جوان آنلاین: یک ماه پس از توقف جنگ رژیم صهیونیستی علیه ایران، سیگنالهای متفاوتی از سوی مقامات امریکایی درباره مذاکره با تهران مخابره میشود؛ رویکردی که نشانهای از سرگردانی واشینگتن در برخورد با ایران است. سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا شامگاه سهشنبه بار دیگر مدعی شد واشینگتن آماده انجام مذاکره مستقیم با ایران درباره برنامه هستهای است ولی از قول رئیسجمهور امریکا نقل شده که ایرانیها «اگر میخواهند بیایند، خوشآمدند. اما قرار نیست ما به آنها التماس کنیم یا قانعشان کنیم.»
به گزارش «جوان»، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا شامگاه سهشنبه بار دیگر گفت که واشینگتن آماده انجام مذاکره مستقیم با ایران درباره برنامه هستهای است. «تمی بروس» در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: «سران ایران فرصتی برای انتخاب مسیر صلح و رفاه برای مردم خود دارند و ما نیز آمادهایم مستقیماً با ایرانیان تعامل کنیم.» به گزارش اسپوتنیک، بروس تأکید کرده که این پیشنهاد بخشی از تلاش امریکا برای بازگرداندن ثبات به خاورمیانه است. به نظر میرسد که این موضع سخنگوی کاخ سفید، واکنشی غیرمستقیم به موضع عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران در گفتوگو با فاکسنیوز است که گفت: «پیام من به ایالات متحده این است که بیایید راهحلی مبتنی بر مذاکره برای برنامه هستهای ایران پیدا کنیم.» عراقچی البته گفته که «ما برای گفتوگو آماده هستیم، اما در زمان حاضر برای مذاکره مستقیم، خیر». پیشتر نیز «متیو ویتیکر»، نماینده امریکا در ناتو، در مصاحبه با شبکه فاکسنیوز ابراز امیدواری کرده بود ایران با چیزی که او آن را مذاکرات صلح خوانده بود، موافقت کند. با این حال، به نظر میرسد در داخل کاخ سفید نگاه یکپارچهای درباره برخورد با ایران وجود ندارد. جروزالمپست دیروز نوشت که دونالد ترامپ در گفتوگوهای خصوصی با اشاره به مذاکر ه با ایران گفته که «اگر میخواهند بیایند خوشآمدند. اما قرار نیست ما به آنها التماس کنیم یا قانعشان کنیم.» ترامپ گفته که دولتش دیگر تلاشی برای ترغیب جمهوری اسلامی به مذاکره نخواهد کرد، هرچند همچنان از حضور ایران پای میز مذاکره استقبال میشود.
ابهام درباره تصویر واقعی حمله
در حالی که برخی ناظران «بیرغبتی» ترامپ به مذاکره با ایران را که در مواضع علنی او نیز چند مرتبه تکرار شده، بخشی از تاکتیکی بزرگتر برای افزایش فشار روانی بر تهران میدانند، ولی این دیدگاه نیز وجود دارد که ترامپ هنوز ارزیابی و تصویر کاملی از آسیب به زیرساختهای هستهای ایران ندارد، به خصوص که او روز سهشنبه این هفته گفت که اگر لازم باشد، مجدداً به تأسیسات ایران حمله خواهد کرد. ترامپ در موضعگیری جداگانهای هم ادعا کرده که «ایران تأسیسات مخفی دارد که به تازگی مکان و اطلاعات آنها را به دست آوردیم و باید سریع در رابطه با آنها تصمیم بگیریم.» هرچند ترامپ اصرار دارد که حملات امریکا تأسیسات هستهای ایران را به کلی نابود کرده، ولی روزنامه گاردین نوشته که او به شدت نسبت به اطلاعات نهادهای رسمی از جمله سیا بیاعتماد است و بارها از عبارت: «I don’t care» (برایم اهمیتی ندارد) درباره گزارشهای آنها استفاده کرده است. این، به خصوص در زمینهمندی اظهارات لیندسی گراهام (سناتور جمهوریخواه کارولینای جنوبی)، یکی از قویترین حامیان ترامپ و از مخالفان قدیمی ایران که از این حملات حمایت میکرد، اهمیت دارد. او گفته که فکر نمیکند حمله امریکا به تهدید پایان داده باشد و اضافه کرده بود: «من نمیدانم ۹۰۰ پوند اورانیوم غنیشده کجا وجود دارد.»
به این ترتیب، در شرایطی که قرار است از هفته آینده مذاکرات ایران با اروپا شروع شود، واشینگتن بیش از بیرغبتی به مذاکره با ایران، از نوعی سردرگمی رنج میبرد. در حالی که گزینه حمله نظامی به تأسیسات هستهای ایران بار دیگر در واشینگتن مطرح شده ولی «رابرت گیتس»، وزیر دفاع پیشین امریکا، با اشاره به تجربیات خود در دولت جورج بوش، اخیراً بار دیگر هشدار داد که نابودی کامل برنامه هستهای ایران برای امریکا غیرممکن است. او گفت: «حتی امروز نیز حملات نظامی امریکا ممکن است برنامه هستهای ایران را به عقب براند، اما هرگز نمیتواند آن را بهطور کامل از بین ببرد، چرا که ایرانیها نمیتوانند آنچه را که قبلاً آموختهاند، فراموش کنند.»
تحرکات دیپلماتیک ایران در نیویورک
ایران تلاشهای دیپلماتیک خود را در سطح بینالمللی افزایش داده است. کاظم غریبآبادی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه دیروز در نیویورک با اعضای غیردائم شورای امنیت دیدار کرده و درباره تجاوز امریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران، آخرین وضعیت روابط ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مسائل مربوط به قطعنامه ۲۲۳۱ رایزنی کرده است.
غریبآبادی در دیدار با «رزماری دیکارلو» معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل، بر ضرورت محکومیت صریح تجاوزات امریکا و اسرائیل تأکید کرد و گفت: «انتظار از دبیرکل این است که در برابر چنین جنایاتی، صریح و روشن موضعگیری و آن را محکوم کند، نه آنکه صرفاً به ابراز نگرانی و دعوت به خویشتنداری اکتفا کند.» او همچنین یادآور شد که گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی هیچگونه انحرافی در برنامه هستهای ایران نشان نداده است. همچنین سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در گفتوگوی تلفنی با همتای ایتالیایی خود تأکید کرد که ایران مصمم است از منافع و حقوق خود بر اساس منشور ملل متحد و رژیم منع اشاعه صیانت کند. عراقچی ضمن محکومیت تهاجم نظامی اخیر امریکا و اسرائیل، خواستار واکنش صریح جامعه جهانی شد. وزیر خارجه ایتالیا در پاسخ بر ضرورت ادامه مسیر دیپلماتیک و پرهیز از استفاده از زور تأکید کرد.