جوان آنلاین: وزیر امور خارجه در گفتوگوی کمسابقه با شبکه فاکسنیوز گفت که ایران برای مذاکره کردن آماده است ولی در توافق احتمالی منتج از چنین مذاکرهای، توقف غنیسازی اتفاق نخواهد افتاد، چون که به گفته او غنیسازی دستاورد دانشمندان ایران است و فراتر از آن، به غرور ملی تبدیل شده است. عباس عراقچی در این گفتوگو که فقط بخش اول آن منتشر شده، حدود ۲۰ مرتبه از کلمه غنیسازی استفاده کرد.
شبکه فاکسنیوز امریکا دیروز بخش اول گفتوگو با عباس عراقچی را منتشر کرد، گفتوگویی بیسابقه که البته از راه دور انجام شد و در طول این گفتوگو، عراقچی چندین مرتبه تکرار کرد که ایران در مذاکرات آتی، بر سر غنیسازی خود مصالحه نخواهد کرد. عراقچی در این گفتوگو گفت که «ما برای گفتوگو آماده هستیم، اما در زمان حاضر برای مذاکره مستقیم، خیر. اگر آنها برای دستیابی به یک راهحل برد- برد جلو بیایند، من آماده تعامل با آنها هستم، به این معنی که ما آمادهایم تا هر اقدامی برای اعتمادسازی به منظور اثبات ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای کشورمان و اینکه فعالیتهای هستهای ما صلحآمیز باقی خواهد ماند و ایران به دنبال سلاح هستهای نخواهد رفت، انجام دهیم.» او گفت که «نمیتوانیم چنین مذاکراتی را به صورت مستقیم آغاز کنیم و همچنان ترجیح میدهیم که به صورت غیرمستقیم مذاکره کنیم» و البته را هم روشن کرد که «اگر شما میخواهید که ما را از حقوق مسلم و قانونی خود، از جمله غنیسازی اورانیوم محروم کنید، این اتفاق نخواهد افتاد.» در این گفتوگو که برتبایر (Bret Baier) مجری فاکسنیوز آن را انجام داد، او از عراقچی پرسید که «اگر چنین توافقی در دسترس باشد، آیا شخص شما از سوی رهبری ایران اختیار انجام آن را دارید؟» که عراقچی پاسخ داد: «بله، قطعاً. اختیار این کار به من داده شده است. اگر شما از من درباره مذاکراتی که با آقای ویتکاف (مذاکرهکننده ارشد امریکایی) انجام دادیم بپرسید، خواهم گفت که امکان حصول توافق وجود داشت. من بارها و بهطور کاملاً شفاف به آقای ویتکاف گفتم که اگر هدف از این مذاکرات دستیابی به توافقی باشد که ایران در آن متعهد میشود به سلاح هستهای دست پیدا نمیکند، چنین توافقی در دسترس است.» بخشهای مهمی از این گفتوگوی تلویزیونی از راه دور که بخش اول آن پخش شده، به بحث بر سر توانایی غنیسازی ایران اختصاص داشت، جایی که عراقچی ۲۰ بار از لفظ غنیسازی استفاده کرد. وزیر خارجه در پاسخ به این سؤال که «چرا ایران اورانیوم غنیسازی شده را مانند برخی کشورهای دیگر وارد نمیکند؟ چرا این، بخشی از توافق نباشد که به جای تولید داخلی، آن را وارد کند؟» گفت: «چون این یک دستاورد علمی است؛ دستاوردی که خودمان به آن رسیدهایم. چرا باید چیزی را که خودمان میتوانیم تولید کنیم، وارد کنیم؟» که مجری فاکسنیوز جواب داد: «زیرا شما غنیسازی را تا درصدهای زیاد، بالا میبرید؛ مثلاً ۹۰درصد یا ۶۰درصد، در حالی که باید در حد ۵/۳ درصد باشد.» ولی عراقچی گفت: «نه، نه، ما هرگز به ۹۰درصد نمیرویم. ما متعهد هستیم که برای تولید سوخت نیروگاههای هستهای زیر ۵درصد بمانیم. ما همچنین تا ۲۰درصد غنیسازی میکنیم، چون یک رآکتور تحقیقاتی در تهران داریم بهنام «رآکتور تحقیقاتی تهران» یا TRR. ما برای نیازهای خودمان اورانیوم غنیسازی میکنیم. عراقچی افزود: ما یک بار تا ۶۰درصد هم رفتیم و آن، پس از خرابکاری در تأسیسات هستهایمان بود؛ و بله، در آن زمان به ۶۰درصد رسیدیم، اما در جریان مذاکرات به طرفهای مقابل گفتیم که اگر توافق هستهای حاصل شود، بلافاصله به سطح پایینتر بازخواهیم گشت.»
