جوان آنلاین: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا چه پیش از ورود به کاخ سفید و چه پس از شروع دور جدید ریاست جمهوری اشارات متعددی نسبت به تمایلش برای مذاکره با ایران داشته است و همین مساله باعث فعال شدن گروههای تندرو و جنگ طلب در این کشور برای مقابله با وقوع چنین اتفاقی و یا مدیریت آن شده است.
به گزارش ایرنا، اندیشکده «ائتلاف وندنبرگ» گزارشی را با محوریت پیشنهادهایی به دولت ترامپ در حوزه خاورمیانه با عنوان «معاملات قرن: حل مساله خاورمیانه» منتشر کرده است. این اندیشکده یک شبکه غیرحزبی از محققان و متخصصان سیاست خارجی است که هیئت مشورتی آن متشکل از حدود ۱۲۵ مقام سابق، دانشگاهیان و تحلیلگران سیاسی است. این گزارش ۱۵ صفحهای تقریبا همه مسائل کلیدی در منطقه را پوشش میدهد و پیشنهادات مختصری برای سیاستهای ایالات متحده در دولت جدید از جمله مسائل مربوط به سوریه، خلیج فارس و ایران ارائه میدهد. این گزارش محصول یک گروه کاری چند ماهه متشکل از کارشناسان محافظه کار در حوزه خاورمیانه است که در سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ به نگارش درآمده است.
هیئت مدیره و هیئت مشاوران ائتلاف وندنبرگ شامل «اچ آر مک مستر» مشاور امنیت ملی سابق دولت ترامپ، «مت پوتینگر» معاون مشاور امنیت ملی و همچنین «اریک ادلمن» و «پیتر فیور» از مخالفان برجسته ترامپ است که هر دو نفر آخر در سال ۲۰۱۶ امضاکننده نامهای بودند که در آن ترامپ به عنوان تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا معرفی شدهبود. لازم به ذکر است که ترجمه این گزارش به معنای تایید محتوای آن نیست و با توجه به تلاش گروههای مختلف فکری در واشنگتن برای تاثیرگذاری بر سیاست خارجی دولت جدید آمریکا در خاورمیانه به منظور آشنایی مخاطبان ایرانی با پیشنهادهای مطرح در سطوح مختلف سیاسی و نخبگانی در واشنگتن منتشر میشود.
در مقدمه این گزارش با تکرار برخی ادعاهای یک سویه درباره آنچه در غرب آسیا میگذرد، آمده است: حملات ۷ اکتبر، باید یادآوری کند که عقب نشینی آمریکا از منطقه منجر به هرج و مرج میشود و وضعیت کنونی امور در خاورمیانه بر این واقعیت تأکید میکند. حزب الله لبنان اهداف غیرنظامی و نظامی را در سراسر اسرائیل تهدید کرد. حملات پهپادی و موشکی حوثیها کشتیرانی بین المللی در دریای سرخ را مختل کرد و به طور منظم زیرساختهای غیرنظامی در عربستان سعودی، امارات متحده عربی، و اسرائیل را هدف قرار داد. شبه نظامیان مورد حمایت ایران در سال گذشته نزدیک به ۲۰۰ حمله به پایگاه ها، سربازان و پرسنل ایالات متحده انجام دادهاند.
در ادامه این گزارش بی توجه به تبعات فاجعه بار سیاستهای آمریکا در این منطقه در چند دهه اخیر ادعا شده که ایالات متحده به جای استفاده صحیح از قدرت آمریکا برای بازدارندگی تهدیدها و پاسخ به حملات، به طرز فاجعه باری مماشات را انتخاب کرده است. این سیاستهای شکست خورده نمیتوانند ادامه یابند. همانطور که دونالد ترامپ در دسامبر ۲۰۲۴ گفت، «مسله خاورمیانه حل خواهد شد.» از آنجایی که دولت ترامپ به دلیل جنگ روسیه در اوکراین و تهاجم چین در هند و اقیانوس آرام، چشم انداز پیچیده تهدید جهانی را به ارث برده است، اطمینان از اینکه خاورمیانه در شرایط مشاهی قرار نمیگیرد، حیاتی است. برای محافظت از امنیت ایالات متحده و اطمینان از اینکه آمریکا منابع لازم برای بازدارندگی و مقابله با دشمنان خارج از خاورمیانه را دارد، ما باید سیاستهای جدیدی را در قبال منطقه به اجرا بگذاریم.
