جوان آنلاین: رئیسجمهور امریکا تهدید خود برای تعلیق کمکها به اوکراین را اجرا کرد. با این حال، او همچنان در نظر دارد توافق معادن را نهایی کند تا به این ترتیب، هزینههای میلیاردی ایالات متحده برای اوکراین از آغاز جنگ تاکنون جبران شود.
پس از جنجال روز جمعه در کاخ سفید و تنش لفظی بیسابقه بین دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی رؤسای جمهور امریکا و اوکراین، گزینه تعلیق کمکهای نظامی از جمله بستههای تصویبشده در دوران ریاست جمهوری جو بایدن روی میز ترامپ قرار گرفت. رویترز به نقل از یک مقام کاخ سفید اعلام کرد که امریکا ارسال کمکهای نظامی به اوکراین را تعلیق کرده است و با هدف اطمینان از مؤثر بودن این اقدام در دستیابی به یک راهحل، در حال بازنگری در ارسال این کمکهاست. گزارش رسانههای امریکایی حاکی از این است که توقف ارسال کمکها تا زمانی که ترامپ به این نتیجه برسد که کییف با حسننیت به صلح، متعهد است، به قوت خود باقی خواهد ماند. یک مقام کاخ سفید هم دراینباره گفت: «رئیسجمهور به روشنی اعلام کرده است که روی صلح تمرکز دارد. بنابراین شرکای ما نیز باید به این هدف متعهد باشند.» ترامپ روز دوشنبه هم اعلام کرد: «اظهارات زلنسکی مبنی بر اینکه صلح با روسیه بسیار دور است، بدترین اظهاراتی است که او میتوانست بگوید و ما آن را برای مدت طولانی تحمل نخواهیم کرد.» وی در ادامه مطلبی که شبکه اجتماعی «تروث سوشال» منتشر کرد، نوشت: «زلنسکی تا زمانی که از حمایت امریکا و اروپا برخوردار باشد، صلح نمیخواهد.» اشاره ترامپ به سخنان رئیسجمهور اوکراین است که گفته بود: «پایان جنگ، بسیار بسیار دور است.»
خرسندی مسکو از اقدام واشینگتن
بر اساس گزارش کمیته مستقل «بودجه مسئولانه فدرال»، از زمان حمله روسیه به اوکراین، کنگره امریکا ۱۷۵ میلیارد دلار کمک به اوکراین را تصویب کرده است. دولت ترامپ ۸۵/۳ میلیارد دلار مجوز کنگره برای استفاده از ذخایر تسلیحاتی امریکا برای اوکراین را به ارث برده بود، اما با توجه به تنشهای فزاینده بین واشینگتن و کییف، استفاده از این کمکها بعید به نظر میرسد. اقدام اخیر، فراتر از سیاست «عدم ارائه کمک جدید» است و به نظر میرسد که در قالب این تصمیم، ارسال تجهیزات نظامی تصویبشده در دولت بایدن، از جمله مهمات، موشکها و دیگر سیستمها هم متوقف شوند. گروه حامی اوکراینی موسوم به
Razom for Ukraine تصمیم کاخ سفید درباره کمکها را محکوم کرد. این گروه در بیانیهای اعلام کرد: «با متوقف کردن ناگهانی کمکهای نظامی به اوکراین، رئیسجمهور ترامپ اوکراینیها را رها کرده و به روسیه چراغ سبز داده است تا به پیشروی خود به سمت غرب ادامه دهد. با این حال، روسیه که اول مارس سال جاری (روز شنبه) یک کشتی باری حامل سلاح و تجهیزات نظامی به مقصد اوکراین را غرق کرده است، از این اقدام امریکاییها استقبال کرد. در این مورد، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اقدام دولت ترامپ مبنی بر تعلیق کمکهای نظامی به اوکراین را به سود مذاکرات صلح دانست و گفت: «هنوز در جریان جزئیات این اقدام نیستیم، اما اگر صحت داشته باشد، قطعاً این تصمیم به اجبار رژیم کییف به حرکت در مسیر فرآیند صلح کمک زیادی خواهد کرد.»
امریکا بودجه کافی ندارد
این تحولات در شرایطی است که زلنسکی بهصراحت اعلام کرده است که آتشبس باید شامل تضمینهای امنیتی مشخص از سوی غرب باشد تا از حمله مجدد روسیه، که حدود ۲۰ درصد از خاک اوکراین را در اختیار دارد، جلوگیری شود. ترامپ هم اگرچه از ارائه هرگونه تضمین امنیتی خودداری کرده است، اما راه را برای توافق معادن با کییف باز گذاشته است. دولت وی این توافق معدنی را راهی برای بازپسگیری بخشی از دهها میلیارد دلاری میداند که امریکا از زمان حمله روسیه به اوکراین در قالب کمکهای مالی و نظامی ارائه کرده است. روز دوشنبه، وقتی از ترامپ در کاخ سفید پرسیده شد که آیا این توافق منتفی شده است، پاسخ داد: «نه، فکر نمیکنم.» ترامپ این توافق را «معاملهای عالی برای ما» توصیف کرد و گفت که در جلسه مشترک کنگره، درباره وضعیت آن اطلاعات بیشتری ارائه خواهد داد. «جیدی ونس» معاون رئیسجمهور امریکا در مصاحبهای با شبکه فاکسنیوز از زلنسکی خواست که این توافق معدنی را بپذیرد. او گفت: «اگر به دنبال تضمین امنیتی واقعی هستید و میخواهید مطمئن شوید که ولادیمیر پوتین دیگر به اوکراین حمله نخواهد کرد، بهترین تضمین امنیتی این است که امریکاییها سهم اقتصادی در آینده اوکراین داشته باشند.» جیدی ونس میگوید که اوکراین برای تداوم جنگ نیروی انسانی کافی در اختیار ندارد و تأکید کرد که واشینگتن نیز فاقد بودجه کافی برای کمک به کییف است. او به فاکسنیوز گفت: «رهبران اروپایی در خلوت گوشی تلفن را برمیدارند و میگویند که «این (جنگ) نمیتواند تا ابد ادامه یابد. او (زلنسکی) باید به میز مذاکره بیاید.» وی افزود: «آنچه باید به زلنسکی بگویند این است که نمیتوان تا ابد این روند را ادامه داد.» معاون ترامپ تأکید کرد: «این خونریزی و کشتار و ویرانی اقتصادی، وضعیت همه را وخیمتر کرده است.»