جوان آنلاین: روزهای گذشته برشهایی از برنامه «به اضافه یک» در فضای مجازی پربازدید شد. مخاطب با تماشای آنچه در فضای مجازی دست به دست میشد اینگونه دریافت میکند که مهمان برنامه تلویزیونی با بیانی تند، انتقاد خود را نسبت به رئیسجمهور عنوان و مجری هم حرف او را به تأیید تکرار میکند.
اما ساعتی بعد ویدئوی دیگری در کانالها و شبکههای اجتماعی مورد توجه قرار گرفت که نشان میداد ویدئوی قبلی، برش کوتاه یا به بیان دیگر «تقطیع» رخداد اصلی بوده است. «محمدجواد خسروی» مجری برنامه بلافاصله متذکر شد که این ادبیات موجب دلخوری ۱۶ میلیون از هموطنانی خواهد شد که به رئیسجمهور چهاردهم رأی دادهاند. خسروی بعد از آنکه توضیحات نامفهوم و از هم گسسته مهمان را شنید، از دستیاران پشت صحنه برنامه خواست اگر مهمان مذکور بار دیگر از مسیر بحث اصلی خارج شد میکروفون او را قطع کنند. او به عنوان زمامدار گفتگو یادآوری کرد که علاوه بر احترام به رأی ۱۶ میلیونی رئیسجمهور بنا بر فرمایش رهبری باید دولت را در مسیر موفقیت حمایت کنیم. با این حال ویدئوی تقطیع شده و بازی رسانهای برخی چهرههای رسانهای و سیاسی در فضای مجازی باعث شده کاربران زیادی از حقیقت ماجرا دور بمانند. تقطیع که زمانی به عنوان روشی غیراخلاقی که شیوه شبکههای ضدایرانی و لندننشین شناخته میشد، حالا به نظر میرسد به روشی برای امتیاز گرفتنهای سیاسی و رسانهای تبدیل شده است که هر از گاهی جامعه ایرانی را از حقیقت محروم و به حاشیه دچار میکند.
موج انتقادات روی ویدئوی تقطیع شده از برنامه به اضافه یک، از سوی کسانی تقویت و حمایت میشود که خود از مدافعان آزادی بیان و تریبون آزاد هستند. «تقی دژاکام» فعال رسانهای در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «کسانی که معتقدند علیه خدا هم میشود راهپیمایی کرد و حضرت نوح (ع) هم از تیغ تیرشان در نمیرود، حالا نگران انتقاد از مسعود پزشکیان در یکی از هزاران برنامه تلویزیونی شدهاند.»
مناظره، به ویژه اگر درباره موضوعی جنجالی و پر بحث باشد، در کنار جذابیتهایی که دارد چالش برانگیز است؛ لغزشهای بسیاری طرفین بحث را تهدید میکند. هر کدام ممکن است گرفتار لفاظی و حرافی شوند، فضا را آشفته سازند یا انتقادهای عریانی را به سوی یکدیگر پرتاب کنند. شاید در نقطه اوج بحث به سینه مخالف خود لگد بکوبند و هیاهو راه بیندازند. تجربه میگوید اینها، لغزش مناظره است و گریزی از آن نیست؛ از مواجهه نامزدهای انتخاباتی سال ۱۳۸۸ گرفته تا مشاجره مشاور «مسعود پزشکیان» و مشاور «سعید جلیلی» در آستانه انتخابات ۱۴۰۳ که باعث تشنج در فضای برنامه میزگرد فرهنگی شد.
فرصت بحث بر سر موضوعات و مسائل حساس اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، غنیمتی است که اگر به واسطه این لغزشها از دست برود، هزینهاش برای تمام جامعه خواهد بود.