دولت جدید ترامپ باید رویکردی مبتنی بر منافع اتخاذ کند که بر پیشبرد امنیت و رفاه ایالات متحده متمرکز باشد و بر منافع استراتژیک زیر تأکید کند:
از تسلط دشمنان آمریکا بر منطقه جلوگیری کنید.
خاورمیانهای که تحت سلطه دشمنان ما است، تهدیدات امنیتی جدی برای متحدان کلیدی و همچنین منافع، پرسنل و داراییهای ایالات متحده ایجاد میکند. همچنین میتواند تلاشهای آمریکا علیه دشمن اصلی جهانی خود، حزب کمونیست چین را تضعیف کند. دولت آمریکا باید در کنار متحدان و شرکای خود تلاشهایی را برای جلوگیری از تعمیق نفوذ ایران، روسیه و چین در منطقه، عقب نشینی از دستاوردهای اخیر خود، تضمین توازن قدرتی که با بازدارندگی دشمنان ما به نفع ایالات متحده باشد، رهبری کند. در صدر این فهرست، جلوگیری از تولید سلاح هستهای توسط ایران قرار دارد.
تروریستهای جهادی را از پناهگاه امن محروم کنید.
ایالات متحده به خوبی تهدیدات ناشی از سازمانهای تروریستی اسلامی رادیکال را میداند. تروریستهای اسلامی رادیکال نباید بتوانند علیه منافع آمریکا در خاورمیانه و فراتر از آن اقدام کنند. توانایی افراط گرایان و تروریستها برای رسیدن به خاک آمریکا از طریق مرز جنوبی که امنیت ضعیفی دارد، این فوریت را افزایش میدهد.
اطمینان حاصل شود که اسرائیل ابزار دفاع از خود را دارد.
اتحاد آمریکا با اسرائیل برای منافع ایالات متحده در منطقه نقش اساسی دارد، زیرا ارزشهای آمریکایی را در خاورمیانه ترویج میکند و اولین خط دفاعی در برابر تجاوز ایران را فراهم میکند. عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی تحت پیمان ابراهیم باید در اسرع وقت ادامه یابد تا توانایی اسرائیل برای گسترش همکاریهای امنیتی و اقتصادی با شرکای غیرسنتی گسترش یابد. مسئله فلسطین نباید مانع عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی و مسلمان شود یا امنیت آن را به خطر بیندازد.
دسترسی متحدان و شرکای ما به منابع انرژی منطقه را گسترش دهیم.
ذخایر قابل توجه نفت و گاز خاورمیانه برای رفاه و امنیت دوستان و متحدان آمریکا در آسیا و اروپا حیاتی است. ممانعت از اختلال در کریدورهای حمل و نقل دریایی برای اطمینان از دسترسی آسان دوستان ما به منابع انرژی خاورمیانه برای توسعه اقتصاد خود و حفظ اهرم فشار در برابر کنترل چین بر زنجیرههای تامین انرژی ضروری است.
تاکید بر منع گسترش سلاحهای هستهای ایران به عنوان یک اصل کلیدی.
یک ایران هستهای فاجعه خواهد بود. این یک تهدید وجودی برای اسرائیل است. این امر همچنین رژیم منع گسترش سلاحهای هستهای مورد حمایت آمریکا را نابود میکند و احتمالا کشورهایی مانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر و ترکیه را به دستیابی به سلاحهای هستهای سوق میدهد. به همین دلایل، روسای جمهور جمهوریخواه و دموکرات اعلام کردهاند که ایالات متحده به ایران اجازه دستیابی به بمب هستهای را نخواهد داد. دولت ترامپ باید این سیاست را بیش از پیش پیگیری کند و متعهد شود که از تمام عناصر قدرت ملی برای حمایت از آن استفاده کند.
