحیه جشنواره فیلم کن با سیل انتقادات برخی سینماگران مشهور جهان به عرصهای برای انتقاد از اقدامات ضد بشری دولت و رئیسجمهور ایالات متحده و کشتار بیرحمانه زنان و کودکان فلسطینی از سوی رژیم صهیونیستی تبدیل شد. این اتفاق در حالی رخ داد که ساعاتی پیش از شروع رسمی افتتاحیه جشنواره فیلم کن در کشور فرانسه بیش از ۳۵۰ هنرمند و فعال سینمایی، از جمله چهرههایی، چون «ریچارد گییر»، «سوزان ساراندون»، «پدرو آلمودوار» و «مارک رافالو»، با انتشار نامهای سرگشاده، نسلکشی مردم مظلوم غزه از سوی رژیم کودککش و فاشیستی صهیونیستی را محکوم کرده و خواستار موضعگیری جامعه جهانی شدند.
افتتاحیه ضد صهیونیستی جشنواره کن
انتشار این نامه سرگشاده و اعتراضات هنرمندان مشهور جهان که در این رویداد حاضر هستند از برگزاری مراسم افتتاحیه متفاوت و پر تنشی علیه رژیم صهیونیستی و دولتمردان امریکایی به خاطر حمایت صددرصدی از نسل کشی مردم فلسطین خبر میداد. اظهارات صریح رابرت دنیرو، بازیگر مشهور و سرشناس هالیوود که سابقه دفاع از مردم فلسطین و انتقادات تندی علیه ترامپ را در کارنامهاش دارد، برای دریافت جایزه نخل طلای افتخاری جشنواره کن سرآغاز شروع سیل انتقادات و تبدیل افتتاحیه به صحنه دادگاهی کردن سران رژیم آپارتاید صهیونیستی و دونالد ترامپ رئیسجمهور امریکا شد.
رابرت دنیرو که در مراسم افتتاحیه جشنواره کن برای دریافت جایزه نخل طلای افتخاری مورد تقدیر قرار گرفت، در سخنانی اظهار کرد: «در کشور من، ما با تمام قوا برای حفظ دموکراسیای که زمانی بدیهی میدانستیم، میجنگیم؛ و این مبارزه بر همه ما در اینجا نیز اثر دارد، چراکه هنر ذاتاً دموکراتیک است. هنر فراگیر است. هنر مردم را به هم نزدیک میکند، درست مانند امشب. هنر در جستوجوی حقیقت است، هنر تنوع را در آغوش میگیرد، و به همین دلیل است که هنر تهدید است و ما نیز تهدیدی هستیم برای خودکامگان و فاشیستها.»
این حملات غیرقابلقبولاند
رابرت دنیرو با اشاره به ایده دونالد ترامپ (رئیسجمهور امریکا) برای وضع تعرفه ۱۰۰ درصدی بر واردات فیلم از «سرزمینهای خارجی»، افزود: «نمیتوان برای خلاقیت قیمت گذاشت، اما ظاهراً میشود بر آن تعرفه بست.»
این بازیگر ادامه داد: «بدیهی است که این مسئله غیرقابلقبول است. همه این حملات غیرقابلقبولاند و این فقط مشکل امریکا نیست، یک مسئله جهانی است؛ و مانند یک فیلم، نمیتوانیم فقط بنشینیم و تماشا کنیم. باید اکنون عمل کنیم. نه با خشونت، بلکه با شور و ارادهای عظیم. زمان آن رسیده که همه کسانی که برای آزادی ارزش قائلاند اعتراض کنند و در انتخابات، البته، رأی دهند.» دنیرو این نخل طلای افتخاری را از دست لئوناردو دیکاپریو دریافت کرد که روی صحنه گفت «او فقط یک بازیگر بزرگ دیگر نیست، دنیرو الگوی ماست، کسی که همه ما بازیگران به او نگاه میکنیم».