پاسخ غیربازدارنده عراقچی به تهدید نظامی
وزیر امور خارجه در پاسخ به اینکه آیا برنامه غنیسازی ایران از سر گرفته شده؟ آیا این برنامه همچنان ادامه دارد یا آسیبها آنقدر شدید بوده که بهطور کامل متوقف شده است، گفت: فرایند غنیسازی اورانیوم در حال حاضر متوقف شده است، چرا که خسارتها [به تأسیسات هستهای]بسیار شدید بوده است. عراقچی در عین حال باز هم گفت: «اما قطعاً ما نمیتوانیم از غنیسازیمان صرفنظر کنیم، چون این دستاورد دانشمندان ماست و اکنون فراتر از آن بوده و این مسئله به غرور ملی تبدیل شده است، غنیسازی برای ما بسیار ارزشمند است.» در بخشی از این گفتوگوی طولانی، خبرنگار فاکسنیوز از عراقچی پرسید که «رئیسجمهور ترامپ گفته است که اگر ایران تلاش کند برنامه غنیسازی خود را بازسازی کند، در حملات بیشتر تردید نخواهد کرد. پاسخ شما به رئیسجمهور ترامپ چیست؟» که عراقچی بدون اینکه پاسخی کافی به لفاظی تهدید ترامپ علیه ایران بدهد، صرفاً گفت: «پیام من به ایالات متحده این است که بیایید راهحلی مبتنی بر مذاکره برای برنامه هستهای ایران پیدا کنیم. ما در گذشته، در سال ۲۰۱۵، پس از دو سال و نیم مذاکره این کار را انجام دادیم که من خود در آن یک مذاکرهکننده بودم. ما به این راهحل دست یافتیم، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام). شاید دولت فعلی امریکا از آن خوشش نیاید، اما ما میتوانیم به توافقی مشابه، توافقی بهتر از آن دست پیدا کنیم. دیپلمات ارشد ایران افزود: اکنون به اثبات رسیده است که هیچ راهحل نظامی برای برنامه هستهای ایران وجود ندارد. بله، تأسیسات هستهای ما به شدت آسیب دیدهاند، تخریب شدهاند، اما فناوری آن همچنان وجود دارد. دانش هستهای ما از بیرون وارد نشده است که با بمباران از بین برود.» او گفت که «این دستاورد دانشمندان هستهای ماست. فناوری آن وجود دارد، دانشمندان ما وجود دارند، افرادی که این تأسیسات را اداره میکردند، وجود دارند. همانطور که میدانید، ساختمانها میتوانند دوباره ساخته شوند، تأسیسات میتوانند مجدداً ساخته شوند، ماشینها دوباره ساخته میشوند، تمامی اینها جایگزین میشوند زیرا فناوری آن وجود دارد. از نظر من، حملات اخیر نشان داد که هیچ راهحل نظامی برای برنامه هستهای ما وجود ندارد. اما من به شما میگویم که راهحل مبتنی بر مذاکره وجود دارد. ما این کار را در گذشته انجام دادیم و آمادهایم تا یک بار دیگر آن را انجام دهیم.»
تنها ساعاتی بعد از این پاسخ ناکافی وزیر خارجه ایران، ترامپ در توئیتی لفاظانه بار دیگر گفت: «اگر لازم باشد دوباره به سایتهای هستهای ایران حمله میکنیم.» ترامپ در موضعگیری جداگانهای هم ادعا کرده که «ایران تأسیسات مخفی دارد که به تازگی مکان و اطلاعات آنها را به دست آوردیم و باید سریع در رابطه با آنها تصمیم بگیریم.»
ظرفیت موشکی ما به قوت خود باقی است
یگ سؤال مهم مجری فاکسنیوز توان موشکی ایران در شرایط کنونی بعد از استفاده ایران از این موشکها در حمله به رژیم صهیونیستی بود که وزیر امور خارجه گفت که «من فکر میکنم که ما در وضعیت خوبی هستیم. ظرفیت موشکی ما به قوت خود باقی است.» عراقچی گفت که «ما میدانیم که موشکها ما قابلاعتمادترین ابزار دفاعیمان هستند، بنابراین به برنامه موشکی خود ادامه میدهیم. در حال حاضر نیز وضعیت موشکی ما بسیار خوب است. ما برای دفاع از خود موشکهای کافی در اختیار داریم.» او قرارگرفتن برنامه موشکی به عنوان بخشی از مذاکره برای توافق را رد کرد و گفت: «جمهوری اسلامی ایران هرگز از توان موشکی خود دست نخواهد کشید و خود را خلع سلاح نخواهد کرد.» وزیر خارجه گفت: «آنها ابزار ما برای دفاع هستند و چگونه میتوانیم توان دفاعی خود را کنار بگذاریم. کدام کشوری چنین توافقی را میپذیرد. ما هرگز از آن دست نمیکشیم. ما هرگز خود را خلع سلاح نمیکنیم، اما به شما میگویم که موشکهای ما ماهیت دفاعی دارند و برای بازدارندگی هستند، به هیچ عنوان برای حمله نیستند.» او در عین حال گفت که «من همچنین به شما اطمینان میدهم که موشکهای ما هرگز مسلح به کلاهک هستهای نخواهند بود.»
وزیر خارجه در پاسخ به این سؤال که آیا ایران در حال حاضر تلاش میکند «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه پیشین، «جان بولتون» مشاور سابق امنیت ملی و دیگر مقامات دولت اول ترامپ را به دلیل شهادت سردار قاسم سلیمانی ترور کند، بیان کرد: خیر، ما هرگز چنین چیزی نگفتهایم. شاید برخی افراد در اینجا و آنجا حرفهایی در این خصوص زده باشند، اما این هرگز موضع رسمی ایران نبوده است. وی درباره شعار «مرگ بر امریکا» که به گفته مجری فاکسنیوز به معنای «مرگ بر ترامپ» است و همچنین یک کارزار تأمین مالی جمعی ایرانی که با عنوان «عهد خون» شناخته میشود و جایزه ۴۰ میلیون دلاری برای سر ترامپ جمعآوری کرده است و به همین دلیل رئیسجمهور ترامپ آن را بهعنوان تهدید ترور ارزیابی میکند، توضیح داد: فکر میکنم همه اینها تبلیغات است، همیشه گفتهایم- و این سخن بارها از سوی رهبر و دیگر مقامات رسمی ما نیز تکرار شده- که شعار «مرگ بر امریکا» در واقع اشاره به سیاستهای ایالات متحده دارد، نه به مردم این کشور. ممکن است برخی اشخاص یا گروههای تندرو، چه در داخل و چه در خارج از ایران، اظهارات افراطی را مانند آنچه شما اشاره کردید، مطرح کنند، اما این هرگز سیاست رسمی جمهوری اسلامی نبوده، نیست و نخواهد بود. ما سیاستی برای ترور هیچ فردی در خارج از کشور نداریم، چه رسد به رئیسجمهور کشور دیگر.» وی درباره شعار این گروهها برای حذف اسرائیل از روی نقشه گفت: ما نگفتهایم و اگر آنها چنین چیزی میگویند به خودشان مربوط است. آنها برای سرزمینشان میجنگند، بنابراین ممکن است هر چیزی بگویند. این هرگز سیاست ایران نبوده است و نگفتهایم که باید اسرائیل را از روی نقشه محو کنیم. رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سؤال که «آیا ایران میخواهد به حمایت از حزبالله، حماس و حوثیها ادامه دهد؟» یادآور شد: ما تا زمانی که آنها از آرمان و اهداف مشروع خود مبارزه میکنند از آنها حمایت خواهیم کرد. من بر این باورم که فلسطینیها برای دفاع از خود در تعیین سرنوشتشان میجنگند. اما اسرائیل در نتیجه اشغالگری به وجود آمده است، در نتیجه اشغال زمینهای فلسطینیان، در نتیجه قتلعام فلسطینیان در سرزمینهایشان.