در ادامه این گزارش توصیههایی به دولت ترامپ درباره سیاست خارجی آمریکا در حوزه کشورهای مختلف خاورمیانه میشود که در بخش ایران این گزارش آمده است:
توصیههای سیاستی ایران:
نویسندگان این گزارش در این بخش ادعاهای غیرمستند درباره فعالیتهای منطقهای ایران را تکرار کرده و مینویسند: ایران بزرگترین تهدید برای منافع آمریکا در خاورمیانه و عامل اکثر مشکلات امنیتی منطقه است. دولت بایدن سیاست مماشات را با این امید ساده لوحانه دنبال کرد تا ایران رفتار خود را تعدیل کند. ایران مماشات را به عنوان ضعف تعبیر میکند و با تجاوز پاسخ میدهد. این کشور از میلیاردها دلار کاهش تحریمهای دولت بایدن برای گسترش نفوذ خود در منطقه استفاده کرد و همچنین برنامه هستهای خود را توسعه داد. به شدت یک رویکرد کاملا متفاوت مورد نیاز است.
نویسندگان بدون در نظر گرفتن نشانههای متقن از شکست سیاست فشار حداکثری آمریکا در قبال ایران چه همزمان و پس از دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ و چه بی نتیجه ماندن سیاستهای تحریمی دولتهای پیشین آمریکا در قبال تهران ادعا میکنند که این سیاست باید با شدت بیشتر و با در نظر داشت حوزههای جدید ادامه پیدا کند. آنها در همین راستا توصیههایی که کم و بیش تاکنون هم در قبال ایران امتحان شده و بی پاسخ مانده را تکرار کرده و مینویسند:
توصیه ۱: کارزارهای فشار حداکثری علیه ایران در دو مورد جواب داده است. اول، سرسختی پرزیدنت رونالد ریگان در برابر ایران، آزادی گروگانهای آمریکایی را در سال ۱۹۸۱ در روز تحلیف او تضمین کرد. دوم، فشار آمریکا و بین المللی، ایران را وادار به پذیرش آتش بس برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۸ کرد. یک کارزار فشار حداکثری قوی و سازمان یافته، توسعه نفوذ منطقهای ایران را متوقف یا کند خواهد کرد.
توصیه ۲: دولت بایدن در اجرای تحریمهای نفتی موجود شکست خورد و به ایران اجازه داد تا دهها میلیارد دلار را که عمدتا از فروش به شرکتهای چینی به طور غیرقانونی به دست میآورد در مقابل، دولت ترامپ با اعمال تحریم ها، محروم کردن ایران از معافیت از تحریمها و محروم کردن ایران از دسترسی به داراییهای مسدود شده باید مانع از درآمدهای ارزی ایران شود.
توصیه ۳: متحدان ما، به ویژه اروپایی ها، در بهترین حالت شرکای نیمه جان در اجرای تحریمها بودهاند و این باید تغییر کند. اروپاییها میتوانند برای حمایت از موضع قوی ایالات متحده تحت فشار قرار گیرند. دولت جدید باید فرانسه، آلمان و بریتانیا را متقاعد کند که تحریمهای مکانیسم ماشه را در سازمان ملل متحد اعمال کنند، که پیروی از آن را برای سایر متحدان مانند ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و کانادا آسانتر میکند. علاوه بر این، ایالات متحده باید تلاشهای خود را برای هدف قرار دادن امارات برای کمک به دور زدن تحریمهای توسط ایران را افزایش دهد.
توصیه ۴: دولت باید فعالیتهای ایران را مطابق با تعهدات ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای محدود کند و غنی سازی اورانیوم ایران را فراتر از مقادیر اندک مورد نیاز برای یک برنامه هستهای غیرنظامی ممنوع کند. اگر دولت به دنبال مذاکره و توافق با ایران باشد، باید هر توافقی را برای تصویب به سنا ارائه دهد.