در بخش دیگری از این مراسم ژولیت بینوش، رئیس هیئت داوران امسال کن هم روی صحنه حاضر شد و با انتقاد از اتفاقات تلخی که در دنیا در حال وقوع است، گفت: «جنگ، فلاکت، تغییرات اقلیمی، زنستیزی بدوی... هنرمندان این امکان را دارند که شاهد و بازگوکننده دردهای دیگران باشند. هرچه رنج عمیقتر باشد، مسئولیت هنرمند نیز حیاتیتر است. هنر باقی میماند، هنر است که گواهی نیرومند زندگیها، رؤیاها و احساسات ماست، و ما، تماشاگران، آن را در آغوش میگیریم. باشد که جشنواره کن، جایی که هر اتفاقی ممکن است، به این مهم کمک کند.»
البته ژولیت بینوش پس از آنکه در جریان برگزاری نشست خبری افتتاحیه این رویداد از پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره امضا نکردن نامه اعتراضی به کشتهشدن فاطمه حسونه، خبرنگار فلسطینی، خودداری کرده بود، سعی کرد با ایراد سخنانی احساسی و خواندن شعری از شهید فاطمه حسونه، ضمن تجلیل از این خبرنگار فلسطینی بخشی از بار سنگین انتقاداتی را که متوجه او شده بود کاهش بدهد، اگرچه بینوش در ادامه سخنرانیاش خواستار احیای «نرمی، تواضع و اعتماد» در برابر طوفان رنجهای بشری شد.
رئیس هیئت داوران جشنواره کن در جریان نشست خبری افتتاحیه جشنواره به دلیل خودداری از پاسخ به پرسشی درباره علت امضا نکردن نامهای سرگشاده که «سکوت» و «انفعال» صنعت سینما پس از شهادت فاطمه حسونه، خبرنگار فلسطینی، توصیف شد، با انتقادهایی مواجه شد. زمانی که یکی از خبرنگاران از بینوش پرسید چرا نامه اعتراضی را امضا نکرده، او به شکلی مبهم گفت: «شاید بعداً متوجه شوید.»
بینوش در مراسم رسمی افتتاحیه روی صحنه آمد و سخنرانی احساسی خود را با اشارهای مستقیم به فاطمه حسونه آغاز کرد و گفت: «در ۱۶ آوریل گذشته، در سپیدهدمی در غزه، فاطمه حسونه، عکاس خبری ۲۵ ساله، به همراه ۱۰ نفر از بستگانش، بر اثر اصابت موشکی به خانهشان کشته شدند. شب پیش از مرگش، او مطلع شد که فیلمی که در آن حضور دارد برای نمایش در جشنواره کن انتخاب شده. فاطمه امشب باید اینجا، در کنار ما میبود.» بینوش سپس شعری از حسونه را که پیش از مرگش نوشته بود و درباره مرگ خود سخن میگفت، برای حاضران خواند کرد.
فاطمه حسونه در جریان حمله هوایی ارتش اسرائیل به خانهاش در نوار غزه در تاریخ ۱۶ آوریل، همراه با ۱۰ نفر از اعضای خانوادهاش جان باخت. او ۲۵ سال داشت. حسونه یکی از شخصیتهای محوری مستند «روحت را در دستت بگیر و قدم بزن» ساخته سپیده فارسی درباره جنگ بیرحمانه غزه بود؛ فیلمی که قرار است پنج شنبه در این جشنواره به نمایش درآید.
افتتاحیه جشنواره کن به عرصهای برای تقابل بین جمع زیادی از هنرمندان منتقد رژیم کودک کش صهیونیستی و برخی فیلمسازان صهیونیست تبدیل شده بود و به همین علت برخی از رسانههای اروپایی با به کار بردن تعابیری خاص افتتاحیه هفتاد و هشتمین دوره جشنواره کن را مراسمی «بسیار سیاسی» خواندند.