کد خبر: 1294197
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۴۰
مصطفی قربانی

 رهبر معظم انقلاب در مجلس عزاداری شهادت امام صادق (ع)، خط ائمه را «خط ایستادگی و استقامت» و درس ایشان را «درس منطق و استدلال» دانستند و با اشاره به رخداد‌های دوره امامت امام صادق (ع)، وجود آسیب‌هایی، چون دهن‌لقی، بی‌صبری، کوتاهی در همراهی با امام معصوم (ع) و تحلیل غلط از اوضاع در میان برخی پیروان را از جمله دلایل مهم عدم‌تحقق تقدیر الهی مبنی بر تشکیل حکومت از سوی ائمه علیهم‌السلام در سال‌های ۷۰ و ۱۴۰ هجری دانستند. در تلاش برای تحلیل گزاره‌ها و دقایق اندیشگانی در این فراز از فرمایشات معظم‌له، ناظر به برهه کنونی می‌توان به نکات و موارد زیر اشاره کرد:
۱. در حالی که ایستادگی و استقامت راهبرد صحیح مواجهه با دشمنان است، در مواجهه با مردم و جامعه باید زبان منطق و استدلال را به‌کار بست. درواقع، شیوه درست خلق سرمایه اجتماعی و ترویج پیام حق، مبتنی بر قدرت منطق و استدلال است و در این مسیر، البته ایستادگی و استقامت در برابر آنانی که می‌خواهند «یصدون عن سبیل الله» کنند، تجویز شده است. به عبارت دقیق‌تر، دو اصل مذکور، عاملان اصلی تولید قدرت در شرایط نبرد نامتقارن با جبهه دشمنان است. در همین چارچوب است که معظم‌له بر جهاد تبیین در برابر جنگ شناختی دشمنان تأکید دارند. 
۲. نه تنها استقرار، بلکه تداوم و شکوفایی نظام اسلامی وابسته به همراهی مردم و پیروان است، بدین ترتیب که با صبر، حفاظت از اسرار، داشتن تحلیل درست از اوضاع و پیشگامی در همراهی با نظام اسلامی است که استقرار و تداوم نظام اسلامی میسر می‌شود. بر این اساس، نظام اسلامی مبتنی بر محاسبات عقلانی و دقیق است و تداوم آن، با معضل‌هایی، چون غلبه هیجانات دشوار است. مردم در نظام اسلامی نقش بی‌بدیل دارند و ایفای این نقش مستلزم رعایت ظرافت‌های دقیق است. بنابراین، در شرایط کنونی، هرگونه تلاش برای افشای اسرار کشور، عدم‌تحلیل دقیق از شرایط، غلبه هیجانات در تحلیل وضع موجود، بی‌صبری و کم‌حوصلگی برای تحقق آرمان‌ها و همچنین، کوتاهی در انجام رسالت‌های فردی و اجتماعی و به صورت دقیق‌تر، رسالت‌های مرتبط با نظام اسلامی، آسیب‌هایی جدی محسوب می‌شود که باید از آنها پرهیز شود. 
با توجه به آنچه گفته شد، برخلاف برخی هیجانات در فضای مجازی و در سطح رسانه‌ای، تلاش برای افشای اسرار کشور و وادار کردن مسئولان به انجام اقداماتی از سر برخی هیجانات، اگرچه ممکن است با انگیزه‌های مؤمنانه هم باشد، اما در تحلیل نهایی می‌تواند اثر عکس در پی داشته باشد. 
۳. نظام اسلامی در سایه اتکا به دو اصل ایستادگی و مقاومت و منطق و استدلال می‌تواند بالنده باشد. بر این اساس، در برهه کنونی، ضمن تلاش برای شکوفاسازی ظرفیت‌های مقاومت‌ساز، باید گنجینه‌های عقل مردم شکوفا شده و به جای آگاهی‌های کم‌عمق و در مواردی، هیجانی و فاقد اتکا به منطق مستحکم، باید تلاش شود تا قدرت منطق و استدلال تقویت شود. بنابراین، در شرایطی که با توسعه رسانه‌ها و فضای مجازی، امکان تولید و نشر پیام با سهولت بیشتری همراه است، به جای اتکا به هیجان مخاطبان، باید بر تقویت ظرفیت‌های عقلانی و قدرت استدلال آنها تمرکز شود. بر این اساس، به جای غلبه رویکرد‌های تبلیغی، رویکرد آموزشی باید در رسانه‌ها و نزد مراجع فکری فرهنگی جامعه تقویت شود. 
۴. تحقق هیچ امر بزرگی جز در سایه صبر، سخت‌کوشی، حفاظت اسرار، داشتن تحلیل درست از اوضاع و به کار بستن همت‌ها میسر نیست. بنابراین، در برهه کنونی نیز باید توجه داشت که عبور دادن کشور از پیچ تاریخی موجود در سایه توجه به این اصول امکان‌پذیر است. بنابراین، ضمن تمرین صبر باید تلاش شود با حداکثرسازی تلاش‌ها و کار پرشدت بر دشواری‌های موجود غلبه کرد. در برابر شرایط موجود جامعه و کشور، تک تک افراد مسئولیت دارند و هر فردی باید تلاش کند به اندازه وسع خود، در این زمینه نقش ایفا کند.

برچسب ها: ایران ، امریکا ، مقاومت ، اخلاق
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار